沈旭暉: 論持久戰:梁文道的盲點,「結局之路」不會由此開始

379 回覆
796 Like 8 Dislike
其實我鍾意攬炒結局多d,一齊死先係最好結局,我可以留比下一代去重建呢個社會而共產黨全部會死晒,共匪係海外後代亦難以掌權再毒害香港
呢個先係民主的正確玩法,通過輿論倒逼政府
鬥長命咪結果好似李鵬鄧小平個啲就長命百歲...肛交棒到今日都仲行行企企....好人短命,壞人百歲
政府不可能依靠現有警察(即使加上解放軍)恢復秩序,進行有效管治。攬炒是一場懸崖刹車的游戲,大家鬥輸,誰更能承受攬炒的代價誰就會贏。
https://lih.kg/1655605
鬥長命 搞經濟

we burn you burn

唔係叫你坐以待弊
[紅裝修2.0]經濟戰升級,唔係要更大嘅破壞,而係要更細更分散嘅攻擊
https://lih.kg/eqsQqS
你同上年連燈仲講緊去深圳飲喜茶食海底撈比較, 而家咁多人企出嚟all in 反抗, 支共對你玩攬炒又冇你符, 時間拖得越耐, 攬炒+貿易戰對支共同港共的殺傷力就會越來越勁, 點解唔係樂觀?
之前有幾個post有人講過
chugani 係佢專欄批評過林鄭既政策
之後有event 林鄭當面同佢講話佢誤解左條政策
於是chugani就開始唔妥林鄭
你可以搵返chugani係送中條例之前既文章,佢本身已經唔鍾意柒婆
依家仲唔捧打落水狗咩
叫D港女生3個真心難
明報係負責寫社評班老總濕鳩姐
報導同專欄其實好中肯..有好多高質評論同分析..唔好用支媒01黎同佢地比啦
——借位——
唔可以俾陳彥霖事件不了了之

[重要發現] 陳彥霖媽媽生日造假
https://lih.kg/1679271
大中華膠收皮啦
治標不治本
應由基本問題解決

斬腳趾係避唔到沙蟲嘅
佢唔係一向自己好撚自由隨隨便便一個月十皮收入無需要靠政府養?
佢多年前串佢老友陳智遠做政治助理受制政府,錢又唔多又無法堅持己見(都係QUIT左)。
我最撚頂唔順梁文道既 ‘見好就收’ 論,佢又唔撚係唔知共產黨歷史,毛澤東話星星之火,可以燎原,淨係03年推倒23條,中共已經改變對港策略要有‘有所作為’。今次運動就算時間回到10月1之前就見好收左,你認為中共會考慮對港政策放鬆嗎?雨傘之後發生咩事係咪見唔到?黃之峰等新一代於14年10月1提出要俾面中共而不衝擊升旗典禮,結果中共有無念在佢地都係講道理既、有俾番面我?

而梁文道係咁既背景之下,依一刻問番我地 ‘然後呢?’

結果從沈旭暉vs梁文道上顯示到,係關鍵時刻你既身份認同係香港人,你就會諗方法為香港付出、貢獻自己。
而梁文道依種兩岸三地遊走既人,係生死存亡之際走去問人’然後呢‘

當年孫中山係咪有哂成份計劃書先周圍搞同盟會?毛澤東係咪有哂計劃書先建立紅區同扎根延安?佢地俾人問‘然後呢’既時候係咪預視到自己既建國之路?

講得 ‘然後呢’ 依句,由一開始你就當左自己係局外人
以佢嘅背景..有邊個西方國家佢係移唔到民過去?
好文
呢個諗起都好j
養唔起
佢係學術角度分析絕對係專業客觀,
呢個完全唔關政見事,
其他仆街唔客觀因為條友冇料同唔專業
簡單一句,the road is formed by walking on it
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞