抑鬱 焦慮 驚恐 你問我答

229 回覆
5 Like 0 Dislike
在工作上會遇到好多抑鬱症的病人,每次聽完佢地講既故事,都好想攬實佢地,不過礙於對方是女性所以只能拍拍膊頭以示支持。

自己亦曾經有一段時間失去任何動力,每日只想訓係張床等其他人可以插穿自己心臟,就咁一了百了。有時會因為其他人所講的說話trigger到,情緒會變到非常低落,個一刻會好想死,不過當諗起身邊支持緊自己的人,就會繼續撐落去。

利申:無食藥,已經好返好多

身邊有depression嘅人都唔明白我 如果我身邊都有咁支持自己嘅人就好

咩藥咁好?

prisriq, lyrica 同血清素

Prisriq 我好想試下,我食緊remeron,有啲用但唔夠有用,我日日想死
lyrica 我有食緊
血清素係邊一隻?
利申同樓主一樣抑鬱焦慮驚恐+bpd

無得救

Escitalopram 20mg

pristiq 係我覺得最好果隻,醫生話係抑鬱焦慮都有幫助。 血清素就淨係焦慮。

上網買緊$1000 左右90粒. 食到3個月

巴打你睇私家?

私家睇左3個月, 自己上網買藥食左大半年。

睇完你講我上網搵左D資料

絲打嘅性經歷同呢樣野有冇關

我有
屋企人會係我沖涼既時候會入嚟
到我十幾歲仲會咁

細個老豆會全裸入我間房同我講野
細個唔識 依家諗起都會驚

屋企人會打我 專打啲私人部位
揸胸 仲有啲更不堪既唔想講
係就係羞恥架啦

抑鬱 醫生話都可能會發展做BPD
要觀察
between依家個人係0性觀念

咁依家你屋企人知唔知道?

唔知亦唔需要知
最好死全家 我好討厭人關心我
種感覺唔係一般既嘔心

我人生願望係係房入面同人瘋狂扑野隊草

然後自殺

我有時候會覺得人哋對我嘅關心係可憐我

呢個世界冇人係十全十美乜嘢都識架喎、點都要互相幫助喎~你都幫過人啦~今日人地幫我,我他日幫返其他人,咁咪得囉

推介《最美麗的安排》
一有問題既,時間就會過得好慢
其實一日冇24個鐘你話幾好呢

利申:長期自己一個

搵人陪下啦;尤其是個d標榜幫人的社工,搵佢地傾下計啦

咩藥咁好?

prisriq, lyrica 同血清素

Prisriq 我好想試下,我食緊remeron,有啲用但唔夠有用,我日日想死
lyrica 我有食緊
血清素係邊一隻?

無得救

pristiq 係我覺得最好果隻,醫生話係抑鬱焦慮都有幫助。 血清素就淨係焦慮。

巴打你睇私家?

lyrica 我有食緊
血清素係邊一隻?

無得救

巴打你睇私家?

以經 習慣左自己一個、所以咩都會自己認 諗唔惦就會收埋佢 更唔想麻煩到人

lyrica 我有食緊
血清素係邊一隻?

無得救

巴打你睇私家?

絲打嘅性經歷同呢樣野有冇關

我有
屋企人會係我沖涼既時候會入嚟
到我十幾歲仲會咁

細個老豆會全裸入我間房同我講野
細個唔識 依家諗起都會驚

屋企人會打我 專打啲私人部位
揸胸 仲有啲更不堪既唔想講
係就係羞恥架啦

抑鬱 醫生話都可能會發展做BPD
要觀察
between依家個人係0性觀念

咁依家你屋企人知唔知道?

唔知亦唔需要知
最好死全家 我好討厭人關心我
種感覺唔係一般既嘔心

我人生願望係係房入面同人瘋狂扑野隊草

然後自殺

我有時候會覺得人哋對我嘅關心係可憐我

呢個世界冇人係十全十美乜嘢都識架喎、點都要互相幫助喎~你都幫過人啦~今日人地幫我,我他日幫返其他人,咁咪得囉

推介《最美麗的安排》

從來得我幫人
到我真係需要人係身邊陪住我嘅時候就一個人都冇

係!尤其半夜唔開心時間好似唔識行咁
抑鬱 覺得自己有ptsd...
成日想死 點做...

真係要睇咗醫生先

睇左 好怕自己一個 因為以前發生過太多事 好冇安全感 好多野好驚 一自己一個就崩潰 冇人明白我

社工真係唔係個個好

以經 習慣左自己一個、所以咩都會自己認 諗唔惦就會收埋佢 更唔想麻煩到人

Same
成日想死 點做...

真係要睇咗醫生先

睇左 好怕自己一個 因為以前發生過太多事 好冇安全感 好多野好驚 一自己一個就崩潰 冇人明白我

我記得我啱啱確診有情緒病嘅時候,我係好怕亦都唔敢承認係真,因為從來都係自己支撐自己,突然之間話有情緒病好似個天冧咗落嚟咁

lyrica 我有食緊
血清素係邊一隻?

無得救

巴打你睇私家?

夜晚既時間最難捱、唔開心既時候又唔知有咩做 最後就係望天花板到天光
睇我個名

lyrica 我有食緊
血清素係邊一隻?

無得救

巴打你睇私家?

咦, 原來個網係一樣

係因為我之前買過, 所以再買會有8折
成日想死 點做...

真係要睇咗醫生先

我記得我啱啱確診有情緒病嘅時候,我係好怕亦都唔敢承認係真,因為從來都係自己支撐自己,突然之間話有情緒病好似個天冧咗落嚟咁

好想死...

夜晚既時間最難捱、唔開心既時候又唔知有咩做 最後就係望天花板到天光

我會坐係到拎住電話 聽下歌 係咁喊 嚴重就介手
睇我個名

Eason
成日想死 點做...

真係要睇咗醫生先

好想死...

有冇諗過點死?
成日想死 點做...

真係要睇咗醫生先

好想死...

有冇諗過點死?

成日想死 點做...

真係要睇咗醫生先

好想死...

有冇諗過點死?

最緊要快,因為我怕痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞