抑鬱 焦慮 驚恐 你問我答

229 回覆
5 Like 0 Dislike

私家睇左3個月, 自己上網買藥食左大半年。

睇完你講我上網搵左D資料

想問巴打你食pristiq係食50mg定100mg? 一日一粒?
悲觀主義 有自殺傾向既人諗住將來做社工
係咪好可笑

我都有諗過

其實都好呀
又或者你可以自己睇書學下 輔導技巧
成長既心理學之類

會對你有幫助
係咪好可笑

我都有諗過

其實都好呀
成長既心理學之類

會對你有幫助

但係我中學都未grad
係咪好可笑

我都有諗過

其實都好呀
成長既心理學之類

會對你有幫助

但係我中學都未grad

考番個DSE(成人學生)然後non-jupas ?
係咪好可笑

我都有諗過

其實都好呀
成長既心理學之類

會對你有幫助

但係我中學都未grad

唔關事架
呢樣野都可以成為你既目標之一

btw 無追 post
點解想做社工
係咪好可笑

我都有諗過

其實都好呀
成長既心理學之類

會對你有幫助

但係我中學都未grad

考番個DSE(成人學生)然後non-jupas ?

因為個病讀唔到書
係咪好可笑

我都有諗過

其實都好呀
成長既心理學之類

會對你有幫助

但係我中學都未grad

唔關事架

btw 無追 post
點解想做社工

想幫人 覺得自己唔開心就算 都想人開心
係咪好可笑

我都有諗過

其實都好呀
成長既心理學之類

會對你有幫助

但係我中學都未grad

唔關事架

btw 無追 post
點解想做社工

假設你係一個救護員
你救人之前一定要先注重自己既安全
否則要再第二個人黎執你手尾,情況會更差
所以幫人之前,都要幫左自己先

睇 post 見到你情緒一直都唔好,要食藥 ?
係咪好可笑

我都有諗過

其實都好呀
成長既心理學之類

會對你有幫助

但係我中學都未grad

唔關事架

btw 無追 post
點解想做社工

假設你係一個救護員

我冇食藥,因為啲藥反而令我更加嚴重
係咪好可笑

我都有諗過

其實都好呀
成長既心理學之類

會對你有幫助

但係我中學都未grad

唔關事架

btw 無追 post
點解想做社工

假設你係一個救護員

其實咁你係咩事

其實都好呀
成長既心理學之類

會對你有幫助

但係我中學都未grad

唔關事架

btw 無追 post
點解想做社工

假設你係一個救護員

其實咁你係咩事

情緒病
我想了解下焦慮症

事關我好緊張 控制唔到皺眉頭到頭痛
呢幾個月出街好驚死 (一時時)
怕啲招牌冇啦啦跌落黎
啲鐵枝會插穿我個頭
行橋果陣驚條橋蹋
寫字樓樓上搬搬下重貨會蹋左個天花板壓死我

睇完你講我上網搵左D資料

想問巴打你食pristiq係食50mg定100mg? 一日一粒?

一日一粒100mg, 果時醫生都係開100,之後我都係照住來買.
細細過係咪成日俾人鬧/打/䀫/嚇?
同你一樣
不過我平時算穩定,係有突發狀況trigger我先會病發

我都係
有藥物幫手同counselor傾下,改變啲思想,變得無咁易被trigger到
但仲未改到係個人都比較緊張,個心時不時好似被壓住既感覺

醫生同藥幫我唔到

用omega3, dha, epa, 善全, 維他命 b complex, 維他命b12 1000
逍遙散,甘麥大棗湯
病發會點?食完d藥會開心d?

會失去理智 喪喊 傷害自己 準備死
Panic attack會氣喘 抖唔到氣 呼吸困難 手震腳震 嚴重試過全身麻痹郁唔到
我個人嚟講食藥唔會開心啲 反而仲差

我而家冇食藥。
但係我同你一樣。

我一返工,就會好緊張,係好撚緊張。

要同自己講,究竟有乜嘢好驚? 冇的話仲驚乜嘢,阿驚,我唔會再怕你。幻想將驚經手掌傳出體外。
因為以前受過打嚇䀫,執著性格,敏感性格,呢 d情緒亦會扣減維他命 b群。

男嘅打 j多打走晒身體嘅物質,抵死。

女嘅有體虛,血經後物質不足,缺鈣。

也有長期飲凍嘢脾胃及消化道虛寒,引致吸收某種營養不足。出現維他命 b缺乏。

也有遺傳,睇下你屋企人性格如何。

發現好多學生中午食嘢只係食 d半零食形態嘅面,一碗燒賣,一串牛雜就算。仲有濃味嘢,甜,咖啡因嘢,濃茶,會扣減身體維他命,鈣,尤其減肥女仔,燃燒脂肪都係用維他命 b群,長期缺少維他命 b群會有機會情緒病,如果因缺 b而有情緒病,都應該缺左7,8年。
用腦嘅人,腦要用omega3 新陳代謝自己,好多後生都唔食深海魚,怕魚腥。

如果確定自己冇性格問題,冇受壓力迫害,試下諗下自己飲食有冇問題。食左精神科藥都唔得就諗下維他命。

驚恐反應同自殺反應可以試下高濃度嘅B1000 ,食一粒夠捱幾日。

仲有體虛氣弱者,去做八段錦,其中有一式係拉鬆中焦,即橫膈膜位置,岩你地用。

盡量唔好內化自己,集中分析/諗自己嘅弱點或感情,要學識外化,學用第三者角色睇自己。思覺失調者未必適合用呢招。

其實精神病好常見,十個有一個,有得醫,只係要時間,同埋你地冇諗過單係生活習慣,營養不良,都可以引致精神病。你地都係正常人黎,內化左嘅人多 d抽返自己出黎,你用得第三者角度睇其他人,不妨用第三者角度睇自己。

有時覺得有精神病係好事黎,個天愛你,要你認清楚自己究竟有乜嘢潛在問題,自己重新認識自己,個天緊係要有嘢想叫你學。

被迫壓力嘅,過去左喇,都返唔倒轉頭,不過有得自我強化,用依家嘅智慧去幫以前嘅自己解決,用愛去愛你地以前嘅敵人。

對維他命 b有敏感唔好殺我。

曾經有案例係個老豆唔小心晌個小朋友面前打爛左個玻璃樽,小朋友嚇親,大左有驚恐症,用催眠可治。

返工,唔得閒寫

絕對係
到而家我先發覺原來我係 纖維肌痛症候群..
由頭到腳指每個部分都痛/唔舒服, 特別係關節.

纖維肌痛症候群患者傾向於具有一些人格特質。這個症候群至少一半以上為二十到六十歲的女性,她們的智商高於平均水準。

表現出完美主義的傾向,做事講求效率,穿著注重打扮,喜歡事情有計畫、有組織,且常會列出工作清單。凡是會打破這完美平衡的一些事件,譬如感染、受傷、新的工作責任負擔,以及家庭壓力等,都會成為發病的誘因。因為她們害怕失敗,害怕被否定,或會為了自己愈來愈無法掌控的生活方式與活動而感到罪惡。

因為這些使得她們更難維持以前那樣勤奮、負責任、有擔當、有能力,和值得信賴;可是,她們仍然汲汲於尋求認同與讚賞,於是變得更加焦慮,而疼痛也更加惡化。

有許多研究指出,患者在確診為纖維肌痛症候群之前,有百分之五十到七十五已有輕微的焦慮症狀。纖維肌痛症候群患者較容易有心理困擾、輕微的慢性焦慮,常與完美主義的傾向,以及身體正常感覺的過度敏感有關。

中晒
終於知道自己咩事, 希望 Lyrica 真係幫到.
呢兩日加大左Lyrica 劑量,個人真係鬆左勁多, 訓完教真係似訓完咁幾舒服, 好耐都無試過呢種感覺.

成日比屋企人鬧or打,比同學朋友嚇同恰
今日仲未病發,今日應該安全。
希望聽日都可以安穩度過。
今日仲未病發,今日應該安全。
希望聽日都可以安穩度過。

絲打咩病?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞