抑鬱 焦慮 驚恐 你問我答

229 回覆
5 Like 0 Dislike
最憎聽倒人地同你講咩說話?
最想身邊朋友為你做d咩?

最憎聽到
「你加油啦」,我知道好多人都會咁樣同有情緒病嘅人講,但其實我哋會諗「加咩油姐?我已經盡咗力,我真係已經盡曬力架啦,仲想我點?」
「你喊咩姐?你喊完未啊?」
「扮咩唔開心?」
「你真係有情緒病咩?係咪你小事化大咋?」
「就係你成日諗嘢咁悲觀所以先會有咁多咁悲觀嘅嘢發生係你身上」

我想身邊嘅朋友可以係我唔開心嘅時候聽我講,陪住我,比我攬住喊,其實已經好足夠。

我最憎人同我講: 我明
我心諗你唔會明我既感受
啲人一講我明我只會惡化
最近先有廣場恐懼症 同埋驚慌症 好辛苦

廣場恐懼症係點?有冇睇醫生同食藥?

一去多人既地方 即刻透唔到氣 心跳得勁快 星期一見醫生

我都試過咁,但係我係喺食藥嗰段時間情況係最嚴重 我出街見到人都驚,喺地鐵站更加唔駛諗,一定會驚到腳軟腳震。反而我自己停咗藥之後個情況好轉咗
當然啦,你見咗醫生先睇下點,始終我都唔係專業人士,因為身邊都有人食藥係好過冇食藥嘅。

我每次咁就會想逃走 一到屋企就咩事都冇
想問抑鬱嘅話 去邊度睇醫生好 好辛苦

你可以去公立醫院睇急症,到時醫生問嘅時候,你要同佢講你想死,正常醫生聽到咁都會叫你住院,住院佢就會安排個精神科醫生見你。
或姐你經濟許可嘅話,你可以去睇私家,我都係睇咗私家先再轉去睇公立。

唔想比屋企人知 有冇咩私家診所/中心推介?
去邊到check自己有冇情緒病
我上網睇 好似好貴
我想請學校假冇咁麻煩 (我寧願自己一個係屋企)
同埋想問考DSE有咩着數
絲打嘅性經歷同呢樣野有冇關

我有
屋企人會係我沖涼既時候會入嚟
到我十幾歲仲會咁

細個老豆會全裸入我間房同我講野
細個唔識 依家諗起都會驚

屋企人會打我 專打啲私人部位
揸胸 仲有啲更不堪既唔想講
係就係羞恥架啦

抑鬱 醫生話都可能會發展做BPD
要觀察
between依家個人係0性觀念

咁依家你屋企人知唔知道?

唔知亦唔需要知
最好死全家 我好討厭人關心我
種感覺唔係一般既嘔心

我人生願望係係房入面同人瘋狂扑野隊草

然後自殺
我上網睇 好似好貴

你快撚啲仆街死啦
我上網睇 好似好貴

你快撚啲仆街死啦

我真係需要睇醫生呀 屌你
我上網睇 好似好貴

你快撚啲仆街死啦

請學校假
dse着數
其實我都想死 但仲要照顧父母(冇左佢地我應該一早自殺)
上個禮拜 一直好辛苦 (應該有焦慮 抑鬱 社交恐懼
身體長期緊張 唔開心 係陌生人面前呼吸有啲困難
我上網睇 好似好貴

你快撚啲仆街死啦

請學校假
dse着數

我認真問的
學校 dse
壓力來源 係屋企自己學習 會開心啲
我上網睇 好似好貴

你快撚啲仆街死啦

請學校假
dse着數

我認真問的
學校 dse

個個讀書都辛苦架啦
你仲有心機諗住讀書考好dse已經好好
我上網睇 好似好貴

你快撚啲仆街死啦

請學校假
dse着數

我認真問的
學校 dse

個個讀書都辛苦架啦

我只係為父母
而且我覺得自己肯定辛苦過其他人
成曰比其他人傷害(自己一個嘅時候仲開心)
日日頭痛 仲有時手震 腳震(呢排仲成日傷風感冒 唔知關唔關事)
我上網睇 好似好貴

你快撚啲仆街死啦

請學校假
dse着數

我認真問的
學校 dse

個個讀書都辛苦架啦

我只係為父母
日日頭痛 仲有時手震 腳震(呢排仲成日傷風感冒 唔知關唔關事)

考左一年 然後自修生?
同你一樣, 都有7-8 年。 近排食左隻藥之後好左好多
同你一樣, 都有7-8 年。 近排食左隻藥之後好左好多

咩藥咁好?
我有自殺傾向 唔知有無其他情緒病
男朋友係離地樂觀派
次次我呻咩佢都唔明 一係就講「樂觀啲啦」「唔好諗咁多負面野啦」
所以久而久之我都唔會再同佢呻 寧願自己捱
送大家一首關於depression既歌
如果你想了解下有抑鬱既人既感受 可以聽下
https://youtu.be/mbMdvnXmMNM

你快撚啲仆街死啦

請學校假
dse着數

我認真問的
學校 dse

個個讀書都辛苦架啦

我只係為父母

考左一年 然後自修生?

No
依家中五 但好痛苦
你同男朋友重LONG D緊?
我有自殺傾向 唔知有無其他情緒病
男朋友係離地樂觀派
次次我呻咩佢都唔明 一係就講「樂觀啲啦」「唔好諗咁多負面野啦」
所以久而久之我都唔會再同佢呻 寧願自己捱
送大家一首關於depression既歌
如果你想了解下有抑鬱既人既感受 可以聽下
https://youtu.be/mbMdvnXmMNM

根本唔知抑鬱可以點解決
識一個人食極藥,都無改善,試圖自殺左無數次
但有時又會無原因地好返少少
見住呢啲人真係唔知點幫佢地,我只會陪佢地一齊灰...

個腦自己郁,個腦自己唔開心...
上網睇抑鬱資料中左好多 除左食唔落野
一激動就想死 但因為唔拾得男朋友最後打消左
大多數整痛自己就算 因為整痛自己個下會舒服番啲

冇介手雖然好想 怕比人見到 自己又覺得好mk
會用其他方法整痛自己

唔知係咪男朋友令到我咁
唔知咩原因搞到咁 可能一直積積埋埋
依家佢一鬧我就好驚 就開始要整痛自己 因為唔想發癲

我都會,我會係咁r自己啲手手腳腳,r到損曬
但係點解你覺得係男朋友令到你咁嘅?你哋之間發生咗咩事?

積積埋埋都幾多野
佢成日話我冇身材冇學識又唔靚要波冇波要蘿冇蘿
總之佢比我既感覺就好嫌棄

加上我本身係好痴身 相反佢係唔鍾意痴身既

有幾次又比我發現佢搵番以前啲EX 佢話唔覺自己有錯
有次佢直頭同我講分手 我捉實佢隻手喊住跪係到同佢講
: 我當我咩都冇睇過 我咩都唔知 我咩都唔知 你唔好唔要我
: 我地番入房訓教 好冇? 我咩都唔知
開頭幾次佢都仲話要分手叫我唔好煩 講多幾次之後開始軟化
最後冇野 佢都攬住我訓 跟住都好番 一直冇乜野

但就係呢次之後 覺得自己有啲唔同左(係後尾覺得)
一關於佢既 一激動既 就想整痛自己 因為真係會舒服好多
雖然第一下諗既係想自殺 但又唔捨得佢

不過上面有巴打話我唔會係抑鬱 都鬆左好多
因為其實我覺得自己好正常 冇病 係有次朋友話我 我先上網睇資料

我覺得你要同男朋友溝通一下,情侶之間相處唔應該係咁樣,你唔係要自己一個吞曬所有唔開心,你應該同佢講你唔鍾意佢點樣。溝通嘅關係先會長久。
最憎聽倒人地同你講咩說話?
最想身邊朋友為你做d咩?

最憎聽到
「你加油啦」,我知道好多人都會咁樣同有情緒病嘅人講,但其實我哋會諗「加咩油姐?我已經盡咗力,我真係已經盡曬力架啦,仲想我點?」
「你喊咩姐?你喊完未啊?」
「扮咩唔開心?」
「你真係有情緒病咩?係咪你小事化大咋?」
「就係你成日諗嘢咁悲觀所以先會有咁多咁悲觀嘅嘢發生係你身上」

我想身邊嘅朋友可以係我唔開心嘅時候聽我講,陪住我,比我攬住喊,其實已經好足夠。

我最憎人同我講: 我明
我心諗你唔會明我既感受
啲人一講我明我只會惡化

我都覺得無人明白我架
佢哋乜嘢都話明,但事實上根本唔係咁,佢哋根本唔明,佢哋根本只會怪責我哋唔開心
最近先有廣場恐懼症 同埋驚慌症 好辛苦

廣場恐懼症係點?有冇睇醫生同食藥?

一去多人既地方 即刻透唔到氣 心跳得勁快 星期一見醫生

我都試過咁,但係我係喺食藥嗰段時間情況係最嚴重 我出街見到人都驚,喺地鐵站更加唔駛諗,一定會驚到腳軟腳震。反而我自己停咗藥之後個情況好轉咗
當然啦,你見咗醫生先睇下點,始終我都唔係專業人士,因為身邊都有人食藥係好過冇食藥嘅。

我每次咁就會想逃走 一到屋企就咩事都冇

我通常都會驚到行都冇力
想問抑鬱嘅話 去邊度睇醫生好 好辛苦

你可以去公立醫院睇急症,到時醫生問嘅時候,你要同佢講你想死,正常醫生聽到咁都會叫你住院,住院佢就會安排個精神科醫生見你。
或姐你經濟許可嘅話,你可以去睇私家,我都係睇咗私家先再轉去睇公立。

唔想比屋企人知 有冇咩私家診所/中心推介?

私家我淨係睇過蔡定國,我冇睇過其他比較唔到
我上網睇 好似好貴

我都唔清楚邊到check,我係病發咗好多年先睇醫生,啲病徵好明顯
絲打嘅性經歷同呢樣野有冇關

我有
屋企人會係我沖涼既時候會入嚟
到我十幾歲仲會咁

細個老豆會全裸入我間房同我講野
細個唔識 依家諗起都會驚

屋企人會打我 專打啲私人部位
揸胸 仲有啲更不堪既唔想講
係就係羞恥架啦

抑鬱 醫生話都可能會發展做BPD
要觀察
between依家個人係0性觀念

咁依家你屋企人知唔知道?

唔知亦唔需要知
最好死全家 我好討厭人關心我
種感覺唔係一般既嘔心

我人生願望係係房入面同人瘋狂扑野隊草

然後自殺

我有時候會覺得人哋對我嘅關心係可憐我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞