西行記 ( 由西安至伊斯坦堡)

297 回覆
237 Like 10 Dislike
呢兩日加速完撚埋去
土庫曼整tourist visa 實入到架
土庫曼整tourist visa 實入到架

tourist visa 好似無可能整到,同埋限消費每人至少要200USD 請導遊旁住,呢個係我個陣時資料,唔知依家有無UPDATE到,因為聽過油價大趺,土國貨幣大眨,政府限制美金兌換,可能會放鬆旅遊掛
離別 Day 105

今天要結束這次旅程,乘機回家,可能心情有點緊張,昨晚竟然會失眠。今早卻五六點就起床,一睜開眼待天亮就去跑步。望著達達尼海峽,伊斯坦堡早上陰云密佈,也算是臨別火雞國留下最後足跡,跑了四十分鐘,身體開始適應此感覺。在伊斯坦堡,在北上就是南歐保加利亞,歐盟邊界,,應該要回去,無論是金錢精神還是時間都不足以令我再繼續下去」希望下次旅程開始之前能夠完成此遊記。( 之後我真係係2015年再出發前一晚打哂篇遊記)
完成早課,回到住處,有一中東臉孔跟我說可喝他的茶,一看類似波斯文的字樣,細問下原來是叙利亞人。當然急不及待問他近況。他說叙利亞仍然很危險,而他是在避難,要是回去一定會被捕,加上土耳其跟叙國有領土紛爭。邊界關閉,要回去就要經黎巴嫩,而他本身是大學生,大學曾一度關閉,現在重開,可透過電腦完成學業。現在仍在土耳其找工作,他續說,叛軍及政府兩邊都不是好人,他才決定離開。看見此美麗國土慘遭蹂躪,真教人心傷。
昨天,因星期日去市集摸門釘後,今天再探訪,九點就營業,市集井然有序,充滿土耳其風情,但賣的東西亦貴得驚人,可能比其他地方貴上兩三倍,說到底也是旅客區,走過幾間問詔價後都是難以接受,便沒趣離開。

在大街上曾有意買土耳其的書法,用回教特色寫上英文字,但眼見只是幾塊膠紙包著木板用雙頭筆寫字,就一字千金,見仁見智。
然後就回旅舍收拾行季,這間旅舍應該是自吉爾吉斯西面姊姊花後,住得最差的。職員毫不友善,查問多是隨便打發就算。曾想過再去Hostel world 預約多一次,將他們的分數評為零。

本身身上有伊斯坦堡的八達通,還有1L,而身上只剩下2L,那將八達通用了7L 買,本以為如香港般,有按金扣變為負數。於是決定不搭電車,直接揹著背包走去地鐵站,誰知一拍卡,他竟對我說只有1L,不夠付費。即時反應「邊有咁撚蠢,無按金可扣」因增值最少要5L,而買單程卻是3L,被迫要拿取1USD 去兌換 。唯一慶幸是地鐵尚算有效率,去機場的路非常順利。
到達機場,已有年多沒搭過飛機,程序還以為簡單方便。但比想像中麻煩,進入機場已經要過安檢才準進入機場,伊斯坦堡果然是國際大都會,有去歐洲,美國,中東,非洲,南美及東南亞的機,簡直是世界中心。去到馬航時,已見有百多人排隊,因早前已預早Check in,拿取Broading pass問職員時,他竟叫我去商務倉插隊。
而過關算是流水作業,猶如平日去羅湖,開了十多個櫃檯,很快就完成。最後就是排隊登機,望著斜陽映照機場上的鐵鳥,有點似上次交流離開墨西哥時的情景。

土耳其,作為尾站也不錯,發揮應有作用,令我不用太盡興而樂不思蜀,不想回港。現在,就如被時光黑洞吸進去,明天將會見回朋友,回港面對一切。
拾: 回港Day 106

昨晚的長途機都是半睡半醒,每次座長途機都訓我很差,上次由美國回港也是。身旁的澳洲婆婆不停跟我談天以打發時間。她問我的旅程時,我就: China Xian, Kazakhstan Kyrgyzstan Uzbekistan Turkmenistan Iran Armenia Georgia Than Turkey take a flight come back to HK. 她說,Wa Great trip 然後就說我樣貌唔似23歲,應該要去多D 旅行,探索世界。
因是由西往東,到達吉隆波是早上七點多,但這時土耳其己是深夜兩點,回到亞熱帶地區如夏天一樣,終於可以著回短衫。但感覺亦似通宵完一樣辛苦。在大馬轉機,不用回美國要入境檢查行季,方便得多。

國恥

回到夏令時間,可以和香港時間一樣,無時差。等兩小時,可以上機回中國,有點意的是由大馬到廣州竟然要四小時,但內心已急不及待回家。
四小時的航程,一眨眼就過,回到熟悉的廣東省,拿回鄉證入境,方便快捷,只是等行李就有點費時失事。因我的心已在等我接機的朋友。
一出閘,眾多人海中找尋熟悉的面孔。突然聽到一把聲,「仆街仔,未死得呀」回頭橫掃一望,無人,再向下俯瞰,就是條屎忽鬼。「來過擁抱先啦。」這一抱足足遲了六年半。廣州和伊斯坦堡一樣四通八達,轉地鐵再轉高鐵回深圳。強國的鐵路真厲害,只需一小時就回深圳。路上都是談旅行經歷,太久無操廣東話,就算_ _ _ _都講得有點生疏。

列車高速奔馳,看著日落西山,不時想起旅行的見聞,現在又安全回港,百般茲味湧上心頭,不禁會心一笑,因為今次玩得盡興。落車後步出深圳火車站,望回關口後的香港,當日由此站出發去西安前的情景,一眨眼就三個半月

日落西山,天色漸暗,也應該要回家。
我沒有跟家人說起回程日期,只因想給他們意外驚喜,看著熟悉的高樓大廈,真難想像我一天之前還望著那醉人的索非亞大教堂。
友人跟我說旅程無艷遇,我說:「 在旅程中遺失了相機袋,毛巾,Tablet ,但有一件東西無遺失」「是什麼」「處景題,自己諗」 「_ ,乜你咁無用」
的確,在旅程中遺失了很多物件,唯一仍保存著的是家裹那條鎖匙。回到門口,敲著門,拿匙之際。媽還以為父歸來,誰不知是我,驚訝不已,又說太想念我,想擁抱一番。

這樣就回家,結束一百零六日的離家出走。
有趣的是,當晚看新聞,說伊斯坦堡橫跨歐亞鐵路通車,原來我走了之後,就是土耳其國慶,新聞說,這是絲綢鐵路的一站,是希望由中國連接去倫敦的火車路線(可能就是幾年後習近平所講的一帶一路吧),心想若絲綢鐵路一早通車,就不用如此辛苦對抗吸血的士佬。這麼長的行程,用飛機十多小時就可跨越,他朝也會有鐵路連接,但我想還是一步一步踏出去,在旅行時吃的苦,會是美好的回憶。
自十六歲後,決定每一年都要做一些難忘的事,有一些突破,這一次行程可以寫在生命的史詩裹,完 !!
後記 回港後一星期
2013年11月4日 3:13
行程終結了,是時候去總結一切。
朋友們一直問起我,究竟我Grad Trip去邊,一直都都支吾帶過,因為不太喜歡將一些未發生的事掛在口邊,若果大鑼大鼓四處張揚,到時失敗了,就如波音777 升空,_到飛起。
這次行程有太多未知因素,唯一肯定而又可以答他們的,就是「會去新疆,到亞洲玩一轉囉。」

去墨西哥時,最大的收獲就是認識了一名去過一百個國家旅行的朋友,他真的很厲害,當我問他Grad Trip 有什麼好去時,我曾詢問他去印度的資料。

印度,夏天時去,很嚴熱,熱得令人流鼻血,加上印度,日後工作可以再斬件去,所以未必係首選。
咁有咩提議
你7~8月去..... 不如去中亞啦
中亞?
則係個四個前蘇聯國家,哈薩克,吉爾吉斯,烏茲別克,塔吉克 !!! 新彊有車去哈薩克
係咪有個地方叫,地獄之門?
係,但係係土庫曼,好難去,去到幫我影多兩張相
點難去法?
你要去就要有烏茲別克同伊朗簽證
伊朗,正喎,不如去埋啦

那時就是想從伊朗飛杜拜,再飛回港

他說,你搞咁多野,不如直接由土耳其伊斯坦堡飛回香港 !!! 記住中亞D交通好麻法,你預有時要因為無車搭而留多一兩晚,尤其是塔吉克,車費特別貴 !!

咁麻煩!?

他停了兩秒,找了地圖,然後就說
拿,你不如咁,唔好去塔吉克,將D錢加多少少去亞美尼亞同格魯吉亞啦 !!!

就這樣,行程的路線就決定了,中國,哈薩克,吉爾吉斯,烏茲別克,土庫曼,伊朗,亞美尼亞,格魯吉亞同土耳其。
他看了看地圖,「這條路線,簡直是建築學盛宴,記著,重中之重一定是烏茲別克,伊朗,高加索可當飯後甜品,土耳其有點貴,你去到會好辛苦,小心。」他的分折比風水師來得準確,我最後在土耳其,每一天猶如一隻黑熊被抽取膽汁一樣痛苦。

兵馬未動,糧草先行。首先第一件事就是買回程機票,本來是10月23日的,但發現後多5日的機票是最平,我知道只有買了機票,決定了死線,才會有動力去計劃行程,若果不行出第一步,永遠都是議而不決,決而不行。

本來打算,陸路直入新疆,然後座巴士去哈薩克,只不過在7月頭是強國旅行旺季,所有廣州去烏魯木齊車票售罄,結果情急之下,選擇去西安再轉車,當問起車票只有7月16日是有硬卧,買了機票,一對時間。

才驚覺,由西安到伊斯坦堡,漢朝至羅馬,冥冥中自有主宰,雖然行程充滿變數,但一切都看似命運驅使,應該會成功的。

臨行前,他千叮萬囑,中亞是非常麻煩,而且不適合初學者去,有心理準備,是會令人發火。
只是講入境簽証已經能夠打千字文,簡直係煩到我死。認真,如果唔係我後生,我真係無咁多精神時間心血去辦簽證,倒不如學白痴港女去日本食魚生算數。每一個國家都好似玩緊RPG,要儲齊眾多條件才能夠過關,而主角卻是真實的自己。

外人總以為我是去歎世界,有大把錢去旅行。
首先,你們根本難以想像我所面對過的困難。
中國,要座地獄硬企14小時,有小童在你面前噴尿。在蘭州的火車,若遲了一日出發,火車就遇上地震。
哈薩克,去register 班冗員座係冷氣房睇住我地成班旅客迫住係個熱爐到塞護照。
吉爾吉斯,對付麻煩的簽證,一個唔該,可以將你簽證提早5日。
烏茲別克,在首都的綠帽軍將護照煎皮拆骨
土庫曼,因為總統出巡,整條大路封鎖,差D過唔到關
伊朗,同的士佬周旋差D俾佢開車撞我
亞美尼亞,一下行雷,成條村停電,要橫風橫雨同法國佬步行回住處,真係伸手不見五指,那刻只想快D再行雷,因為只有閃電,反射水影,我才能望清前路
格魯吉亞,行冰山,發覺自己係影唔到相,因為涷到我手指都控制唔到
土耳其,發覺自己張ATM 卡拎唔到錢,真係好後悔無去地獄之門飛張垃圾落街,好怕臨尾香。
好多謝呢次行程好多朋友的幫手,還記得出發之前,有朋友跟我說,有咩錢銀要幫手,打過電話俾我就得喇。
還有另一的,你知我Credit Card Security code 啦 ,自己執生。
有時講錢失感情,但當友誼昇華到另一層次,就已經不會再計錢。
完BLOG 後後記 7-Jun-2015

行程完結了一年半有多,才能夠寫完整編遊記。能夠一粒一粒字將遊記打上網,其壯舉不亞於當日的行程。進度緩慢主要是本人實在太過文質彬彬有禮,對文中的廣東話粗口不太認識,要經過多番嚴謹的考證才能出街。
每一編出街後,得到的評語都是,你中文好好,寫得好好笑,好精彩。有時英文無錯Grammar 的英文都已經叫做麻麻地,但中文寫無太大語病,四平八穩就叫好,其實都反應香港中文教育幾咁好可悲。
至於好笑,我完全唔覺得有咩好笑,你有無同理心,你有無照顧過我感受,如此艱辛的行程,你竟然站在吸血的士佬那邊的高牆,無站在我這邊弱小的雞蛋,,你有無用社會大愛去包容我這些弱者。
精彩我又不太覺得太精彩,但正如納粹 戈培爾惡言 : 謊言說上一千遍 就會成為真理,所以漸漸我都開始覺得幾精彩。
但令人意外的是,在街上遇到一些朋友,不是常見面,都說有追開我遊記,更鞭策叫我切勿爛尾,但爛尾又點喎 ( PS 2015年個陣時D 示威者去肖友懷間學校示威,有個學生咁樣講),又唔係反法?不過對於他們反應,都幾令人意外,其實除了吃花生可否一Like 或者留意讚賞以增加動力呢?
最後就是,完成此次行程後,好多人都問我意見「點樣去」,尤其是亮點中的亮點地獄之門,我都會好詳細以我經驗講如何辦簽証,但年半過後,問的人多,但實質做的人,用李天命的一句話,連少也算不上,是「無」。 完成此遊記最主要目的還是那句歌詞,令到相識不多的主題變精彩。
終於都趕得切完成了,明天,西行記續集---- 大迴環。
後後後記
呢段係我係第一次上網打出來,行程過左4年,連我個BLOG 都過左2年先擺上連登,因為我怕俾人起底,所以襯呢排唔係香港先夠膽擺上網。

本身4年前去完旅行就想將經歷出書,因為當時去過, 唔好話中亞,就算係高加索,伊朗的人都唔多,再者我去過地獄之門一定有話題,點知,搵極都出唔到,費事變做滄海遺珠,朋友話我去旅行的經歷擺上網一定好受歡迎,佢地仲叫我慢慢出POST 等多D人正評,決定擺上連登,等多D人有興趣去。成個旅程都係搬字過紙係哂個BLOG到抄番落來。去到中後段因為太忙所以要幾日先UPDATE,連我自己都無諗過有2百幾人LIKE 都算係收貨,因為首先唔係甜故,亦都無過到水蛇春的標題( 例如: 「有日心血來潮,踏上糸綢不歸路」),但我有信心CLICK得入來睇的一定吸引到讀者你地,網上太多遊記寫得太虛,文青,矯情。我反而鍾意啖啖肉,要屌就屌,同埋睇完之後一定會好似第一身經歷感受到我到訪過的國家。

老實講,我真係唔明點解朋友睇完都話覺得好笑,聽後通常都大惑不解,會問,你唔覺得我好撚慘,有乜咁鳩好笑。點知佢地真係答得出
「世界第九大奇蹟,強國子民圍攻第八大奇蹟」
「生子官頸癌的士佬」
「地姦青」
「你老豆CUT 鳩你線」

可能中亞D落後國家,以香港人的角度來睇真係好荒旦,去完外地之後都明白真係唔可以將香港個套擺係外地,而且外地旅行一日發生的事比係香港一個月仲要多。

而當我再將D遊記打番上來,D記憶真係出番哂來,但過左幾年之後,心態真係變好多。舉例我會成日講錢,乜叉都好貴,依家出來做野過得不以為然,但當時我預算係超緊張,一日洗30蚊美金,如果用哂D錢,我真係去唔到伊斯坦堡搭飛機番香港見我老母。另外,當期時的ATM卡係銀聯,我想講銀聯係史上最撚垃圾提款系統,主要係香港D提款卡係用左晶片但海外係用磁帶,所以海外拎錢好多時都會中伏╴靠佢救命就真係死撚緊。所以我經過這教訓後,即刻去申請全港唯一唔用銀聯做提款卡的銀行,美帝的CITIBANK。
而且因為囊中拮据 ,我會做D依家睇落會好跨張的事,例如訓街,食麵包慳錢,爬牆逃票。如果俾我再去多次,一定唔會再做,可能人老左,到左不同的階段,無以前細個咁瘋狂。

最大改變可能係以前會覺得去旅行要同人鬥多,要威去埋D山旮旯地方,擺上Facebook 一定搶到焦點 ( 我唔會學大陸講「亮點」,疏) ,但依家睇番,正如頭
文字D所講 「千萬不要有跟人斗的心,你要贏的是自己」

而最最最後,西行記其實有續集,當我2015年打完Blog 後,第二日就出發再續前程,再飛去伊斯坦堡經東歐,西伯利亞,入蒙古,北京,再番香港,亦稱之為---大迴環

當然,對比係中亞真係易過借火,就好似你行完喜瑪拉亞山,仲會唔會覺得大帽山係辛苦呢,而且東歐都算做正常國家,所以經歷無咁驚險同無咁好笑

烏克蘭愛的隧道

莫斯科
切爾諾貝爾

歐亞分界線

天壇
蒙古

聖彼德堡

Lake Bled

馬其頓

科索泛
俄羅斯Lonely planet 封面

白俄

匈牙利

黑山
保加利亞

重返中亞Astana

行程每日都有寫低,但因為遊記唔係身邊,有機會再同大家分享

以下係我開的旅遊page, ( 但仲未執過野)
https://www.facebook.com/覺行國路-122666741721938/

有緣再見
巴打你個遊記我由年頭開始睇
由計劃睇到實踐
當中汲取左好多有用的資訊同埋避開中伏的機會

包括去到當地先開始搵住宿
城市間的交通方式
去吉爾吉斯搵CBT同騎馬
白天先好過境烏茲別克,預留時間去安集延市集黑市唱錢
唔洗對萬惡的士佬客氣
穿過撒馬爾瀚古墳墓走入場費數等等

你篇遊記是我去中亞的動力
/// 當期時的ATM卡係銀聯,我想講銀聯係史上最撚垃圾提款系統,主要係香港D提款卡係用左晶片但海外係用磁帶,所以海外拎錢好多時都會中伏╴靠佢救命就真係死撚緊。所以我經過這教訓後,即刻去申請全港唯一唔用銀聯做提款卡的銀行,美帝的CITIBANK。

我晌HSBC HK 申請左張PLUS ATM CARD. 免費既. 不過張卡掛支票戶口做第一戶口.

但係都無用. 去到曼城機場都提唔到款. 真係唔明. 發卡銀行識唔識乜野係BACKWARD COMPATIBLE?

晌香港用晶片0者, 麻煩同時支援埋磁帶啦.

好在我有一張英國 ATM CARD, 否則當時真係一褲都係...
巴打你個遊記我由年頭開始睇
由計劃睇到實踐
當中汲取左好多有用的資訊同埋避開中伏的機會

包括去到當地先開始搵住宿
城市間的交通方式
去吉爾吉斯搵CBT同騎馬
白天先好過境烏茲別克,預留時間去安集延市集黑市唱錢
唔洗對萬惡的士佬客氣
穿過撒馬爾瀚古墳墓走入場費數等等

你篇遊記是我去中亞的動力

我打得咁詳細就係想D人小心D
住宿我個陣仲未用Booking .com 依家中亞住宿應該易搵D呀 ( 除左土庫曼)
對一個國家的觀感真係好講際遇,個個都話吉爾吉斯正,但因為我經歷太差,所以不予正評。
中亞過境好撚煩,唔似歐洲東南亞咁有過境巴士,唱錢個度,可以係OSH 個度望望,有得唱,但唔知個RATE好唔好,如果有同行,我諗對付的士佬會好D。

入場費逃票我費事又俾人屌話貪小便宜喇。

BTW 我係反獌
/// 當期時的ATM卡係銀聯,我想講銀聯係史上最撚垃圾提款系統,主要係香港D提款卡係用左晶片但海外係用磁帶,所以海外拎錢好多時都會中伏╴靠佢救命就真係死撚緊。所以我經過這教訓後,即刻去申請全港唯一唔用銀聯做提款卡的銀行,美帝的CITIBANK。

我晌HSBC HK 申請左張PLUS ATM CARD. 免費既. 不過張卡掛支票戶口做第一戶口.

但係都無用. 去到曼城機場都提唔到款. 真係唔明. 發卡銀行識唔識乜野係BACKWARD COMPATIBLE?

好在我有一張英國 ATM CARD, 否則當時真係一褲都係...

屌佢老味,講起就嬲,如果一早知張含伸卡用唔到我就真係飛Q左佢落地獄之門算鳩數。有乜可能HSBC GROUP 係HSBC 拎唔到錢。香港銀聯一直都係好撚有問題,試過幾次都係拎唔到錢,係新加坡我用番香港男拔萃銀行係番新加坡男拔萃銀行都係拎唔到錢。都唔知有無搞撚錯,等佢救命真係含得撚橡皮糖。

所以下次再旅行,已經帶定信用卡同CITIBANK 提款卡,屌
我用 hk hsbc card 晌 uk hsbc atm 攞唔到錢,仲激氣
仲要係 plus card

屌佢老味,講起就嬲,如果一早知張含伸卡用唔到我就真係飛Q左佢落地獄之門算鳩數。有乜可能HSBC GROUP 係HSBC 拎唔到錢。香港銀聯一直都係好撚有問題,試過幾次都係拎唔到錢,係新加坡我用番香港男拔萃銀行係番新加坡男拔萃銀行都係拎唔到錢。都唔知有無搞撚錯,等佢救命真係含得撚橡皮糖。

所以下次再旅行,已經帶定信用卡同CITIBANK 提款卡,屌

星加玻咁多大陸客都唔可以用銀聯提款卡

好在早幾次晌首爾 台北用到
如果聽樓上兩位師兄咁講,可以推斷唔係銀聯問題,應該係香港銀行戇鳩用左晶片但海外ATM機都仲剩係支援磁帶,所以PLUS 拎唔到錢,而大陸人的銀聯卡就係係新加坡都用到 ,BTW最緊要我自己張CITIBANK 拎到錢就得
如果聽樓上兩位師兄咁講,可以推斷唔係銀聯問題,應該係香港銀行戇鳩用左晶片但海外ATM機都仲剩係支援磁帶,所以PLUS 拎唔到錢,而大陸人的銀聯卡就係係新加坡都用到 ,BTW最緊要我自己張CITIBANK 拎到錢就得

張花旗卡係咪真係得?金管局好似叫晒香港的的銀行用晶片
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞