沈旭暉: 論持久戰:梁文道的盲點,「結局之路」不會由此開始

379 回覆
796 Like 8 Dislike
食窮個政府都要生
守護香港 拼死一搏
準確來講,人的行爲係基於預期

一個人預期犯法之後會受到制裁,所以先唔會犯法
黑警之所以肆無忌憚,就係覺得之後有人保,唔會被制裁
抗爭者之所以選擇違法達義,就係因爲唔去抗爭,香港就會玩完,人生就完全無希望

而預期受多方面因素影響:現實係其中一部分,價值觀也是一部分,對未來的預測也是一部分
所以即使有可能輸,都會拼死守衛正義
Push
真香港人只要毋忘初心、本土和勇合一、海內外香港人也合一,把握大趨勢,足以學習毛主席的智慧,進行一場持久戰。變幻原是永恆,然後,「然後呢」這個消極問題,會成為充滿積極的探索;而每一個有價值的探索,總會伴隨新一代希望的曙光。
以佢既身份同學識
肯出名開聲
都真係對得住香港人
梁文道學富五車
最後返大陸搵錢
真係浪費人才

https://www.youtube.com/watch?v=YHm_pQ4Z0P0
好心啦,今年4月先叫人去大灣區尋找機遇,依家又話真香港人可以乜乜乜,買定離手啦好撚肉酸呀屌你老味

https://youtu.be/Ojy1oZsjaTI
打八年抗戰?
【求援國際堅守自治維園大集會】
日期|11 月 02 日(星期六)
時間|3.00PM
地點|維多利亞公園
push
就贏
Lm
香港人只要極力制造一個對支那人完全唔友善既環境,咁狗共就只能夠放的低下階層過來,呢班大陸喱最叻就係搶公屋拎綜緩,我地要將佢地同藍絲逼埋係同一個生存空間入面爭崩頭。

我就睇下屌你老母班藍絲臭閪有乜撚本事靠自己生存
逢星期一觀點版有筆陣,就係寫一樓呢啲文
睇下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞