抑鬱 焦慮 驚恐 你問我答

229 回覆
5 Like 0 Dislike
你係之前高登比人起底果個
另一半既understanding 係好重要

但係我已經唔想再講,廢事佢覺得我恃住自己有病就大曬
你係之前高登比人起底果個

應該唔係

你認為你男朋友點做先可以令你舒服啲?
返唔返到工?

有試過返 唔過試用期就解約

唉,我返唔到

首先唔好係我喊個陣講「你喊乜姐」「喊解決到問題咩?點解唔諗方法?」「你喊完未」
返唔返到工?

有試過返 唔過試用期就解約

唉,我返唔到

我依家都係廢青
病發會點?食完d藥會開心d?

首先唔好係我喊個陣講「你喊乜姐」「喊解決到問題咩?點解唔諗方法?」「你喊完未」

可唔可以再講多啲。例如做啲乜可以幫到你舒緩

會失去理智 喪喊 傷害自己 準備死
Panic attack會氣喘 抖唔到氣 呼吸困難 手震腳震 嚴重試過全身麻痹郁唔到
我個人嚟講食藥唔會開心啲 反而仲差

可唔可以再講多啲。例如做啲乜可以幫到你舒緩

其實冇咩幫到我 只係希望佢講嘢或者做嘢之前可以諗深一層照顧到我嘅感受 或者聽我發洩陪係我身邊
救命
聽下周杰倫以前啲歌就會開心

同埋聽lng 精華

Panic attack會氣喘 抖唔到氣 呼吸困難 手震腳震 嚴重試過全身麻痹郁唔到

我而家冇食藥。
但係我同你一樣。

我一返工,就會好緊張,係好撚緊張。
聽下周杰倫以前啲歌就會開心

同埋聽lng 精華

啱啱先panic attack完
個下真係得個坐字

我而家冇食藥。
但係我同你一樣。

我一返工,就會好緊張,係好撚緊張。

我依家都冇食藥啦,食藥對我反而係反效果
我都想返工,比啲嘢自己忙,唔好有時候難過,但未搵到新工
我中學/大學好多時候都可以日日喊。

我成日都覺得好凍。

我一坐係度就好撚凍。
我中學/大學好多時候都可以日日喊。

我成日都覺得好凍。

我一坐係度就好撚凍。

點解會成日好凍嘅?係因為身體弱?
其實抑鬱係點 上網做Test 話我輕度至中度
而我嘅情況係
===========================
初中到家陣(大約6年)都好想自殺
但因為一點點人世間的牽掛 而唔去做
唔捨得本連載小說
而最近情緒仲好低落 又有啲難控制咁
因為少少事 就發火鬧人
仲不由自主地開始疏遠啲同學
孤立自己做邊緣人
又唔敢𠝹手 怕比人見到 所以搣指甲
搣到痛 出血先收手
但覺得唔可以再咁 撳著自己唔可以咁做
其實抑鬱係點 上網做Test 話我輕度至中度
而我嘅情況係
初中到家陣(大約6年)都好想自殺
但因為一點點人世間的牽掛 而唔去做
唔捨得本連載小說
而最近情緒仲好低落 又有啲難控制咁
因為少少事 就發火鬧人
仲不由自主地開始疏遠啲同學
孤立自己做邊緣人
又唔敢𠝹手 怕比人見到 所以搣指甲
搣到痛 出血先收手
但覺得唔可以再咁 撳著自己唔可以咁做

我唔係專業人士,但以我經驗,我覺得你係抑鬱,雖然睇醫生同食藥都幫我唔到,但係有啲人係可以靠睇醫生同食藥好返或者有改善,我覺得你應該係情況未去到咁壞嘅時候試下去睇醫生先,因為我覺得情緒病係一個唔可以忽略嘅問題。
抑鬱同開心係唔同,抑鬱係會keep住一段好長嘅時間都處於好低落嘅情緒,但係唔開心可能係即日或者短嘅時間,你有能力令自己開心返,但抑鬱唔係咁容易。
same as u. lm
最近先有廣場恐懼症 同埋驚慌症 好辛苦
絲打嘅性經歷同呢樣野有冇關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞