[零準備] [live] 挑戰$1500連住宿超窮獨遊韓國7日

695 回覆
395 Like 45 Dislike
雖然係連登開泡菜遊記好有可能會比人負評
不過我真係好想講即使一個好遊客化既城市
都會有佢獨特既一面
好多時一個地方只係比某d遊客影響咗大家對嗰個地方嘅觀感

咁講返點解會有呢個trip呢
就係因為好耐之前買咗一張三月嘅機票
係冇咗件事嘅情況底下我成為咗一個窮撚
但係又唔甘心唔去所以就決定窮遊啦

於是係完全冇準備嘅情況之下
我只係book咗第一晚嘅hostel同埋deal左其中兩晚嘅couchsurfing

我只會帶$1500嘅港紙去
係冇book任何住宿嘅情況之下最壞嘅打算係最後嗰一晚可能要瞓街

聽日下午4點出發
頭香
Update一下我大約嘅行程

Day 1 - 23th 出發 住 弘大hostel (Dustin Guest House)
Day 2 - 24th 首爾 - 大田
Day 3 - 25th 大田 - 全州
Day 4 - 26th 待定
Day 5 - 27th 待定
Day 6 - 28th 待定
Day 7 - 29th 回港

Budget
$1500
- 第一晚hostel ($76)

=$1424
韓國唔係好興訓汗蒸幕?
唔洗訓街咁慘啦
韓國唔係好興訓汗蒸幕?
唔洗訓街咁慘啦

上次有訓過 都要接近10000won
希望有錢淨
留名支持下
留名
應該真係唔夠
個邊食野好貴
開撚定個海外提款 真係唔撚夠都唔洗餓死
開撚定個海外提款 真係唔撚夠都唔洗餓死

應該唔會喇 唔想自己有safe net
大不了食下平kimbap 頂一日
我反而好擔心住
點解仲唔訓
點解仲唔訓

岩岩執野 又研究下大田同全洲既住宿 睇睇下就遲左 而家訓了
留明
去couchsurfing痴住屋住食飯或者係hostel打工換宿啦
有圖未
去couchsurfing痴住屋住食飯或者係hostel打工換宿啦

Couchsurfing send到手都軟 得一個覆左肯比我住兩晚 不過佢而家潛左

不過我帶左小小畫具去 諗住worst case scenario係街賣下postcard換宿
有圖未

放心 出左發之後會有好多圖
韓畜去返BABYCONDOM POST啦
想睇圖點挑戰

禁區已入 錢已禁
無開海外提款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞