如果屋企勁有錢,又可以任揀,你會讀咩學校咩科

269 回覆
3 Like 5 Dislike

請到碩士返黎幫自己手咪得囉
一個唔夠咪請夠幾個
碩士幾萬蚊就請到啦
咪鬼晒咁多時間去讀咩
唔識英文咪請個識英文嫁囉
英文日文韓文乜文都請到啦

真正成功既人係請人返黎幫自己手
而唔係自己去學

你覺得我講嘅野係為讀書?
一切都係門面功夫黎
雙學士加碩士 係為左比幾年時間去玩盡佢
讀個碩士返黎 無人會理你咩hons 淨係知你畢左業 啲人就會以為你唔係二世祖
唔係出去玩玩下 再加埋流利嘅英文
啲戇鳩就真係以為你好有料 好勁

成功人士都要落返啲苦工去包裝自己
唔係傻吓傻吓咁
你咩都唔搞 只係一條有錢嘅水魚
你要做全世界都知嘅敗家仔 我唔阻止你

鬼唔撚知咩

比我提醒左就懶係玩家咁

樓上班人講到有學歷先會成功

但事實成功左先有學歷

有錢佬讀書唔單單係學歷
事實上第一代成鉅富嘅有錢佬唔少都係好學撚

sumption巴打唔好同啲食軟飯嘅人嘥氣啦
相信巴打你平時嘅圈子入面都無啲咁嘅人

咁你有你較鬧返工
我有我渣林寶姐

只可以講道不同 講多都廢撚事

sumption巴打個酒庫又係時候出動

等佢話自己幾有料識幾多有錢佬先收佢皮啦
有錢仲讀書,樓主讀壞腦

有錢先要讀書,可以食女大學生
有錢仲要讀書
盲目讀書以為好先係窮人心態

外國幾撚多成功人士都係讀讀下大學跳撚左出黎做生意

人地連張証書都唔撚要呀

讀書唔係絕對
但你唔講Bill Gates每年都會睇幾十本書?
人地跳出黎創業同呢個po堆好食懶飛嘅垃圾係兩回事

佢哋接受到有錢但係乜嘢都唔識

有條on9話有錢佬只靠幾間會計師樓自己唔會再睇一次盤數先笑死
公司帳目盈虧情況都唔知點做老闆
窮撚思維表露無遺

你都戇鳩 個個老細都讀會計嫁?
你連少少管理心理都冇
較定鬧鐘做狗奴返工啦

你係咪弱智到咁?邊個話本科一定要讀會計先識會計
靠自學架啦傻閪
投資最基礎係要好識會計知道公司實際營運情況
你知唔知唔係profit高就係代表賺到錢,liability高就一定係公司營運得差
呢啲都唔撚識分析點去制定公司發展方向做capital budgeting
不過就咁聽你講野都知你水平係邊架啦

咁撚大個符號出乜柒姐你

屌你老母呢家上面講緊返學讀書丫嘛

無啦啦又自乜春學呀

自學駛鬼你講咩 正常人都要識基本野啦

自學還自學 讀書返學還讀書返工

自學係學撚完就算
讀書係要比學費 夠出席率 要考試
唔撚同嫁

就咁講商科,去Wharton讀比啲大公司高層教你點做生意係學緊實戰野,讀名校就係貪師資好
我有個超有錢嘅好朋友係某間著名商學院上一個PE老細嘅堂人地會講佢自己透過無數獲利經驗點去完善Net Present Value個方法去做valuation......
呢啲頂級學者/講師嘅經驗能夠令學生站在巨人肩膀去學好一樣野
唔讀點都係損失
成班窮撚思想
當你真係好有錢,絕對需要學歷配返自己身份
冇人叫你讀到好精通,但買學位又好點都好
扮晒野都要整到自己有d料咁
唔通成個文盲咁?
唔好再拎咩bg,jobs做例子,一億人都出唔到一個呢d天才
普遍有錢人點都谷到下一代有學歷就知有錢人有幾需要學歷(身份)

你覺得我講嘅野係為讀書?
一切都係門面功夫黎
雙學士加碩士 係為左比幾年時間去玩盡佢
讀個碩士返黎 無人會理你咩hons 淨係知你畢左業 啲人就會以為你唔係二世祖
唔係出去玩玩下 再加埋流利嘅英文
啲戇鳩就真係以為你好有料 好勁

成功人士都要落返啲苦工去包裝自己
唔係傻吓傻吓咁
你咩都唔搞 只係一條有錢嘅水魚
你要做全世界都知嘅敗家仔 我唔阻止你

鬼唔撚知咩

比我提醒左就懶係玩家咁

樓上班人講到有學歷先會成功

但事實成功左先有學歷

有錢佬讀書唔單單係學歷
事實上第一代成鉅富嘅有錢佬唔少都係好學撚

sumption巴打唔好同啲食軟飯嘅人嘥氣啦
相信巴打你平時嘅圈子入面都無啲咁嘅人

咁你有你較鬧返工
我有我渣林寶姐

只可以講道不同 講多都廢撚事

睇你講野視野思維都知你咩水平啦,林寶玩具車就有你份

睇見你井底成咁真係可悲

講到林寶好似傳奇人物先渣得

等上面啲巴打講下我幾井底呀咁
成班窮撚思想
唔通成個文盲咁?
普遍有錢人點都谷到下一代有學歷就知有錢人有幾需要學歷(身份)

算啦巴打,夏蟲不可語冰
有錢仲讀書,樓主讀壞腦

為左食女要早早較鬧鍾早起?
為左食女要跟出席率返工呆坐?

網上請返個女大學生補習老師好似易食好多
一日補幾粒鍾 日久生情

大學同早起身/出席率有咩關係
正常人一定出去,一定吾㨂hk啲uni.先
有錢仲讀書,樓主讀壞腦

一日補幾粒鍾 日久生情

你返學唔計出席率?

返學係咪要早起身?

返學係咪要呆坐聽教授鳩up?

[sosad

佢哋接受到有錢但係乜嘢都唔識

有條on9話有錢佬只靠幾間會計師樓自己唔會再睇一次盤數先笑死
公司帳目盈虧情況都唔知點做老闆
窮撚思維表露無遺

你都戇鳩 個個老細都讀會計嫁?
你連少少管理心理都冇
較定鬧鐘做狗奴返工啦

你係咪弱智到咁?邊個話本科一定要讀會計先識會計
靠自學架啦傻閪
投資最基礎係要好識會計知道公司實際營運情況
你知唔知唔係profit高就係代表賺到錢,liability高就一定係公司營運得差
呢啲都唔撚識分析點去制定公司發展方向做capital budgeting
不過就咁聽你講野都知你水平係邊架啦

咁撚大個符號出乜柒姐你

屌你老母呢家上面講緊返學讀書丫嘛

無啦啦又自乜春學呀

自學駛鬼你講咩 正常人都要識基本野啦

自學還自學 讀書返學還讀書返工

自學係學撚完就算
讀書係要比學費 夠出席率 要考試
唔撚同嫁

就咁講商科,去Wharton讀比啲大公司高層教你點做生意係學緊實戰野,讀名校就係貪師資好
我有個超有錢嘅好朋友係某間著名商學院上一個PE老細嘅堂人地會講佢自己透過無數獲利經驗點去完善Net Present Value個方法去做valuation......
呢啲頂級學者/講師嘅經驗能夠令學生站在巨人肩膀去學好一樣野
唔讀點都係損失

咁點解唔直接請頂級學者入自己公司幫手

而要去返學聽佢鳩up?

即係周董唔會去返學讀英文

但身邊會有個識英文既女助手

一個領導無學識點去帶領一隊團隊?
就算制定方向都要足夠學識
你唔問點解巴菲特唔請人幫佢投資要自己每日睇五百頁文件分析投資項目?因為無人叻得過佢
如果自己唔係讀書料嘅咁我都覺得做下二世祖屌下女終此一生就算9數啦
有錢點解唔讀書?讀書係你追求學問最好既機會,讀書都比你學到待人接物,處事態度,就算唔讀書都應該去唔下同國家,增廣見聞
唔讀書唔通日日屌女飲酒船p?物質豐足,但係心靈空虛既人係唔會得到快樂
有錢仲讀書,樓主讀壞腦

一日補幾粒鍾 日久生情

你返學唔計出席率?

返學係咪要早起身?

好多科都唔計出席率,大把人日日瞓到2,3點
成班窮撚思想
唔通成個文盲咁?

算啦巴打,夏蟲不可語冰

人地個主題係講真心讀書

係求知識 自願性

呢家你地又話買學位 面子工程

慢慢搬龍門啦

求知識都變成on9,唔識運用咪on9囉
劉鳴喡一定都係on9啦,華人置業成間公司打晒骰都走去讀法律咁辛苦
邊夠你識喎唔讀書揸林寶
有錢仲讀書,樓主讀壞腦

一日補幾粒鍾 日久生情

你返學唔計出席率?

返學係咪要早起身?

睇你都係未讀過大學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞