白居二(2019)討論

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
好奇一問 單人抽到06係唔係已經冇機會?
見樓上有人話DQ率高
第一點有幾堅呀,可以點樣再check
可以搵D黨鐵一出就到個D公屋, 例如寶琳,朗屏,利東,景琳個D, 價錢大約都岩你BUDGET,不過記得睇多幾間,自己睇下鐘意邊區,越方便越好
師兄你意思係咪後尾都係用925上會?
因為係925 所以唔洗壓測同入息證明? Thx
250-300 一定買到市區400尺或以上既公屋(鐵路盤)

博康/藍田/顯徑/tko 都還好
除夕中頭獎/二獎定抽中白居二單人難D
梗係除夕個個抽獎啦
因為你連抽既機會都冇呀
頭三屋苑我肯定知有
我見過個賣家果時有封信有寫明
錦豐我當時唔知有..所以冇睇過,我都係聽agent講

至於點check
你可以上網打 出售剩餘居屋單位
會有相關資料
對,最後係925
冇壓測
入息証明方面,要交最近三個月,
但應該唔係好重要
屋企人收入比供款額小都批
銀行職員主要同我溝通,
淨係我同佢經電話講話我會幫手供,
職員問左我收入,
做左一個所謂諮詢人,
但冇我任何資料
連id copy 都冇拎
岩岩睇過
成600萬
太離地了
收到 主要先睇公屋先 再睇埋新界區既居屋 諗住都係慢慢睇定先 來年樓價都有可能會跌
係呀
你番邊區呀,生唔生小朋友,留意番校網基本野

藍田/博康都抵住,近cbd/ 沙中線
新手了解緊2手居屋做緊功課,都係相同諗法
而家d 業主當係寶咁,但到我地買完樓齡好快過,真係極難未補地價轉手

白居二同綠表過左擔保期既按揭限制真係好嚴峻
個入息限制同過左樓齡既按揭限制真係好自相矛盾
出維園
有d實力既核心家庭係咪私樓或者抽一手居屋先係最合理?
見到D樓盤明顯比 同區同位置既果D呎價低好多
應該要注意D咩 兇宅?
實力去到邊先
你講得私樓就無謂抽居屋啦
有財力買私樓
正常情況下唔會合資格抽居屋啦
武漢爆左SARS...香港隨時瀨野
居屋按揭政府由前次買入起計擔保30年
政府個擔保期完左之後個本金最多還剩樓價既六成
20年以下既樓可以做到925因為你供左10年之後個本金一定少過六成
如果超過20年既樓要做到過左政府擔保期本金少過六成
一係就比多啲首期,一係就減供款年期
壓測基本上唔洗,銀行會叫你申報"家庭"總收入做評估
對銀行黎講"家庭"成員係不限於你申請白居二填既成員
換言之你報"家庭"總收入係20萬都得

利申:上期買家
建議大家去銀行問白居二按揭直接搵按揭部
普通分行職員未必識答/會答錯
未到30歲,入息同資產貼近上限

本身又唔養寵物,唔鍾意大型會所,又唔鍾意大部份發展商
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞