如果屋企勁有錢,又可以任揀,你會讀咩學校咩科

269 回覆
3 Like 5 Dislike

你都戇鳩 個個老細都讀會計嫁?
你連少少管理心理都冇
較定鬧鐘做狗奴返工啦

你係咪弱智到咁?邊個話本科一定要讀會計先識會計
靠自學架啦傻閪
投資最基礎係要好識會計知道公司實際營運情況
你知唔知唔係profit高就係代表賺到錢,liability高就一定係公司營運得差
呢啲都唔撚識分析點去制定公司發展方向做capital budgeting
不過就咁聽你講野都知你水平係邊架啦

咁撚大個符號出乜柒姐你

屌你老母呢家上面講緊返學讀書丫嘛

無啦啦又自乜春學呀

自學駛鬼你講咩 正常人都要識基本野啦

自學還自學 讀書返學還讀書返工

自學係學撚完就算
讀書係要比學費 夠出席率 要考試
唔撚同嫁

就咁講商科,去Wharton讀比啲大公司高層教你點做生意係學緊實戰野,讀名校就係貪師資好
我有個超有錢嘅好朋友係某間著名商學院上一個PE老細嘅堂人地會講佢自己透過無數獲利經驗點去完善Net Present Value個方法去做valuation......
呢啲頂級學者/講師嘅經驗能夠令學生站在巨人肩膀去學好一樣野
唔讀點都係損失

咁點解唔直接請頂級學者入自己公司幫手

而要去返學聽佢鳩up?

即係周董唔會去返學讀英文

但身邊會有個識英文既女助手

一個領導無學識點去帶領一隊團隊?
就算制定方向都要足夠學識
你唔問點解巴菲特唔請人幫佢投資要自己每日睇五百頁文件分析投資項目?因為無人叻得過佢
如果自己唔係讀書料嘅咁我都覺得做下二世祖屌下女終此一生就算9數啦

巴菲特係咁勁就自己搞晒啦

就好似誠哥都係靠班下面幫佢手

講學歷佢班靚高高誠哥多多聲

做大哥諗大方向就夠

班靚再同佢分析同實行

誠哥日到老年都自己學英文,又請個人教佢中文
求知識都叫on9咁誠哥又一定係on9啦,咁撚有錢都去學野
有錢仲讀書,樓主讀壞腦

有錢先要讀書,可以食女大學生

為左食女要早早較鬧鍾早起?
為左食女要跟出席率返工呆坐?

網上請返個女大學生補習老師好似易食好多
一日補幾粒鍾 日久生情

大學同早起身/出席率有咩關係

你返學唔計出席率?

返學係咪要早起身?

返學係咪要呆坐聽教授鳩up?

睇你都係未讀過大學

邊個同佢講返學一定要早起身?
讀緊中學咩
成班窮撚思想
當你真係好有錢,絕對需要學歷配返自己身份
冇人叫你讀到好精通,但買學位又好點都好
扮晒野都要整到自己有d料咁
唔通成個文盲咁?
唔好再拎咩bg,jobs做例子,一億人都出唔到一個呢d天才
普遍有錢人點都谷到下一代有學歷就知有錢人有幾需要學歷(身份)

算啦巴打,夏蟲不可語冰

人地個主題係講真心讀書

係求知識 自願性

呢家你地又話買學位 面子工程

慢慢搬龍門啦

求知識都變成on9,唔識運用咪on9囉
劉鳴喡一定都係on9啦,華人置業成間公司打晒骰都走去讀法律咁辛苦
邊夠你識喎唔讀書揸林寶

佢讀法律唔等於用係商業度喎

佢大可以請班法律精英幫佢解決法律問題

佢讀法律爲興趣姐 你估真係靠法律保家咩

重點係人地去讀
關養家咩事
讀書就係思維訓練,呢樣已經係好處
係有人話讀書係on99
事實係大把有錢人讀書除左實質知識就係為左當中學到嘅soft skills
龍門去左邊

咁撚大個符號出乜柒姐你

屌你老母呢家上面講緊返學讀書丫嘛

無啦啦又自乜春學呀

自學駛鬼你講咩 正常人都要識基本野啦

自學還自學 讀書返學還讀書返工

自學係學撚完就算
讀書係要比學費 夠出席率 要考試
唔撚同嫁

就咁講商科,去Wharton讀比啲大公司高層教你點做生意係學緊實戰野,讀名校就係貪師資好
我有個超有錢嘅好朋友係某間著名商學院上一個PE老細嘅堂人地會講佢自己透過無數獲利經驗點去完善Net Present Value個方法去做valuation......
呢啲頂級學者/講師嘅經驗能夠令學生站在巨人肩膀去學好一樣野
唔讀點都係損失

而要去返學聽佢鳩up?

你唔問點解巴菲特唔請人幫佢投資要自己每日睇五百頁文件分析投資項目?因為無人叻得過佢
如果自己唔係讀書料嘅咁我都覺得做下二世祖屌下女終此一生就算9數啦

做大哥諗大方向就夠

班靚再同佢分析同實行

你見佢d英文咁屎就知咩事唔駛講啦

誠哥唔識英文就唔係香港首富?

佢識用人就夠啦

依你logic點解誠哥仲去學英文?一定又係誠哥on9啦,日日較鬧鐘返長實做野
想讀lit history 同考古
考古香港無得讀
有錢仲讀書,樓主讀壞腦

有錢先要讀書,可以食女大學生

一日補幾粒鍾 日久生情

你返學唔計出席率?

返學係咪要早起身?

睇你都係未讀過大學

我真係未讀過大學

考完al就周圍去

做人唔想太辛苦

收下租退休享受人生算

人生短短幾十年咁博做乜

好撚心啦,你自己中意頹廢唔代表其他人都想
唔岩你個套就話人on9
讀一世書
全部科都讀下
成班窮撚思想
當你真係好有錢,絕對需要學歷配返自己身份
冇人叫你讀到好精通,但買學位又好點都好
扮晒野都要整到自己有d料咁
唔通成個文盲咁?
唔好再拎咩bg,jobs做例子,一億人都出唔到一個呢d天才
普遍有錢人點都谷到下一代有學歷就知有錢人有幾需要學歷(身份)

算啦巴打,夏蟲不可語冰

人地個主題係講真心讀書

係求知識 自願性

慢慢搬龍門啦

劉鳴喡一定都係on9啦,華人置業成間公司打晒骰都走去讀法律咁辛苦
邊夠你識喎唔讀書揸林寶

重點係人地去讀
關養家咩事
係有人話讀書係on99
事實係大把有錢人讀書除左實質知識就係為左當中學到嘅soft skills
龍門去左邊

訓練思維好多方法

讀書通常都起碼綁幾年

用幾年時間提早出山點都比讀書有益

依法律為例,唔少有錢佬讀法律就係欣賞legal training帶比佢嘅思維訓練其他學科同地方做唔到
//Lawyers are trained to think totally differently. We are trained to solve problems, analyze situations, see both sides of a story, and make compelling arguments for both. Our research skills are unparalleled. Our public speaking skills are incredible. We think fast on our feet, and we process information even more quickly. Taking a deposition, going to court, giving an opening statement at a trial, and conducting an evidentiary hearing are key skills that can transcend into other business roles.//

有啲野你唔讀過你唔會知in what ways you can benefit therefrom,做人唔好咁武斷
除非你真係讀過名校而又覺得廢嘅咁你絕對可以講下你嘅論點
不然只係9up

而要去返學聽佢鳩up?

做大哥諗大方向就夠

班靚再同佢分析同實行

你見佢d英文咁屎就知咩事唔駛講啦

誠哥唔識英文就唔係香港首富?

佢識用人就夠啦

依你logic點解誠哥仲去學英文?一定又係誠哥on9啦,日日較鬧鐘返長實做野

係嫁 我不嬲都話佢on9

學基哥退休玩孫好過啦

誠哥辛苦一世 死左乜都帶唔到落去

你覺得辛苦,但誠哥不知幾享受
對工作嘅熱誠已經係佢成功嘅一個重要因素
佢知有人咁話佢都應該笑而不語

一日補幾粒鍾 日久生情

你返學唔計出席率?

返學係咪要早起身?

睇你都係未讀過大學

我真係未讀過大學

考完al就周圍去

做人唔想太辛苦

收下租退休享受人生算

人生短短幾十年咁博做乜

唔岩你個套就話人on9

黑人博晒命都係要爭取自由
可想而知自由幾重要
唔通8點返到工公 9點開會 10點見客
呢d坐監生活真係狗奴先接受到

鍾意早餐係台灣食 中午係日本食 夜晚飛去韓國食
呢d就真係生活喇

好可悲,人生意義淨係得飲飲食食
咁樣同動物有咩分別
所以話有讀書幾重要
上面條友完美示範咩叫財大氣粗無文化

一日補幾粒鍾 日久生情

你返學唔計出席率?

返學係咪要早起身?

睇你都係未讀過大學

我真係未讀過大學

考完al就周圍去

做人唔想太辛苦

收下租退休享受人生算

人生短短幾十年咁博做乜

唔岩你個套就話人on9

可想而知自由幾重要

呢d就真係生活喇

自由係有選擇
有人中意工作中獲得成就感唔中意做閒雲野鶴有咩問題
你明唔明咩係自由

一日補幾粒鍾 日久生情

你返學唔計出席率?

返學係咪要早起身?

睇你都係未讀過大學

我真係未讀過大學

考完al就周圍去

做人唔想太辛苦

收下租退休享受人生算

人生短短幾十年咁博做乜

唔岩你個套就話人on9

可想而知自由幾重要

呢d就真係生活喇

黑人爭取既係平等自由 基本人權 要求社會對佢地平等看待
唔係爭取唔洗翻工呀傻撚

你返學唔計出席率?

返學係咪要早起身?

睇你都係未讀過大學

我真係未讀過大學

考完al就周圍去

做人唔想太辛苦

收下租退休享受人生算

人生短短幾十年咁博做乜

唔岩你個套就話人on9

可想而知自由幾重要

呢d就真係生活喇

好可悲,人生意義淨係得飲飲食食
咁樣同動物有咩分別

慘過死,漫無目的咁飲飲食食
所以話有讀書幾重要
上面條友完美示範咩叫財大氣粗無文化

算啦巴打,夏蟲不可語冰

人地個主題係講真心讀書

係求知識 自願性

慢慢搬龍門啦

邊夠你識喎唔讀書揸林寶

重點係人地去讀
關養家咩事
係有人話讀書係on99
龍門去左邊

訓練思維好多方法

讀書通常都起碼綁幾年

用幾年時間提早出山點都比讀書有益

依法律為例,唔少有錢佬讀法律就係欣賞legal training帶比佢嘅思維訓練其他學科同地方做唔到
//Lawyers are trained to think totally differently. We are trained to solve problems, analyze situations, see both sides of a story, and make compelling arguments for both. Our research skills are unparalleled. Our public speaking skills are incredible. We think fast on our feet, and we process information even more quickly. Taking a deposition, going to court, giving an opening statement at a trial, and conducting an evidentiary hearing are key skills that can transcend into other business roles.//

有啲野你唔讀過你唔會知in what ways you can benefit therefrom,做人唔好咁武斷
除非你真係讀過名校而又覺得廢嘅咁你絕對可以講下你嘅論點
不然只係9up

巴打 翻譯翻中文俾條撚屌睇啦 驚佢睇唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞