白居二(2019)討論

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
呢個真呀,我早幾日去銀行問。 完全無人答到我
咁睇返可能買公屋都唔錯,有啲租置係20年內,單位實用,唔生下一代,平平地買間屋住一世都唔錯
無錯, 我都係上一期買家, 問過幾間銀行按揭部個個答案都唔一樣, 甚至有間淨做私樓唔做居屋按, 仲有地產佬講既野100%信唔過, 自己睇岩盤親身去銀行問最穩陣
住咗30年公屋,試過隔離係曱甴屋(約5-10歲嗰時),講真真係無計鬼叫自己窮咩
你地問咩人?我上星期六係坑口問左細貓同東亞兩個都坐低傾禁完電腦答到我23年樓借九成供 17-18年wor. 仲講埋一簽臨約帶齊咩文件唔使壓測有房處信擔保同信貸紀錄良好就一定借Wor.
我個陣去左幾間大行既按揭中心問
23年樓借17-8年應該差唔多
有啲銀行剩計年份,有啲就計埋月份
所以個年期會有少少出入
如果想穩陣啲可以簽臨約前叫銀行估左價先
自己睇網上估價再乘個拆扣率係絕對唔準
直接落旺角恆生按揭部問喇,
我上年問過匯豐, 恆生, 中銀, 渣打四間, 29年樓齡

匯豐: 借6成, 25年還
恆生: 借7成, 22-23年還 (但無記錯上年果個白居二PO有買家比恆生老點過黎, 做唔到7成, 要台埋果1成首期出黎上會)
中銀: 佢話借9成唔洗睇樓齡
渣打: 唔做

以上就係我上年睇中左個盤之後拎料落銀行問, 間間答案都唔一樣, 所以睇岩邊個盤自己拎料落銀行問最穩陣, 唔係既話拎左首期出黎上唔到會到時有排煩
而家銀行開咩offer?

上年利率2.375%, 近排減息跌返2.25%
現金回贈就2.1%
今年全部答over 25年樓最多只借6成25年。加要壓測。所以我完全冇考慮過25年以上個d呀
我問係...2.5里...回贈1%...
我問都係2.5
前次?🤔 啲人又話首次既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞