Joker 劇本一般,說服唔到我聽佢既心理變化

197 回覆
386 Like 172 Dislike
我個人覺得拍黑女人出黎都無問題, 但咁直白話比人聽係幻想就非常唔高明
其實電影直接以留白, 留線索方式比觀眾去想像黑女人係咪真實存在已經好好多
套戲一上連登已經有POST講唔好將套戲代入香港
因為套戲根本主要唔係講社會
主要係講精神病人
智商真係差d wo
話晒佢都係一個有計謀嘅人
對比的士司機同FIGHT CLUB呢啲又有探討社會又有精神唔健康既主角
JOKER真係比下去
但JOKER既人物背境復雜啲

SE7EN你點睇
都好直白咁講中心思想
但出黎效果好好
Se7en其實有嘜深度呀 如果唔係結局咁爆炸性,做唔到神作,而且對Brad Pitt 心理描寫唔多,無嘜轉變

Fight club 當然強勁
但都係個劇本好,結局神

如果作為character study film, 遠遠比唔上joker
以90年代黎講 se7en贏結局 個ending 太出
同埋 se7en 唔係以人物角色做主軸
好大程度係比佢故事內容吸引 點講個七條罪吸引, 七宗罪畫面化
呢D咁有主題性既電影, 唔用咁多花巧野都好好睇
Se7en 氣氛做得好好多,佢係慢慢build 個氣氛出黎,再描寫返兩個警察面對呢個社會,呢個世界嘅心態
而Joker 直接用對白口講出黎之外,角色同劇情都有種太過刻意將Arthur 推向瘋狂嘅感覺
Tyler 心理緊係冇咩描寫,佢就係主角一部分心理嘅描寫
只可以咁講
精神病患者每日比人蝦比人歧視生活上各種嘅唔如意
係確確實實存在嘅 並冇誇張到佢嘅慘況
只不過你唔知道原來佢嘅日常係真係生活係比正常人不斷排斥嘅現實
你先會覺得拍咁多呢啲埸境係多此一舉啫
都係個句啦 呢套戲最主要嘅焦點就係精神病患
人物描寫角色發育我覺得絕對合格有餘
fight club 套戲嘅成功最主要都係個twist啫
角色描寫比本書入邊差好L多皮 唔覺得有乜咁特別囉
痴撚線
勁多人鳩睇套戲就話套戲無深度
首先,小丑郁係好多個版本
就算係dc都係唔同人
依套更加係獨立電影

其次,佢根本唔中意破壞
佢唔係反社會人格
佢唔係仇富,唔係講緊社會問題
只係從自身講左一樣野

佢循規蹈矩左咁耐,就比人蝦足咁耐
一直堅持既信仰同偶像都出賣佢 欺騙佢
但偏偏佢發現失序既佢,換黎既
反而先係佢想得到既目光
那怕只係大家誤會左佢思想既目光
其實說到底
佢只想要一份尊重同認同
Auther 做唔到, 就由joker完成。
呢度咁多人反 呢套一定拎硬Best picture
好多人覺得睇完dark knight 之後就好似好了解dc 入面既joker
同意,前面有啲無聊,唔夠描述gotham有幾崩壞,joker嘅痛苦唔多有共情。到佢殺咗養母,發現之前全部幻想個位先開始好睇。
因為你未試過一次又一次既失望
依套戲唔係睇佢點樣變壞同瘋狂
係睇佢既價值觀點樣一點一點崩潰
每當佢企係身,都有下一樣信仰被擊潰

如果途中有誰願意扶一扶佢
佢已經無事。
直到最後佢成魔了,唯一關心佢既矮仔先出現,
而個矮仔係身同感受既傷殘者
亦飽受欺凌
佢交代個幕除左想連下戲外
最重要佢想講
當你同個精神病患者相處又比唔到適當尊重佢時
所有後果都係抵撚死
成套戲真係好悲哀
啲人無站係邊緣人角度去睇,自然覺得唔好睇
有啲人生,社會閱歷,就會覺得套戲好神
呢幾年想拎奧c卡
就係賣慘 賣心理描寫 架啦
可以講係慘人成魔記 黎講幾好睇
但 對batman既小丑黎講仲差過自殺特擊隊
認同電影講社會多過講joker
但唔認同導演須要深究社會對錯

電影其中一個支柱係主角同社會主流事非對錯嘅矛盾

主角殺咗三個人渣
但比Thomas Wayne 講一講就變咗三個大好青年

主角比Murray笑鳩 因為有sound bite先叫佢上電視
但Murray 去到最後一刻都唔承認自己卑劣嘅意圖

迫癲主角嘅唔係悲慘遭遇 而係身邊哩種矛盾
所以主角打死Murray講
咩係好笑 咩唔好笑 根本係你地講晒

哩個係好多現實生活中社會底層真實感受
亦都係哩套電影最connect到人嘅地方
好似我細個比人欺凌過 最hurt係老師扮唔知 / 屌鳩返你
做壞事不被懲罰 做好事卻要承受

電影直接勾起咗我回憶 根本唔需要咩深度描述
因為哩啲真係人人都有過嘅經歷
其實我覺得未必只係講個群人
人人都有機會係joker
只要不被重視同尊重
所以唔好諗住你既一句或動作無咩大不了
隨時係累積炸彈既其中一部分
其實佢根本連joker都唔係
只係gotham既一個路人
其實我覺得唔掂囉
你話好睇既地方係 就係主角囉
無啦啦話佢大笑病真心好怪
Joker應該係瘋癲,但不失智慧
今集拍到佢有勇無謀
咩都係撞彩先至上神台
連登都係因為似而家時勢先至咁追棒
講人物描述 nolan真係高幾班
係一步一步將joker潛在既人格帶出黎takeover Arthur,有少少雙重人格,但講唔出佢癲得黎有智慧係真既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞