如果屋企勁有錢,又可以任揀,你會讀咩學校咩科

269 回覆
3 Like 5 Dislike
Princeton mathematics, finance
Chicago economics
Oxford philosophy
成班打飛機 咁易讀咩
如果真係有錢 讀書只係形象工程黎姐
係外國搵間中上學校 囡囡又正嘅黎讀咪得
臨考前搵名師黎個雞精班 夠合格就得啦
讀完再轉校 修多個學位 再修埋個碩士
練好啲英文 就差唔多返香港接管daddy啲生意

請到碩士返黎幫自己手咪得囉
一個唔夠咪請夠幾個
碩士幾萬蚊就請到啦
咪鬼晒咁多時間去讀咩
唔識英文咪請個識英文嫁囉
英文日文韓文乜文都請到啦

真正成功既人係請人返黎幫自己手
而唔係自己去學

你覺得我講嘅野係為讀書?
一切都係門面功夫黎
雙學士加碩士 係為左比幾年時間去玩盡佢
讀個碩士返黎 無人會理你咩hons 淨係知你畢左業 啲人就會以為你唔係二世祖
唔係出去玩玩下 再加埋流利嘅英文
啲戇鳩就真係以為你好有料 好勁

成功人士都要落返啲苦工去包裝自己
唔係傻吓傻吓咁
你咩都唔搞 只係一條有錢嘅水魚
你要做全世界都知嘅敗家仔 我唔阻止你
劍橋LAW

讀法律牛津好過劍橋,兩者分別唔少
就好似讀數去劍橋一定好過牛津唔少
勁有錢洗HI讀大學
日日船p攬囡啦

一個唔夠咪請夠幾個
碩士幾萬蚊就請到啦
咪鬼晒咁多時間去讀咩

而唔係自己去學

一切都係門面功夫黎
讀個碩士返黎 無人會理你咩hons 淨係知你畢左業 啲人就會以為你唔係二世祖

唔係傻吓傻吓咁

鬼唔撚知咩

比我提醒左就懶係玩家咁

樓上班人講到有學歷先會成功

但事實成功左先有學歷

似係你戇鳩喎 我第一篇第一句就講明 讀書係形象工程黎
我又要囡囡 又只係要合格
你邊撚到覺得我係讀緊書
似係你條戇鳩唔撚睇字 亂鳩咁屌喎

下次睇清楚先開火啦
柒吓柒吓咁

一個唔夠咪請夠幾個
碩士幾萬蚊就請到啦
咪鬼晒咁多時間去讀咩

而唔係自己去學

一切都係門面功夫黎

唔係傻吓傻吓咁

鬼唔撚知咩

比我提醒左就懶係玩家咁

但事實成功左先有學歷

有錢佬讀書唔單單係學歷
事實上第一代成鉅富嘅有錢佬唔少都係好學撚
其實讀書起碼有幾種目的:(1)錢(2)名利(3)人脈(4)興趣

caltech astronomy.....

現實downgrade 左
恆管啦on9

一個唔夠咪請夠幾個
碩士幾萬蚊就請到啦
咪鬼晒咁多時間去讀咩

而唔係自己去學

一切都係門面功夫黎

唔係傻吓傻吓咁

鬼唔撚知咩

比我提醒左就懶係玩家咁

但事實成功左先有學歷

有錢佬讀書唔單單係學歷

sumption巴打唔好同啲食軟飯嘅人嘥氣啦
相信巴打你平時嘅圈子入面都無啲咁嘅人

你岩
以前有個中學同學讀完中三屋企人送佢去外國

聽佢講賣左層居屋 扣埋補地價得百零萬

用果d錢去澳洲讀唔知乜

返到黎一碌柒咁打份萬零蚊工

我老母都話比我去外國

我叫佢拎d錢比我做首期算

當年首期70萬 層樓買左7年升左500萬

已經贏佢幾十條街

你送個爛泥扶唔上柄既出國梗係投資失利

世界上肯定冇比教育更有potential既投資
有共鳴既會明 冇既都唔會點得明

教育係risk-free
世上有咩投資係0風險一定有收穫
個啲話咩讀少幾年書做多幾年野買樓嘅人同樣無考慮到打工賺錢唔讀書嘅機會成本
盲目讀書以為好先係窮人心態

外國幾撚多成功人士都係讀讀下大學跳撚左出黎做生意

人地連張証書都唔撚要呀

讀書唔係絕對
但你唔講Bill Gates每年都會睇幾十本書?
人地跳出黎創業同呢個po堆好食懶飛嘅垃圾係兩回事

睇書邊個唔會?
人地睇書係興趣
就算人地唔睇 人地一樣發到圍
唔好講到佢成功係靠讀書同睇書

成功既人係吸引到叻人幫佢
而佢本身可以唔駛叻
劉邦係一個好例子

你只要用人為才 吸引到叻人幫你
就算你係小學畢業乜都唔識
一樣越做越大

現今社會吸引人幫你首先要有個人魅力,目不識丁見識淺薄如何建立個人魅力
盲目讀書以為好先係窮人心態

外國幾撚多成功人士都係讀讀下大學跳撚左出黎做生意

人地連張証書都唔撚要呀

讀書唔係絕對
但你唔講Bill Gates每年都會睇幾十本書?
人地跳出黎創業同呢個po堆好食懶飛嘅垃圾係兩回事

佢哋接受到有錢但係乜嘢都唔識

有條on9話有錢佬只靠幾間會計師樓自己唔會再睇一次盤數先笑死
公司帳目盈虧情況都唔知點做老闆
窮撚思維表露無遺

你都戇鳩 個個老細都讀會計嫁?
你連少少管理心理都冇
較定鬧鐘做狗奴返工啦

你係咪弱智到咁?邊個話本科一定要讀會計先識會計
靠自學架啦傻閪
投資最基礎係要好識會計知道公司實際營運情況
你知唔知唔係profit高就係代表賺到錢,liability高就一定係公司營運得差
呢啲都唔撚識分析點去制定公司發展方向做capital budgeting
不過就咁聽你講野都知你水平係邊架啦

一個唔夠咪請夠幾個
碩士幾萬蚊就請到啦
咪鬼晒咁多時間去讀咩

而唔係自己去學

一切都係門面功夫黎

唔係傻吓傻吓咁

鬼唔撚知咩

比我提醒左就懶係玩家咁

但事實成功左先有學歷

有錢佬讀書唔單單係學歷

咁你有你較鬧返工
我有我渣林寶姐

只可以講道不同 講多都廢撚事

睇你講野視野思維都知你咩水平啦,林寶玩具車就有你份
想為興趣而讀書
我試下讀哲學

一個唔夠咪請夠幾個
碩士幾萬蚊就請到啦
咪鬼晒咁多時間去讀咩

而唔係自己去學

一切都係門面功夫黎

唔係傻吓傻吓咁

鬼唔撚知咩

比我提醒左就懶係玩家咁

但事實成功左先有學歷

有錢佬讀書唔單單係學歷

咁你有你較鬧返工
我有我渣林寶姐

只可以講道不同 講多都廢撚事

sumption巴打個酒庫又係時候出動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞