如果屋企勁有錢,又可以任揀,你會讀咩學校咩科

269 回覆
3 Like 5 Dislike
我會唔做野 咬屋企過世
medic 好想做醫生
USC film Harvard Mba Oxford law
機械
盲目讀書以為好先係窮人心態

外國幾撚多成功人士都係讀讀下大學跳撚左出黎做生意

人地連張証書都唔撚要呀

讀書唔係絕對
但你唔講Bill Gates每年都會睇幾十本書?
人地跳出黎創業同呢個po堆好食懶飛嘅垃圾係兩回事

佢哋接受到有錢但係乜嘢都唔識

有條on9話有錢佬只靠幾間會計師樓自己唔會再睇一次盤數先笑死
公司帳目盈虧情況都唔知點做老闆
窮撚思維表露無遺

你都戇鳩 個個老細都讀會計嫁?
你連少少管理心理都冇
較定鬧鐘做狗奴返工啦

就算唔係讀會計,如果要做生意都要識睇income statement, balance sheet
哲學

X2
以前有個中學同學讀完中三屋企人送佢去外國

聽佢講賣左層居屋 扣埋補地價得百零萬

用果d錢去澳洲讀唔知乜

返到黎一碌柒咁打份萬零蚊工

我老母都話比我去外國

我叫佢拎d錢比我做首期算

當年首期70萬 層樓買左7年升左500萬

已經贏佢幾十條街

可能同你諗法不一樣,我有興趣讀書

用果d錢去澳洲讀唔知乜

我老母都話比我去外國

已經贏佢幾十條街

Btw當錢係唯一目的呢個想法好唔健康
Imperial/NYU finance

用果d錢去澳洲讀唔知乜

我老母都話比我去外國

已經贏佢幾十條街

如果你屋企有錢我吹你唔漲

如果你屋企經濟上都有壓力 而你又有咁既思想都幾悲哀

我鍾意自由 想去邊即刻決定到

返學綁死晒d時間 你讀埋我果份

悲哀係邊?
女校男生

用果d錢去澳洲讀唔知乜

我老母都話比我去外國

已經贏佢幾十條街

如果你屋企有錢我吹你唔漲

如果你屋企經濟上都有壓力 而你又有咁既思想都幾悲哀

我鍾意自由 想去邊即刻決定到

返學綁死晒d時間 你讀埋我果份

悲哀係邊?

唔教精你啦

多d你呢種人 世界先會更美好

你都幾自以為是
你讀得黎先講啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞