沈旭暉: 論持久戰:梁文道的盲點,「結局之路」不會由此開始

379 回覆
796 Like 8 Dislike
打劫金鋪
2012世界會有大改變,其實就係咁解
非國家個體(nonstateactors, NSA)可能會成為全球大勢
香港生3個邊有咁多錢 就算有錢都唔想生個仔係個咁嘅社會受苦
生3個真係離哂地 個個都咁有錢咩
支那自己會殺d人啦 維尼話支那下年就冇哂貧窮
其實今日既格局
14年佔旺班高登仔已經預見到

當日既預見到既人
全部係哂獨派到~
佢篇文有意義既得兩段
亦都係比較重要既信息
1. 公民民族主義得到實踐
2. 香港民族主義已成形
香港愛國者需要既係擴大戰場拉長時間線
政治上既得失輸贏不重要
重點係作為一個player同支那周旋到底
迫害與失敗對愛國者事業有利
無視同冷漠係最大既威脅
遍地香港呢家嘢怕且到我曾孫個年代先見到
佢其實已經係中立
係呢次運動上面中立理性分析唔會覺得政府做既野岩
藍絲邏輯係示威者破壞所以搞到政府咁做,政府冇錯
其實真正中立係是其是非其非,唔通有人犯法你政府搞唔掂就冤?中立撚會覺得你冤有撚用咩搞掂件事佢啦。
我覺得而家可以做定人才培訓,鼓勵大家分享自己既知識、技能,各位香港人可以從中學到唔同既技能

假以時日,我地唔再需要依賴中共既市場,建立各行各業既黃色經濟圈,重可以衝出香港,做各地人既生意
依啲你咬碎完嘅營養啫 人人都有義務理解個結論係點形成 係好煩好悶 但民主係建基於知識之上 無知識支撐嘅民主只係民粹 學識睇一啲稍長嘅文係第一步 靜下心睇下 自己諗佢邊啲可取 邊啲唔同意 點解唔同意 應該係點
佢以前做的研究同預言竟然在香港一一實現
我都覺得佢係真心振奮
有時間的話睇睇佢呢一篇5月寫的文
基本上都講中晒後來的反送中運動入面的種種現象

你的受眾是誰人? ──互聯網3.0如何顛覆「共識民主」,又如何重生

https://simonshen.blog/2019/05/06/%e4%bd%a0%e7%9a%84%e5%8f%97%e7%9c%be%e6%98%af%e8%aa%b0%e4%ba%ba%ef%bc%9f-%e2%94%80%e2%94%80%e4%ba%92%e8%81%af%e7%b6%b23-0%e5%a6%82%e4%bd%95%e9%a1%9b%e8%a6%86%e3%80%8c%e5%85%b1%e8%ad%98%e6%b0%91/
推!
PUSH
又真
對學者黎講會好興奮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞