(抵制TVB廣告商)(膽小慎入)Bless已發聲明並回應發霉原材料一事

1009 回覆
2503 Like 10 Dislike
不嬲唔覺果汁係健康野,所以我唔會用廿蚊買呢d。要健康就直接食生果。
不過唔理係咪TVB, 咁撚嘔心已經唔應該買。
好嘔心丫去食環port佢喇
推,好嘔心
巴打你做既行業係咪叫food science
好似好有趣
痴撚線公司
推 cls
淨係識睇易氧化既生果經冷卒係平較安全,例如蘋果。其他唔知佢講乜
聽個名都覺得伏
嘩屌你老母,爛到咁撚樣既橙,有蟲欄過飲完都作嘔啦,衰到大陸咁撚樣,早執早著啦
成粒殞石咁
我想反胃 黑心公司賣陰騭嘢小心報應啊屌
依隻依家大陸做⋯⋯⋯
Shine & Shine 我都係有時見百佳惠康就到期特價先捨得買
Homegrown 本身自己有果園種橙, 澳洲又多出產水果, 應該穩陣嘅
總之佢啲果汁唔可能加熱(因為會變味),亦即係冷榨果汁,就要用某啲方法去殺菌。

呢間廠用嘅方法推斷為冷壓,用喺果汁殺菌率係99.6% (pH <4.6, Brix> 5), 其實都係唔安全,因為按歐洲5大冷壓果汁實際生產數據來推算,賣1000枝可能就有4枝係唔合格,至於點樣唔合格,我就無必要多講了,因為只係數據式推斷而已。

要提供安全飲用嘅果汁,一定要再加上某啲技術,先至可以令殺菌率多提高5個 log, 亦都係我當年研究嘅範疇,基本上係零成本咁滯,而呢個技術雀巢HQ已經擁有左,已經做咗一次性技術轉移,算係為港爭光咗
手足勁
一下起晒底
仆街 之前見街邊有promote拎咗枝飲
99.6%係所有生果都係,定係只限於蘋果?

利申:以前係果處做

不過好耐以前
但相信都仍然有橙,不過應該唔再係美國新奇士

以前就真係唔落色都得,係加少少水同糖,檸檬酸
(無加你都唔信)
唯屌,黑心商家
要多加宣傳,唔好畀外國人飲到呢d垃圾果汁,賤貨扮上菜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞