沈旭暉: 論持久戰:梁文道的盲點,「結局之路」不會由此開始

379 回覆
796 Like 8 Dislike
Ff:如果誠哥想做香港國父
push
印度佬好小氣架,但我鐘意
今次香港人覺醒係範式轉移
所以佢調整
就算警察移民著草嘅話,都一樣會有海外香港人招呼佢, 外國嘅槍械管制仲要比香港寬鬆得多
今次香港人抗爭完全中晒佢最鍾意講的web2.0 (網絡動員)同去中介化(無大台)
我認為佢係真心興奮而又覺得真係有希望的
唔是港女問題,而係香港生仔成本真係好高,加上生仔真係話生就生咩,好辛苦架。

利申,無閪
外國政黨需要金錢,但更加需要民意支持
今次同2014唔同
係有一種全方位抗拒中共入侵既思維建立左出黎
有如波羅的海三國抗蘇聯
唔一定要武力上展現出黎
一早睇哂
Btw,連劉細良都變得不再傳統硬膠泛民
梁文道既發表顯得自己更似一個局外人
一係同支那人鬥生,一係就諗方法消耗支那人口/同化支那移民
依家香港人終於明白係一定要take side
冇得再走乜撚中間路線
跟住李嘉誠都已經唔會死錯人, 更何況加多個沈教授
1984 作者 Geroge Orwell
講話當年老大哥(依家阿爺)政被推翻只有四個可能

1. 被外國征服--何只美國,就黎全世界反共

2. 管制不嚴,民眾謀反--愈拖愈耐不單只香港,就連國內同胞都覺醒,一齊起義

3. 對中等人疏於防範,他們對現實不滿但人數愈坐愈大--黑警再係咁搞法,清真寺又搞魚旦粉又搞,手足吾想愈來愈多,靠D狗止亂等死好過

4. 自己無心戀棧權力,失去自信--無人知,不過柒婆講過自己吾係戀棧權力。
好文
國際關係邏輯題
抽到乾塘
所以世事真係估唔到
佢係大陸太耐,
已經同香港主流社會脫離左,
同大陸果班公共智識份子一樣,
早就認命,不會反抗
達賴喇嘛就係做緊同樣事情, 歐美好多白人皈依藏傳佛教, 就算流亡政府消失咗,只要有藏傳佛教教徒,西藏都仍然繼續存在, 香港就係要呢啲
好似quit左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞