Joker 劇本一般,說服唔到我聽佢既心理變化

197 回覆
386 Like 172 Dislike
btw, 有冇人聽到young Bruce Wayne第一次鐵閘後出場時背景音樂就係Dark Knight main theme既輕巧變奏版。
唔一定要刻意岐視先叫排斥,要求一個精神病人去做到正常人嘅標準已經係邊緣化緊佢地

Arthur老細冇可能唔知佢有精神病,佢完全唔理Arthur有真係比人打嘅可能,大石壓死蟹要佢賠錢。亦冇理到佢要保護自己嘅需要,少少機會都唔俾就炒佢,完全將佢當正常人標準看待。社福機構cut援助令佢病情惡化。Arthur亦都開始展現自己嘅暴力傾向(腳踩垃圾桶出氣,頭憾電話亭自殘),呢種暴力傾向由自殘開始隨著之後遭遇再加深,到最後無差別殺人(片尾心理醫生)

當然,Arthur嘅轉變係唔可以怪哂成個社會﹐但如果社會對呢種自身背景不幸嘅人有基本嘅體諒同援助,例如身光頸靚嘅有錢佬肯出錢資助精神病人繼續食藥睇醫生,陌生人肯了解多啲呢種精神病人,而唔係好似Murray咁公開取笑奚落佢,咁係咪可以多少避免呢種悲劇嘅出現?你講嘅例子入面至少濕疹少女如果佢父母肯俾錢佢醫,佢牛角尖都未必會轉得咁嚴重。你講得啱,呢類型慘劇成日都上映緊,但係我地就咁由佢上映定係開始正現呢種問題?其實亦係套戲嘅主旨黎
都話無續集
獨立故事黎
所以覺得幾好睇
佢本來都只係一個 孝順老母
想有個家庭 同埋有夢想既人
初頭佢都有keep住去攞藥見姑娘
不過係慢慢發覺個社會對呢啲人dun give a shit
但竟然殺人既時候係會引起到人對佢既關注同共鳴
套戲又未至於差 但我自己覺得好睇過媽浮個堆
完全認同 同香港人依家嘅情況完全冇得比
最撚開心既一幕係班差佬俾人 C 了
屌你老味一睇到一念無明 余文樂 笑撚咗
逢紅必反
The Joker came up to my.expectation. Not bad!
因為太多人讚套戲
連登仔睇完後就算覺得好睇 都會話一般
廢事自己俾人覺得一般見識

連登心理
同意
根本係Joaquin 獨自Carry全埸
劇本每個情節都差唔多好冇咩特別變化
劇本唔算突別出彩,叫做可以自圓其說,但絕對唔係文學水平或者反極權類。
但無可否認氣氛渲染佳,男主角演得極出色,呢兩樣好帶到觀眾入戲,再加埋個正常極本,已經夠跑出。

想講其實有交代過佢情感上享受殺人,但理性上抗拒呢樣野。殺完人係廁所嗰場舞,慢鏡加spot light ,畫面唯美平靜,佢前所未有咁放鬆,已經知佢係享受。
但佢自己一直唔知自己做得岩唔岩,都以先要靠個FF女同佢講”I think this guy is a hero.” 黎鼓勵自己。

當然我覺得用多啲篇幅,講佢難以抗拒殺人既快感,一再犯禁,慢慢變成慣犯(好似張國榮套槍王咁),會更似犯罪電影。
Can’t agger more
完全係演員carry
劇本悶到我睇到一半想走
演員人物造型設計衣著打扮真係好好,至少幾鮮明,落樓梯個part好型棍
但劇情真係好一般,感覺d事都經常發生。又或者我係主角,換個角度去諗會唔會好過d呢
五你老毛
我返而覺得冇咗joker個名會好好多

Joker比人個印象就係「犯罪天才」

但套戲其實係講成個社會點樣迫到一個人痴線

而唔係講一個犯罪天才嘅誕生

但因為套戲名,人人入場(特別係DC FANS)都係期待睇一個智商勁爆嘅人成魔,點解會成為日後嘅犯罪天才「joker」

呢套戲其實就好似一套寫得好好,但離題嘅作文

你冇任何諗法咁入去睇其實係幾好睇,但如果你當係睇傳統印象嘅joker嘅成魔之路,你就會有種「媽,點解唔係我諗嘅咁?都唔撚係joker黎嘅?」嘅感覺。

評價就係「離題,但其實幾表達到社會悲劇嘅感覺」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞