西行記 ( 由西安至伊斯坦堡)

297 回覆
237 Like 10 Dislike
原本我都想畀正皮
但係見到樓豬自認蝗國人就忍唔住負皮

個陣時無咁興本土同港獨,哈哈
依家睇番我個陣都係大中華膠
正呀巴打
原先GRAD TRIP都諗唔到去邊好
本身諗住行中國入面既絲綢之路算
依家都想去埋中亞個邊
鍾意呢個旅記style
留名 淨係去過伊朗
留名 淨係去過伊朗

伊朗都好正
幾時再post

急嘅好似我咁睇返佢個blog追

樓主:係咪一樣無加減?
幾時再post

近排番工比較忙
幾時再post

急嘅好似我咁睇返佢個blog追

樓主:係咪一樣無加減?

改左少少啦,都係大同小異
Day 48 A 燥 9.1

中亞的確是地球上的黑洞,沒想到臨別秋波,要和我來一次最大的心跳衝擊。

早上八點,吃過早餐,就跟昨天問人得知的資料坐車到南面,途中警員不停示意巴士改路。結果兜到最南面,但離伊朗邊境還有三十多公里,下車後,空空如也。一架的士也沒有,巴士司機便示意下一班司機帶我去座的士。

但巴士只帶我到一個路口,見有一輛車就停下,說是的士,叫我下車,但發現只是停泊在路邊的普通車輛。對面的市民說再乖回那巴士到市區找巴士吧 !! 再上車,那司機寫了幾隻字便叫我下車,在十字路口轉右。還以為是什麼錦囊,到了街上問人,再說的士,他們只是搖頭。

今天無論如何一定要過境,若失敗就要遞解出境,還要罰多200USD,整個行程就Game over。有兩個方案,一是去唯一知道有的士的火車站,另一是找中介公司。因後者未知能否即時有車提供,所以決定再乘巴士到火車站。找的士,問了一個的士司機說去Hodan 然後再問另一的,他說無問題,開價40M。便以為安枕無憂,怎料條蛋散竟然不知Hodan 在何方,我用Google map 指著他上高速公路,怎知原來今天總統巡遊要封路。唯一的通去Hodan 的路都封了。便立即叫他去遠離首都的關口,Saraghs ,他說OK,怎知又帶了我到北面不知名的工業區問人,行了個多小時,他還厚顏無恥地收我全費,未遵守合約精神送我到目的地,唯有阿Q點去想,算,我當餵狗。以上過程已經浪費了三小時多。幸好有另一本地人說識人有車去Saraghs,車來了,司機卻說了等多三名客人,當時我最怕的就是趕不切過關,因為聽講車程是三小時多,而現在已經十一點多,也不知關口是五點還是六點關門。

那車一直等,說其餘幾位的乘客在封路的另一邊趕過來,還有多重檢查。等到差不多一點,還有一乘客未來,司機決定先載我到附近的公路。再等另十車載我狂奔。望著錶,一點多,三百五十公里,是廣州至香港來回。不停望著速度計,百二百四公里,手裹不斷摔著nexus 的google map發現螢幕控制不了,原來手裹手汗太多。

到了三時半,到達Saraghs 附近的Tenji,還有120公里的直路,司機瘋狂狗沖,不,是豹沖一百六十公里,望著南下的關口,突然有一個閘口,已是4點多。車停了,說沒有油,只餘下半小時多,司機打開行季揹著背包示意我座前面之車輛,跳進車廂,兩名土庫曼人跟我打招呼。我只說五點前要到關口,那女乘客說她在海關上班,今天是收七點,我才鬆一口氣。

四點四十五分,到達Saraghs,因簽証有明文規定出入關口位置,只是搏一鋪。Saraghs 跟之前土庫曼入境時的 差得多,只是運貨櫃車司機用。只有數名士兵,沒有遊客及任何的士佬。進入大堂,又再次見證人種的變化,全都是伊朗波斯人種,黑鬍子,深密的眼毛。他們友善跟我打招呼。最後,關員沒有檢查相機,但拿起印時,猶豫了數秒,可能看我出關口的地點有異,然後打了一個電話。心想,不是再留難我吧? 過了五秒無人接聽,放下耳筒,搖了搖頭,就打了印。看著那總統照片,也是最後一次。

乘上小巴走過無人地帶,不太想用Meant 只付了美金,因想儲下這神秘國家的貨幣留念。

路程不長,下車後,兩名士兵檢查護照,便叫我過橋,看著兩支國旗,伊朗及土庫曼

回頭一望,大聲說了一句: 「再見了,土庫曼。」 因為我這一輩子未必有機會再踏足這片土地。

繼續前行,彷彿又到了另外一個世界,面前迎接我的是古銅色高大多鬍子的波斯士兵
一個多月的行程,終於離開中亞,去到下一章,波斯帝國,伊朗。

後記,當時2013年的土庫曼氣焰十足,乘著能源價格高昂,所以能夠藉著賣能源給中國而大賺外快,當時土國人民係免水電煤,就連天然氣都免費,所以相傳佢地GAS 爐係唔會熄。
而我離開土庫曼後兩三日2013年9月頭,習近平就到訪土國,俾我搶左頭淡湯。土國係中國一帶一路的重要國家,亦有新聞話土國一直想開放旅遊簽證,等多D人去到地獄之門,但一直都只聞樓頭響。
最重要係2017年今日,因為石油俾美帝的頁氣岩推倒,所有中亞產油國都遭受滅頂之災,包括哈薩克,土庫曼,及土庫曼對岸裹海的兄弟國亞塞拜疆,其中土國貨幣由當時1USD :2.85 M 跌到去 1USD :3.5 M 仲要實行外匯管制嚴禁用M 換美金防止走資。更聽說話銀行外匯儲備已所剩無幾,無美金可換。但不爭的事實係個總統仲係穩如泰山。

有陣時無聊都會睇番以前去過的國家現今局勢,另外更上 網睇到有烏茲別克團收2萬8港紙,睇完先明乜叫笑而不語,我成個行程2萬5都唔駛,去其中一個都要2萬8,我真係望唔透究竟人地食幾多水我係計得清,但話哂轉頭,人地幫手搞掂哂行程機票同最煩的簽證,個陣係地獄之門見到的美國大使都話,佢參加個D 19 旅行團 ( 唔知英文點翻譯19呢個字)一晚收200USD,話就話包食住,但住埋D 19 賬幕 要幾多錢先╴所以話 依個世界蠢人懶人D錢係最易搵。
一晚(其實都係幾粒鐘)追晒成個遊記
有D地方真係學你話齋一生人只得一次機會會去
留名支持樓主要

呢兩幅超有美感
留名
好好睇 留名

呢兩幅超有美感

烏茲別克伊朗好多清真寺外牆都係咁,係smarkand,見到有人專門維修外牆d 瓷磚,本身想偷一塊留念,但心諗行為太似未開化的x國人,最後都無做到
好羨慕樓主有勇氣去呢啲國家,我除左伊朗同istanbul 之外無一個敢去

呢兩幅超有美感

烏茲別克伊朗好多清真寺外牆都係咁,係smarkand,見到有人專門維修外牆d 瓷磚,本身想偷一塊留念,但心諗行為太似未開化的x國人,最後都無做到

清真寺會唔會唔比影相?
好羨慕樓主有勇氣去呢啲國家,我除左伊朗同istanbul 之外無一個敢去

夠膽去伊朗已經好勁

呢兩幅超有美感

清真寺會唔會唔比影相?

好多都俾,未試過唔俾
最後,司機跟我去了兌換美元,原來只是一出關口的地方。人世間諷刺的時情真多,明明伊朗最反美,就是因為美帝經濟封鎖他,令其金融體系猶如孤島,但進去唯一接受兌換的就是美金及歐元。就正如一批反美人士,手中握著的,都是Android 或Apple,無不是美帝產物。

在等待其他乘客之時,因在土庫曼一整天狂奔去關口,飢腸轆轆,到附近士多一看,才真真正正被伊朗的物價所震撼,一包蛋糕及一支一公升汽水才6HKD 。

到了晚上七時半,等齊四位客人便絕塵駛去Mashhad,看著左方窗戶的風景,全都是一望無際的荒漠,想必是土庫曼的無人地帶。一路上的景色跟烏茲別克時差不多,多彎下斜的山路。兩小時多的車程,期間,到了中途站休息去廁所.....

這店主經常跟我說笑,更教我說難明的伊朗文,然後跟當地人狂笑,心想應該是粗口來

到達城外,漸見到些建築物,又是難明鬼畫符的波斯文,建築物給人的感覺,竟回到九十年代大陸改革開放初期的情景。

看著身邊的乘客逐一離開,心中只想希望司機不會擺我一道又再當我羊牯吧。跟著手中Tablet 所顯示的方向,到了最近的十字路口才下車。走到街上,晚上十時多,但旅舍的位置很隱敝。出發前,得知伊朗人好客,便放膽走進一間電器店,隨便問一當地人。拿著Lonely planet 所提供的電話,但願不會是中亞一樣空中樓閣。幸好,電話接通了,他們更親自帶我到旅舍。到達後,整日的擔憂終可跟著背包卸下,與之前的香港人重逢。9月1日是二次大戰爆發的日子,亦是行程新一章節,波斯帝國。這裹已是伊朗,一個月後終於離開地球黑洞 中亞。
岩岩前兩日開始睇緊樓主個blog

計劃係哈薩克/烏茲別克搞土庫曼過境visa

哈薩克應該易D,烏茲別克難到PK,仲有你求神拜佛佢俾5DAY 你喇

3/5day都好…但希望快比,哈薩克頭尾預8-10日,都唔知趕唔趕到?

未必趕唔到,我個陣搞都要一星期先拎到,如果10日都可能有些少機會,但你要有心理準備中亞D19官僚制度,因為土庫曼D簽證係要寄番去Ashgabat 搞,唔係係當地大使館批所以好耐,仲有你Apply的Transit visa 咁途經個兩個國家D 簽證做Reference ( 如我就係用烏茲別克同伊朗) 都要用彩色影印,個陣我伊朗得黑白差D搞唔到

我前後都係烏茲別克同伊朗,如果搞唔到土庫曼真係麻煩,又唔想飛入伊朗

同我當期時個CASE 一樣,飛入伊朗不如飛去伊斯坦堡,如果係哈薩克搞左先,你要有烏茲別克同伊朗的簽證彩色影印,但到期時你係哈薩克搞哂兩個簽證都係好麻煩( 土庫曼同烏茲別克)

搞出入境關口 我個陣係BUKHARA 比較大路D 易搞,有朋友係Nukus入但唔係成日開不過就近一個古蹟都係正野來
走就千祈唔好係GAUDAN 走,又貴又麻煩,反而去遠D SARAKHS 方便得多,希望你都有機會去到地獄之門喇 !!!!

多謝建議!

我9月出發~暫定都係哈薩克搞烏茲別克,烏茲別克搞土庫曼,上網見人以前係烏搞土庫曼要成20日⋯而家見巴打你7日搞掂都好d,希望順利批個5日visa黎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞