Joker 劇本一般,說服唔到我聽佢既心理變化

197 回覆
386 Like 172 Dislike
點解我睇唔出係假嘅
我以為係畀佢殺咗
你哋好勁,我睇完之後只係覺得唔好睇,但係又轉化唔到做語言去講點解唔好睇。

我以為係我文學素養低,睇唔明。

痴線佬瘋狂殺人,或者有一部分係社會造成,政府係應該要有支援。但係joker呢齣嘢只係睇到好多人將痴線佬嘅行為強行拉到反極權社會。喂大佬,joker唔係反政府喎,佢係享受痴線佬做痴線嘢然後俾捧上神枱喳喎。
劇情未到最出色,但入面有好多位係致敬的士司機同喜劇之王,有冇睇過依兩套戲個觀影感受都會有啲差距既
校園欺凌都可以一樣
老師唔信你 / 唔認為欺凌者會咁做or 有咁嘅意圖

另外好笑唔好笑重點係講是非準則
當然亦都係Joker主觀感受 亦都都普遍社會底層有過嘅感受
一念無名屌打 joker
I'm loving it
中共斥巨資收賣西方
遊說集團統戰華盛頓

【華為被禁】華為遊說費飆60倍!原來聘用特朗普籌款人 欲說服白宮
https://china.hket.com/article/2479940?r=cpsdlc

董建華基金會 擲2,240萬左右美政策
大搞政治游說 否認中共代理人
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20171130/20230175

抗衡中國魔掌
組建香港既遊說團隊!

誠意推薦:

香港大專學界國際事務代表團眾籌計劃
Hong Kong IAD Crowdfunding Plan
https://gogetfunding.com/hkiad-crowdfunding/

香港眾志國際眾籌計劃 Demosisto International Campaign Crowdfunding Project
https://gogetfunding.com/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%9C%BE%E5%BF%97%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E7%9C%BE%E7%B1%8C%E8%A8%88%E5%8A%83-demosisto-international-campaign-crowdfunding-project/?show_desktop=1

什麼是遊說集團?

遊說集團的工作,是嘗試影響立法者或其他持份者決定或行為,在政治角力中為服務對象爭取利益。遊說集團的服務對象,可以是國家、企業、社會團體、個人。在美國,政治遊說是極為普遍及重要的一環;幾乎所有政治操作都有遊說集團的參與。

為什麼香港需要遊說隊伍?

任何國家的政治,背後都擁有複雜的政治脈絡;包括國家政策、政治形勢、民意、錯綜複雜的利益網絡、乃至個別官員或議員的性情喜好。要在國際社會維護和爭取香港的利益,香港需要一支能具經驗和技巧,能夠有效收風、熟識政治形勢、具備遊說策略的隊伍。
呢個真~

喜劇之王劇情
Rupert Pupkin(羅拔·迪尼路 飾演)是個普通的郵差,他十分喜愛喜劇,整日沉浸在當喜劇大師的幻想中。為了能露臉揚名,他不惜卑躬屈膝去求喜劇明星、電視節目主持人Jerry Langford(謝利·路易斯 飾演),希望能得到一次表演的機會。然而,多次請求都被拒絕,Pupkin就孤注一擲,和被Jerry拋棄的Masha(桑德拉·伯恩哈德(英語:Sandra Bernhard) 飾演)策劃綁架了Jerry,逼他讓自己以「喜劇之王」的名義在電視台表演。Jerry被逼同意。出人意料,Pupkin的表演獲得成功,博得觀眾喝彩

小丑係悲劇版
你都痴撚線既 神戲黎架 你踩咩撚野呀
係咪以為自己最撚醒呀
agger
wayne一家成個城爆暴動都可以出街睇戲 仲要唔帶保標
超級有錢人仲要選緊市長喎 會唔會唔合理左d
一你老母,單集黎架,你估marvel呀
cls,成個社會制度咁樣壓埋黎,由佢返工俾人當on9,老細唔撚當佢人,又要照顧單親老母屋企經濟咁緊湊都冇政府資助,出街平時病發啲人當佢痴線,同bb玩個bb都好開心,但根本冇人理過佢感受,冇人想知個bb同佢en唔enjoy,只係知道佢係痴線,唔好行咁埋,唯一偶像當佢傻閪咁拎出節目當眾嘲笑,俾同事陷害,最後仲要發現佢咁慘嘅主要原因其實係因為佢一直以來辛苦照顧嘅老母

你同我講佢只係冇藥食同俾人打巴打淨係睇完trailer就上黎鳩噏?
我個人反而唔鍾意啲劇本twist 黎twist 去
套劇好切合今時今日社會

大家唔好諗joker係一個super hero
當佢一個邊緣人係極悲哀情況下尋找自己價值就ok
唔同人感受程度唔同嘅,只不過我想話佢表現果種方法唔係好深刻,我覺得寫一堆好慘情嘅劇情會易過做出佢面臨崩潰邊緣果種情緒。其實好似佢對Murray 嘅崇拜上嘅刻劃就淨係用一幕黎直接比Arthur 講佢有幾崇拜佢,描寫得唔夠細膩,而個女朋友就淨係得幾幕一睇就知係假嘅FF畫面。我反而覺得應該至少del左個女朋友果part,加強返同阿媽關係嘅描寫可能到講佢阿媽有病果到震撼力會大啲。
我都係咁諗
最初見社區社工個女人最後變左精神病院社工

亦有啲覺得,會唔會係死左老母先後果啲先係幻來出黎
睇咁多頁,我最認同係攞一念無名同依套比較真係好on9

另外好唔好睇真係好主覺,就好似戲中所講一個笑話好唔好笑都係好主覺。講到自己感覺就得無咩好嘈

p.s. 我覺得幾好睇既
套戲根本無劇情可言,係睇個演員點carry 有睇過taxi driver 同king of comedy 應該會易理解好多,馬田史高西斯係鍾意呢挺嘢

而個演員真係carry 到超撚曬班
點解係11點搭2
吓...Brad Pitt個轉變咪就係最後殺咗個犯囉
佢一直到覺得城市唔係最差,態度高高在上
點知最後輸俾個犯,用私刑解決件事

Morgan個角色仲明顯,佢本身對城市失望,但經歷完七宗罪單嘢就決定唔退休,要留返喺度

而成個故仔咪就係講點面對城市嘅邪惡囉

同埋seven同fight club定位都唔係character study 又好難比較嘅
樓主針對嘅係敘事手法,呢點joker比唔上上述兩套作品(不過都唔代表Joker係劣作)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞