Joker 劇本一般,說服唔到我聽佢既心理變化

197 回覆
386 Like 172 Dislike
我都係咁睇
姐係喺同一分鐘內諗到成個故仔出黎真心顛
黑人女用真出現,但其實係無出現過既處理手法好差
點解用鏡頭欺騙觀眾都做唔到
呢個係joker 成為joker 既初形姐

我覺得好睇
兩件事黎架喎
Endgame 又贏
你都睇唔明

個背景係本身個城市已經充滿左仇富情緒 咁岩小丑殺左3個ibanker 令到d窮人打哂飛機 見到有錢人死好開心
蝙蝠俠老豆仲要走出黎屌鳩小丑 搞到窮人更加反感有錢佬 所以特登攞小丑黎做象徵去唱反調

用返香港做例子 本身有仇警情緒 如果有條友戴豬八戎面具黎殺左幾個警察 江蛇 謝蛇果d走出黎屌鬼 我相信未來都會有一班人走出黎戴豬八戎面具
個故事本身就係集中講 一個原本想被社會接納既痴線佬 點樣一步一步咁被逼做一個wfc社會點睇既痴線佬

根本唔需要顯示佢有幾高智商
理解力低可以去睇番popcorn片,唔洗勉強自己
認同你同你樓上#53嘅講法
我覺得套戲主要講嘅係集中係主角Arthur
同埋探討精神病患者嘅問題
冇錯劇本係比較普通同埋拍出嚟效果麻麻地
(啲對白有時太過直白,當然演員表現好好)
只不過係太多人先入為主
覺得個重點係探討社會議題
先會覺得好失望啫
cant agree more
無可否認joaquin phoenix既演出係masterpiece
但其實個劇本真心一般
其實佢果幾幕都feel 到假假地,但reveal果下佢仲要show 多次其實佢唔係度
第一次約黑妹已經比哂提示
近鏡有高踭鞋聲但遠鏡無
睇左幾分鐘已經唔想睇 我仲慘過佢
睇完我都係咁講
但d人個個話好演技就係神作
點解joker唔可以咁演
冷靜一輪先接受到其實套戲只係麻麻
joker根本係唔應該有理由 有原因俾佢去殺人 犯罪

而係純粹邪惡 唔需要原因 單純享受罪惡混亂挑戰正義

如果唔係咁就同一般罪犯冇分別
樓主睇番mcu 算啦
巴打agger
如果有興趣睇吓美劇 Mr. Robot
就知Joker 劇本有幾差
唔好成日都拉埋mcu一齊講好唔好,
影響討論質素
大佬你知道佢係咩類型嘅戲,
咁入場前會有合理期待㗎嘛,
你期待avengers會有art house文戲係你自己on9
全世界都知係入場睇cg大戰㗎啦
好似耍太極我忍唔住咳咗幾下
睇完你呢段諗起
套戲可能只係想講呢個人變成JOKER 係一個偶然
但JOKER 嘅出現係一個必然
即係JOKER 唔一定係佢
但個社會咁最後都會有一個JOKER 出嚟
如果你唔同意下面內容就直接當我護航撚處理啦。

1. 呢個Joker唔會同DC任何Joker有連繫,簡單啲講就係獨立故事。所以本身睇果時我都無預期個Joker要表現超高智能或者玩心戰。

2. 不過我同意可以唔洗睇個劇本同埋個中心思想睇到好複雜。我覺得故事就係講一個人可以好簡單就變做痴線佬(先姑勿論佢原本就係痴線定係外在因素令佢痴線)。但正正就係因為咁簡單,睇果時先會當自己好似睇鏗鏘集咁,係一堆生活片斷入面去觀察Arthur呢個人嘅日常,所以會好聚焦係演員演技,唔太諗多餘野。當然我覺得Joaquin phoenix交足貨有凸。

3.我覺得其實佢唔係想要同其他悲劇鬥慘鬥悲,所以用啲家姐俾哥布林姦殺嘅故事,或者無論跳幾多次世界線女主角都要死果啲故事比較好似唔係咁公道。

4.睇完短期唔想睇第二次,唔係話我代入到JOKER 個心理狀態,而係就算旁觀Joker個人或者佢身處嘅世界我都覺得好沉重。

另外:
4.覺得最深刻嘅片斷係佢係樓梯上面跳舞,我當係由心覺得正常人唔會係樓梯上咁跳,我幻想自己咁跳嘅話都八成會仆街果下覺得佢好顛

5.成套野其中一個Sad位係佢個頭染成青色,原來根本無扑過個黑人女人,所以原來自己仲係
錯啦,funny 真係可以好sad
可以睇下jim carrey既 the trueman show 同 man on the moon, 用搞笑黎做引子,實際睇落去成套戲充滿悲劇
從來都無講過係用tdk既小丑做比較, 係用D主要以人物性格去剖析既電影作比較 eg black swan, taxi drvier, The King's Speech, A Beautiful Mind 等等既電影做比較, 呢D都係我覺得好好睇 好高評既電影

同埋發現呢D人物剖析為主既電影多數都係用側面描寫,人物描寫去寫主角, 尤其taxi driver, 主角背景根本無乜點講,全部都係用主角D小動作, 行為, 反常行為, 同埋周邊既人同環境去突顯主角既不尋常, 甚至主角自已都唔知自己有精神障礙類既病 eg 主角時不時自言自語, 同人講野時"甩甩cutcut", 第一次約會去睇咸片, 無情情咁望實一個人等等

但joker就用晒直接描寫, 好直白咁講晒D悲劇背景, 返工受欺負, 同埋一堆無必要既情節,上面都講左(咁大個男人比一班小朋友恰, 明明出口寫住exit only都要照撞, 無神神跳舞要帶槍跌槍, 幻想女朋友......) 所有野都好直白,真心唔高明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞