抑鬱 焦慮 驚恐 你問我答

229 回覆
5 Like 0 Dislike
同你一樣, 都有7-8 年。 近排食左隻藥之後好左好多

你咁多年都有keep住食藥睇醫生?
我有自殺傾向 唔知有無其他情緒病
男朋友係離地樂觀派
次次我呻咩佢都唔明 一係就講「樂觀啲啦」「唔好諗咁多負面野啦」
所以久而久之我都唔會再同佢呻 寧願自己捱
送大家一首關於depression既歌
如果你想了解下有抑鬱既人既感受 可以聽下
https://youtu.be/mbMdvnXmMNM

我覺得男女朋友之間唔可以咁,一段健康嘅感情關係應該係要互相支持,你應該同佢溝通下,你或者應該試下咁樣同佢講「我覺得有啲要溝通下,但係你可唔可以等我講曬先」,你要等你講曬先,叫佢唔好插嘴住。
你同男朋友重LONG D緊?

冇long d過
男朋友係離地樂觀派
次次我呻咩佢都唔明 一係就講「樂觀啲啦」「唔好諗咁多負面野啦」

根本唔知抑鬱可以點解決
識一個人食極藥,都無改善,試圖自殺左無數次
但有時又會無原因地好返少少
見住呢啲人真係唔知點幫佢地,我只會陪佢地一齊灰...

個腦自己郁,個腦自己唔開心...

你唔可以比自己同有情緒病嘅人影響到,我哋都唔希望自己令到其他人唔開心埋一份架。
男朋友係離地樂觀派

根本唔知抑鬱可以點解決

除非你幫佢解決左個問題,否則我都唔知點幫
但麻煩在有時個問題唔係咁易解決到
首先建議你唔好講啲懶係勵志既說話先 人地呻咩你唔好駁佢 係要認同佢
第二如果你得既話 我建議你帶佢去啲郊外睇下景 例如去梅窩、行下山
我有一個重度抑鬱既朋友去左梅窩 個排佢暫時好返少少
最近先有廣場恐懼症 同埋驚慌症 好辛苦

廣場恐懼症係點?有冇睇醫生同食藥?

一去多人既地方 即刻透唔到氣 心跳得勁快 星期一見醫生

我都試過咁,但係我係喺食藥嗰段時間情況係最嚴重 我出街見到人都驚,喺地鐵站更加唔駛諗,一定會驚到腳軟腳震。反而我自己停咗藥之後個情況好轉咗
當然啦,你見咗醫生先睇下點,始終我都唔係專業人士,因為身邊都有人食藥係好過冇食藥嘅。

我每次咁就會想逃走 一到屋企就咩事都冇

我通常都會驚到行都冇力

我依種好嚴重 已經試過呼吸唔到 送院兩次
男朋友係離地樂觀派

我覺得男女朋友之間唔可以咁,一段健康嘅感情關係應該係要互相支持,你應該同佢溝通下,你或者應該試下咁樣同佢講「我覺得有啲要溝通下,但係你可唔可以等我講曬先」,你要等你講曬先,叫佢唔好插嘴住。

就算我講曬,佢都係唔明,講埋啲叫你轉換心態既說話
始終唔係個個人都識安慰人,特別係安慰悲觀主義既人
強迫不了

你咁多年都有keep住食藥睇醫生?

唔係, 係上年先的起心肝睇。
最嚴重果期連呼吸同講野都有困難, 上網查過係神經衰弱, 包含抑鬱焦慮,強迫症困d。 驚恐試過發作過幾次。

去左睇私家精神科, 一個月藥連診金$2500 睇左幾次之後自己上d 外國網訂藥返來食, 平勁多, 比醫生睇過d 藥話無問題, 之後就keep住自己買來食到而家

咩藥咁好?

prisriq, lyrica 同血清素

咩藥咁好?

Prisriq 我好想試下,我食緊remeron,有啲用但唔夠有用,我日日想死
lyrica 我有食緊
血清素係邊一隻?
利申同樓主一樣抑鬱焦慮驚恐+bpd

無得救

咩藥咁好?

Prisriq 我好想試下,我食緊remeron,有啲用但唔夠有用,我日日想死
lyrica 我有食緊
血清素係邊一隻?

無得救

Escitalopram 20mg

pristiq 係我覺得最好果隻,醫生話係抑鬱焦慮都有幫助。 血清素就淨係焦慮。

上網買緊$1000 左右90粒. 食到3個月

咩藥咁好?

我想問下你食既藥係邊到買同份量係點食法

利申: 無睇e生, 但抑鬱焦慮驚恐既病徵都有, 經常有自殺既諗法

咩藥咁好?

利申: 無睇e生, 但抑鬱焦慮驚恐既病徵都有, 經常有自殺既諗法

咩藥咁好?

lyrica 我有食緊
血清素係邊一隻?

無得救

pristiq 係我覺得最好果隻,醫生話係抑鬱焦慮都有幫助。 血清素就淨係焦慮。

巴打你睇私家?

咩藥咁好?

lyrica 我有食緊
血清素係邊一隻?

無得救

巴打你睇私家?

私家睇左3個月, 自己上網買藥食左大半年。

咩藥咁好?

lyrica 我有食緊
血清素係邊一隻?

無得救

巴打你睇私家?

之前嗰六年都無食藥?
男朋友係離地樂觀派

根本唔知抑鬱可以點解決

除非你幫佢解決左個問題,否則我都唔知點幫
但麻煩在有時個問題唔係咁易解決到
首先建議你唔好講啲懶係勵志既說話先 人地呻咩你唔好駁佢 係要認同佢
第二如果你得既話 我建議你帶佢去啲郊外睇下景 例如去梅窩、行下山

我有一個重度抑鬱既朋友去左梅窩 個排佢暫時好返少少

其實有好多時候,我哋都未必知自己唔開心啲咩
但係陪伴真係比好多嘢都重要,我哋唔想唔開心嘅時候都得自己一個

咩藥咁好?

唔該哂你咁好人解答我既問題

咩藥咁好?

lyrica 我有食緊
血清素係邊一隻?

無得救

巴打你睇私家?

之前嗰六年都無食藥?

因為之前唔知咩事, 周身痛, 講野呼呼困難。 睇過內科中醫脊醫, 但都無用。 係到上年先睇精神科。
最近先有廣場恐懼症 同埋驚慌症 好辛苦

廣場恐懼症係點?有冇睇醫生同食藥?

一去多人既地方 即刻透唔到氣 心跳得勁快 星期一見醫生

我都試過咁,但係我係喺食藥嗰段時間情況係最嚴重 我出街見到人都驚,喺地鐵站更加唔駛諗,一定會驚到腳軟腳震。反而我自己停咗藥之後個情況好轉咗
當然啦,你見咗醫生先睇下點,始終我都唔係專業人士,因為身邊都有人食藥係好過冇食藥嘅。

我每次咁就會想逃走 一到屋企就咩事都冇

我通常都會驚到行都冇力

我依種好嚴重 已經試過呼吸唔到 送院兩次

我驚恐就call過幾次白車
抑鬱 覺得自己有ptsd...
成日想死 點做...
在工作上會遇到好多抑鬱症的病人,每次聽完佢地講既故事,都好想攬實佢地,不過礙於對方是女性所以只能拍拍膊頭以示支持。

自己亦曾經有一段時間失去任何動力,每日只想訓係張床等其他人可以插穿自己心臟,就咁一了百了。有時會因為其他人所講的說話trigger到,情緒會變到非常低落,個一刻會好想死,不過當諗起身邊支持緊自己的人,就會繼續撐落去。

利申:無食藥,已經好返好多
男朋友係離地樂觀派

就算我講曬,佢都係唔明,講埋啲叫你轉換心態既說話
始終唔係個個人都識安慰人,特別係安慰悲觀主義既人
強迫不了

其實我哋係要轉換心態嘅,佢又講得冇錯嘅,但係我覺得佢作為男朋友唔係下下都淨係理性咁同你分析,你應該話佢知你都知道自己要轉換心態,但係依家嘅情況,你未有能力自己去處理,你話比佢知你想佢點,要明確咁講明。

咩藥咁好?

lyrica 我有食緊
血清素係邊一隻?

無得救

巴打你睇私家?

睇完你講我上網搵左D資料
抑鬱 覺得自己有ptsd...
成日想死 點做...

真係要睇咗醫生先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞