沈旭暉: 論持久戰:梁文道的盲點,「結局之路」不會由此開始

379 回覆
796 Like 8 Dislike
屌得好,可能沈小寶真係改變啦!
梁妖道根本就係典型藍思:唔好激嬲共產黨-以為咁就唔會一國一制,太撚天真,又妄顧事實就係中共要一步一步咁一制,等佢READY好先一制,佢就盡享著數,快速引爆等佢受下多少傷,最後毫無利益,香港人起馬至少贏左聲譽>唔係一班等死既奴材,至少好似悟空老豆巴達克咁做過一刻英雄或絕處逢生。
Too long later read
"然後呢" 唔再係消極, 係要我地不停創新積極揾出路..
我相信好多人係唔夠膽批判一啲自己學咗幾十年, 信咗幾十年嘅知識/信念
佢見到有問題,批判,算係真學者

其實做開 problem solving/failure analysis,一定係用root cause呢個term
當見到政府上大部份人根本唔係做嘢,只係do something,問題過幾年又重覆,有少少專業嘅人都會嘈
訓練下自己唔好淨係睇雞精文
依種長度都已經算係咁
大家都成長咗 而且大是大非更見真章
我都對大丁刮目相看咗
好文,理性學問
其實我都幾鍾意梁文道寫文化評論果D野,不過佢既政論,我覺得越黎越離地,可能佢真係大部分時間唔係香港,感受唔到今次運動對香港社會造成既改變

梁文道同過去出身64一代既泛民主流一樣,都係有一種宿命觀,覺得香港係唔會鬥得過中共,所以只可以守,係夾縫裡面求存,久而久之,失去左抗爭既鬥心同勇氣

其實如果你一開始就唔相信自己會贏,就只會一直輸落去,沈旭暉篇野個hidden message就係咁,唔係話要做一個盲目大好友,但係如果你對「嬴」係冇信心,會失去埋抗爭既行動力同想像力
而家好多舊同學同同事最少生2 個
佢地好叻 有d 都3 個鳥
80後尾到90頭都幾肯生
好意外
你地咁離地既
又要女人生三個又要堅持粵語教
教協都係深黃,都冇帶頭粵教中
小朋友一早在學校洗哂腦
生三個,女人點都要返工搵食
工時長又點返屋企用粵語幫仔女消毒?
好多人低估一個民族嘅生存能力...
睇睇猶太人, 畀人打壓咗2千年,
都仲可以生存.

只要香港人珍惜自己嘅文化
以香港人為榮,
總有一日我哋會爭取到自由
其實香港6成人口係反支共
假設人均每年日常消費5萬..果度講緊差唔多2千幾億..一半都成千億
好多藍紅企嘅profit margin都係得幾個%..無咁一成營業額都就要收皮
所以唔好睇少黃色消費圈呢樣零代價效益高嘅抗爭工具..依家都初見成效
現實係呢啲人冇後顧之憂先肯講真話
都好可悲
遊擊戰既精髓就係爭取的是不敗 ,然後用人民的汪洋大海拖垮對方,只要連繫既線路越來越多 最終分分鐘拖埋中共落水
很多人以為沈旭暉移民新加坡,其實他已安排移民葡萄牙,並在那裏置業
https://simonshen.blog/2019/07/25/致林鄭:悲劇後-再無中間派/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞