沈旭暉: 論持久戰:梁文道的盲點,「結局之路」不會由此開始

379 回覆
796 Like 8 Dislike
其實佢之前好相信制度
依家唔同左
你見fb講野啲語氣都唔同晒
沈旭暉 大灣區
最常見既問題係評論版,專欄。
A1 頭條有時又會有扑街嘢,就好似話「警察幫手清潔清真寺」,要佢地既記者係Facebook 公開鬧先改。呢種維穩標題唔係第一次。
星期日明報多數時間唔錯,但間唔時又會攝D維穩文。

明報平時好似好支持民主自由,但一到政府有野想非常強力推行就會突然好似星島咁歸哂邊。
沈生口中的新字 NSA non-state actor
他也頂唔順要爆料,
這些是富可敵國的、法網之外的「物體」,
進行跨國剝削、逃稅、避難、脫離道德譴責、跨地域、跨宗教天譴、多重身份,黑影已經太難遮蓋。
他們不只是一群人一群組織,他們像是阿米巴變形蟲,要用時合、冇用時分,但他們知道共同利益。
you only can track them by the Money line.

// 3. 現實主義的unit actor只有主權國家,「香港人」作為一個玩家,被認為不入流。但隨著全球化催生越來越有實力的非國家個體(non-state actors, NSA),國際棋局早已變得立體;香港人的國際對口單位,不是北京或華府,而是世界各地不同NSA。各國政府支持港人,自然受制於大國博弈的局限,但美國政府畢竟控制不了Facebook、NBA;至於全球企業,縱然受制於中國龐大市場威逼利誘的「sharp power」,但也不像國泰那樣沒有議價空間,而且也受制於工會、NGO等NSA。香港人只要懂得「NSA外交」,在全球層面,盟友無窮無盡。就像香港最有國際視野的企業長和系,早在「一帶一路」推出前數十年,就鎖定投資全球港口,這樣的視野,正是真香港人的強項。
push
毓民應該上唔翻黎, 頂多喺共產黨瓜柴果陣補翻句: 我都話同共產黨鬥長命架喇!

毓民基本上分析唔到G20 團隊, 攬炒團隊, 以及hocc gphone等左膠協作能力同相互作用, 所以佢一直對整場革命係悲觀。 思想上擺脫唔到「共產黨好撚勁好撚賤架,咪以為佢地會放過香港」以及「香港靠美國靠肥佬黎靠泛民就死得」

相比之下沈旭輝update好多

仇生無睇開佢唔識
香港打仗,第一要講拳頭,
強身健體必須,
第二智力,就一定要識閱讀理解,邏輯思維,

平時可以做練習:如下,
把人名蓋住,看看文章,再故返邊個係邊個,

沈旭暉
練乙錚
李怡
陳雲海
梁文道
施永清
游清源
陶19

cycling 地看,看得多,
民智就真係開了,
屆時,辯論才有建設性,才有productivity,
不是一尾 講 大灣暉、佢叫雞、未食藥、精神病、
曼駡有用只會對筆者羞辱,對其他圍觀者、跟車唔貼者沒有說服力,難有深刻討論。

就算第日雙普選,都講唔過中共安插的「獨立」候選人,雙普選亡,就真正仆街了。

以上主旨:不是為選戰,是為民智開啟、認清暗共。
哲學界加滕鷹
沈旭暉其實諗得好前,同早幾年,練乙錚寫法理性港獨,好類似,香港係一國兩制下,要爭取更多話事權,離開共產黨既控制,仲有好多方法,新時代,新思維,港獨係唔洗用槍既
好文要推
TRUE
我寧願睇陳家洛
Bump
屌梁文道屌到劃劃聲既樓上各位巴打,可唔可以講下係點解?

單純係因為佢悲觀?佢篇《結局之路》對激進建制同埋攬炒派既心理分析係講得好好架喎,沈旭暉呢篇都講得非常之好,但都亦都無直接回應到《結局之路》既核心論點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞