白居二(2019)討論

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
我都明白補地價係用房署估價計
我只不過用自己準則黎計返個單位賣價合唔合理比返自己参考
再唔係就用網上銀行估價個單位參考市值幾多
再乘返個單位個折扣率之後同個賣家開果個價對比一下睇下開價貴左幾多
點解有2份確認書?有咩分用?
一份白居二,一份住宅發售計劃第二市場
每份$770好貴
未拎批准書 可唔可以簽臨簽先
一封房委會
一封房協

睇下你睇岩果度係邊種
臨約應該唔得

灰色地帶咪簽承诺書,風險自行承擔
2款有咩分別?
計法果啲有冇唔同?
睇下你睇岩既屋苑係房署定房協起
如果房署起既咪換房署果份
“在簽訂臨時買賣合約當日,買方及其申請表內的任何人士的總收入、總資產淨值及家庭
狀況必須仍然符合申請資格。”

到時要用咩format 話比房委會/房協知 買方仍然符合資格?? 搵極成個網頁都冇。。
其實房署估價點計?我年頭買左白居二,有諗過遲d補地價,好想知係點計
自住補黎做乜
有錢補不如買多個單位
有錢既話我都建議去買私樓唔補地價,除非你想將你自已住緊果層居屋想轉去自由市場,我屋企人就係咁做年頭補地價轉自由市場賣左個單位
你向房署申請補地價之後佢會派職員上門視察你間屋個環境質數呢樣果樣進行估值 (要收錢,我無記錯好似係幾千蚊),睇完之後隔1-2個星期佢會寄封信比你話比你知補價要補幾多錢,房署唔會計錯數,估值你個單位個數一定係貼近市價 +-5% 內

我屋企人年頭補地價轉自由市場賣左個單位
[member]2房單位[/member]
想問下單人中左,咁到時買個陣可唔可以加多個名?
寶盈真係好撚顛
係叫做新啲同私樓格局比較吸引
但咪又係新界
出呢口價不如買私樓好過
居屋又唔可以咁計嘅
我覺得市區都仲有權貴少少
TKO講緊康城將南咁多選擇
寶盈呢口價真係r曬頭
啲盤點解好似少左好多咁
簽完臨約之後律師樓會比份聲明你簽
因為樓市就gogogo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞