Joker 劇本一般,說服唔到我聽佢既心理變化

197 回覆
386 Like 172 Dislike
只看到一個背景悲慘、有病在身既人係社會比人欺負,然後自怨自艾,最發癲報仇
睇唔到角色有特別之處,社會議題都講得表面左少少,講我唔深入,
心理變化比唔到個非常鮮明既轉折我,情節上有少少支離破碎,地鐵殺人後就應該快快取發掘自已真正既內心思想係個好機會去瘋狂落去,但情節仲停係營造悲慘經歷 ,似睇緊一念無名入面既余文樂咁,甚至一念無名更貼地 貼近現實,起碼唔會出失控大笑既

另外恕我直言,套戲出現幾多無必要較突兀既場面,例如電影一開始比班小朋友恰、跳舞帶槍又跌槍,總括黎講令到成個小丑角色downgrade左,似個智商低又失敗又無大志既社會底層,唔係好說服到我最後暴走 瘋狂既變化
Ok
Ok
同埋電影講佢既悲劇背景篇幅過多,而缺乏左去探討角色深層次或者值得探討既分析 eg 地鐵殺完人係無後悔 呢一度就值得講多D犯罪心理 殺人點樣令佢興奮 令佢獲得安全感、社交上同人交流上點樣開始露出內心陰暗面、點樣係社會上證明自已既價值觀

可惜呢D值得講既topics都係用左黎講佢既悲劇背景
我形容 似個智商低又失敗又無大志既社會底層 目的唔係取笑緊社會上既呢種人, 而係呢種人點樣可以瀟灑咁超脫自我 行出自已非常獨特既一面, 甚至形成佢專有既一套, 係令普通人信服佢或者懼怕佢
而唔係令人覺得好慘、好心up、可好憐、天唔公平
唔公義每日係社會都發生緊,點樣將小丑原本個世界觀帶比世人
呢個係我最想睇到
可惜套戲一直寫到佢10大悲劇人物咁,仲要加埋哈哈大笑病比佢......
唔高明 比較表面
總人皆醉你獨醒
簡單講就係騎劫左joker依個角色

普普通通,其實你睇係邊個導演拍就知

金獅獎頒錯獎
演員carry
劇本麻麻地
終於有人同我一樣諗法 根本劇本由頭到尾都講緊 joker 好撚慘 女係幻想出黎 又比人屈鳩 好自然有反社會人格 但其實佢同出面示威班人聯繫根本唔大 人地係仇富 同joker個background都唔同 完全係睇唔出社會矛盾既感覺 啲人仲吹到係反極權電影 笑到我

佢係直播爆seed個part又係好怪,同佢個痴線形象唔係好夾,同埋用佢把口爆晒啲社會問題呢招 好低莊

同埋完全未去到文學戲嘅level 所有野都太平舖直敘 冇人生社會既矛盾 糾結位 冇哲學思想可以探究

唯一加分位係joker真係做得好好 佢跳舞個part夠曬痴線
同意
似個智商低又失敗又無大志既社會底層

佢係喎,一直都做緊呢樣嘢咋喎
咁廢之後點同batman鬥
套野根本吹大左,劇本好膚淺全靠演員carry

人哋啱啱先開始玩殺人
要成長㗎

正如你話閃電俠跑得咁慢,第時點超越時空啊
屌你人哋先啱啱開始跑咗無耐就要人超光速
可唔可以唔好用上帝視覺睇定幾十年後嘅嘢再套返落而家
睇完硬係覺得流於表面
如果我唔太覺得佢跳舞係痴線 咁我係咪痴線
一個人可以由智商低慢慢變到智商極高㗎咩?之後對Batman果時既Joker係對破壞本身有興趣,佢係冇對世俗既嘢有一絲追求,同埋佢對人性既了解,所有呢啲嘢加埋先成就到佢上神檯。呢個版本撚有呢啲味道咩,同埋好難解釋到之後會變得完全唔同晒,呢個版本佢仲係追求緊啲普通嘢,愛情親情友情咁,其實只要有人真係比到佢,佢只係另一個普通人
都冇諗過同佢鬥
因為太多人讚套戲
大家睇完後就算覺得一般 都會話好睇
廢事自己俾人覺得唔識貨

羊群心理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞