抑鬱 焦慮 驚恐 你問我答

229 回覆
5 Like 0 Dislike
有冇試過睇中醫
上網睇抑鬱資料中左好多 除左食唔落野
一激動就想死 但因為唔拾得男朋友最後打消左
大多數整痛自己就算 因為整痛自己個下會舒服番啲

冇介手雖然好想 怕比人見到 自己又覺得好mk
會用其他方法整痛自己

唔知係咪男朋友令到我咁
唔知咩原因搞到咁 可能一直積積埋埋
依家佢一鬧我就好驚 就開始要整痛自己 因為唔想發癲
最憎聽倒人地同你講咩說話?
最想身邊朋友為你做d咩?
其實抑鬱係點 上網做Test 話我輕度至中度
而我嘅情況係
===========================
初中到家陣(大約6年)都好想自殺
但因為一點點人世間的牽掛 而唔去做
唔捨得本連載小說
而最近情緒仲好低落 又有啲難控制咁
因為少少事 就發火鬧人
仲不由自主地開始疏遠啲同學
孤立自己做邊緣人
又唔敢𠝹手 怕比人見到 所以搣指甲
搣到痛 出血先收手
但覺得唔可以再咁 撳著自己唔可以咁做

我唔係專業人士,但以我經驗,我覺得你係抑鬱,雖然睇醫生同食藥都幫我唔到,但係有啲人係可以靠睇醫生同食藥好返或者有改善,我覺得你應該係情況未去到咁壞嘅時候試下去睇醫生先,因為我覺得情緒病係一個唔可以忽略嘅問題。
抑鬱同開心係唔同,抑鬱係會keep住一段好長嘅時間都處於好低落嘅情緒,但係唔開心可能係即日或者短嘅時間,你有能力令自己開心返,但抑鬱唔係咁容易。

睇黎得閒又要再搵搵學校社工
絲打嘅性經歷同呢樣野有冇關

我有
屋企人會係我沖涼既時候會入嚟
到我十幾歲仲會咁

細個老豆會全裸入我間房同我講野
細個唔識 依家諗起都會驚

屋企人會打我 專打啲私人部位
揸胸 仲有啲更不堪既唔想講
係就係羞恥架啦

抑鬱 醫生話都可能會發展做BPD
要觀察
between依家個人係0性觀念

會用其他方法整痛自己

唔知係咪男朋友令到我咁

唔好中二病 我以前都呃過自己
我都有,自從幾年前一件事令到我有呢個病,証過靠藥物,但冇用,最後都係靠自己去搞點,但到現在,如果有一d突發又未知會發展到點既事出現果時就會開始黎料,成日諗埋一邊,但最後都係自己諗,果件事會唔會發展到自己咁既一樣根本唔知,但就永遠諗左衰既一邊先,可能想咁樣比自己有個心理準備,但越諗就越唔開心,到最後都係影響身邊既人,所以如論就係唔好諗太多,要諗就諗搭樣改變自己,點樣令身體既人開心,先生根治呢個病既心理藥物
我都有,自從幾年前一件事令到我有呢個病,証過靠藥物,但冇用,最後都係靠自己去搞點,但到現在,如果有一d突發又未知會發展到點既事出現果時就會開始黎料,成日諗埋一邊,但最後都係自己諗,果件事會唔會發展到自己咁既一樣根本唔知,但就永遠諗左衰既一邊先,可能想咁樣比自己有個心理準備,但越諗就越唔開心,到最後都係影響身邊既人,所以如論就係唔好諗太多,要諗就諗搭樣改變自己,點樣令身體既人開心,先生根治呢個病既心理藥物

打錯好多字,唔想改
我阿媽係抑鬱加焦慮,我成日都陪住佢,同佢傾多d計,而家佢情況有少少好轉啦,但都要keep住見臨床心理學家同食藥。

個個人都想開心架啦,但唔係咁易做到嘛 所以呢,要有身邊信任的人陪伴、再加自己很想病好的決心、繼而去接受治療⋯⋯慢慢一步一步咁做,辛苦都試一下踏隻腳出門口,去冇人識自己嘅公園散散步、出身汗,慢慢慢慢咁變開心

加油 撐大家
其實我覺得搵野做下,唔好比自己成日長時間唔同人溝通呢呢個病好大幫助
其實我覺得搵野做下,唔好比自己成日長時間唔同人溝通呢呢個病好大幫助

除左特定某啲人 係直頭唔想同人溝通
當然有人搵我 我來者的拒 但一起兩止
最近先有廣場恐懼症 同埋驚慌症 好辛苦

廣場恐懼症係點?有冇睇醫生同食藥?

試過比表哥性騷擾令到我有一段時間對同異性接觸好抗拒,個陣時同前度一齊,佢想要但我因爲驚冇比到佢,最後佢出軌。出街比人跟蹤,黐住我pat pat後面行,但明明周圍都勁多位因為係夜晚條街無人,比人摸pat pat,呢啲事都令到我好抑鬱,質疑係咪我自己有問題先會有依啲事發生係我身上。
有冇試過睇中醫

冇,但係有諗過

會用其他方法整痛自己

唔知係咪男朋友令到我咁

我都會,我會係咁r自己啲手手腳腳,r到損曬
但係點解你覺得係男朋友令到你咁嘅?你哋之間發生咗咩事?

一去多人既地方 即刻透唔到氣 心跳得勁快 星期一見醫生
最憎聽倒人地同你講咩說話?
最想身邊朋友為你做d咩?

最憎聽到
「你加油啦」,我知道好多人都會咁樣同有情緒病嘅人講,但其實我哋會諗「加咩油姐?我已經盡咗力,我真係已經盡曬力架啦,仲想我點?」
「你喊咩姐?你喊完未啊?」
「扮咩唔開心?」
「你真係有情緒病咩?係咪你小事化大咋?」
「就係你成日諗嘢咁悲觀所以先會有咁多咁悲觀嘅嘢發生係你身上」

我想身邊嘅朋友可以係我唔開心嘅時候聽我講,陪住我,比我攬住喊,其實已經好足夠。
想問抑鬱嘅話 去邊度睇醫生好 好辛苦

我有
屋企人會係我沖涼既時候會入嚟
到我十幾歲仲會咁

細個老豆會全裸入我間房同我講野
細個唔識 依家諗起都會驚

屋企人會打我 專打啲私人部位
揸胸 仲有啲更不堪既唔想講
係就係羞恥架啦

抑鬱 醫生話都可能會發展做BPD
要觀察
between依家個人係0性觀念

咁依家你屋企人知唔知道?

其實每次唔開心我都知道自己唔應該咁樣,但係真係去到有啲位置嘅時候真係控制唔到自己
我阿媽係抑鬱加焦慮,我成日都陪住佢,同佢傾多d計,而家佢情況有少少好轉啦,但都要keep住見臨床心理學家同食藥。

個個人都想開心架啦,但唔係咁易做到嘛 所以呢,要有身邊信任的人陪伴、再加自己很想病好的決心、繼而去接受治療⋯⋯慢慢一步一步咁做,辛苦都試一下踏隻腳出門口,去冇人識自己嘅公園散散步、出身汗,慢慢慢慢咁變開心

加油 撐大家

去散步或者做運動呢啲其實真係對情緒病有用,但係我自己一個嘅時候就完全冇依啲動力

我依家淨係想快啲再搵到part-time,咁自己有嘢可以寄托下,等自己忙啲就唔會有時間亂諗嘢啦

除左特定某啲人 係直頭唔想同人溝通
當然有人搵我 我來者的拒 但一起兩止

Same

一去多人既地方 即刻透唔到氣 心跳得勁快 星期一見醫生

我都試過咁,但係我係喺食藥嗰段時間情況係最嚴重 我出街見到人都驚,喺地鐵站更加唔駛諗,一定會驚到腳軟腳震。反而我自己停咗藥之後個情況好轉咗
當然啦,你見咗醫生先睇下點,始終我都唔係專業人士,因為身邊都有人食藥係好過冇食藥嘅。
想問抑鬱嘅話 去邊度睇醫生好 好辛苦

你可以去公立醫院睇急症,到時醫生問嘅時候,你要同佢講你想死,正常醫生聽到咁都會叫你住院,住院佢就會安排個精神科醫生見你。
或姐你經濟許可嘅話,你可以去睇私家,我都係睇咗私家先再轉去睇公立。

會用其他方法整痛自己

唔知係咪男朋友令到我咁

我都會,我會係咁r自己啲手手腳腳,r到損曬
但係點解你覺得係男朋友令到你咁嘅?你哋之間發生咗咩事?

積積埋埋都幾多野
佢成日話我冇身材冇學識又唔靚要波冇波要蘿冇蘿
總之佢比我既感覺就好嫌棄

加上我本身係好痴身 相反佢係唔鍾意痴身既

有幾次又比我發現佢搵番以前啲EX 佢話唔覺自己有錯
有次佢直頭同我講分手 我捉實佢隻手喊住跪係到同佢講
: 我當我咩都冇睇過 我咩都唔知 我咩都唔知 你唔好唔要我
: 我地番入房訓教 好冇? 我咩都唔知
開頭幾次佢都仲話要分手叫我唔好煩 講多幾次之後開始軟化
最後冇野 佢都攬住我訓 跟住都好番 一直冇乜野

但就係呢次之後 覺得自己有啲唔同左(係後尾覺得)
一關於佢既 一激動既 就想整痛自己 因為真係會舒服好多
雖然第一下諗既係想自殺 但又唔捨得佢

不過上面有巴打話我唔會係抑鬱 都鬆左好多
因為其實我覺得自己好正常 冇病 係有次朋友話我 我先上網睇資料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞