Joker 劇本一般,說服唔到我聽佢既心理變化

197 回覆
386 Like 172 Dislike
樓豬硬係要跟住舊個套咁做要睇新戲
我老婆睇完話佢制遇好慘 我心諗吓 大把作品包括動畫都有更慘更黑的例子
比你講中左好多 戲情太多講佢點悲劇 但又突出唔到個轉折位
係我印象的joker係大膽同有腦的人物 兩樣我都搵唔到
joker同出面仇富班人係冇直接關係
但之前交代過佢想做眾人眼中嘅主角
當佢睇到新聞入邊有好多人着住小丑裝束
無形間認為有好多人陪伴自己
甚至支持自己
第一次成為社會中有人睇到嘅小眾
呢一點直接令佢想大開殺戒
呢個twist唔夠咩?
要夾硬解讀嘅話
Joker係唔同作品入面一路都係一個你完全捉唔到佢路嘅神經病
而漫畫同唔同影視作品入面Gotham City本身就唔正常

睇落咪好似同以食腦見稱嘅Batman "鬥法" 咁囉

而電影入面個角色真係咁啱係個反社會神經病, 咁啱又好似有個可憐身世, 咁啱個城市又陷入瘋狂

另外有一點好似比較少人討論, 主角一開始就係個唔好笑, 亦都冇才華嘅人 (唔關個病事, 佢連gag idea都要出去睇其他人), 其他角色都有少少側面描寫佢其實唔好笑, 但係佢好堅持要做個comedian, 似乎佢本身就係一個所謂"瘋子"
成乜q野長 都話唔係同一個joker黎
其實樓主講得好好 之前睇已經覺得差緊啲野 演員100分依個無人反對 但劇本真係可以再好啲
不過連登講套戲壞話又會有一堆fans出黎咬
終於有人講吹奏呢套野既人係咪好少睇戲
我睇左覺得演員既演技救返成套戲
成個氣氛係好壓抑
但係d情節感覺要joker為癲而癲
同意你話劇本唔高明,都同意有啲巴打話某啲位拍得唔好
但唔同意你話心理冇鮮明轉折
佢本身一路係痴線佬,冇乜人留意佢
佢有大志同目標,咪做喜劇演員
令大家笑,但唔成功
醫生,同事,老母,MURRAY,女朋友,THOMAS WAYNE全部令佢失望仲害得深過社會問題
佢係對害佢既人報仇,社會問題係背境不斷咁提,但始終只係背境,我覺得啲人先係害佢既主因
個心理變化一路都有
第一次殺完人跳舞,之後發現到啟發人戴小丑面具
但佢仲有老母要照顧,仲有女朋友支持佢,仲有做喜劇呢個夢
最鮮明轉折係發現一切係假同失望之後
冷血咁殺人,對一直照顧既老母報仇,化妝做小丑,啫係做返自己,做返個痴線佬
終於有人擁護佢,留意佢
其實我覺得掉槍個幕係特登 連佢上司都問邊個會帶槍表演俾小朋友睇 佢根本唔想做joker 內心其實好想殺人 本身就係癲 亦令我懷疑randle俾槍係幻覺 其實把槍自己買
又唔係智商低冇大志嘅,精神病藥會食到個人好呆,加上佢份人本身有啲怪咪睇落似低智商,佢一直想做棟篤笑,奈何係受個病影響又好定佢本身唔適合都好,結果喺舞台上都係做唔成,佢冇食藥之後成個眼神同反應都唔同晒,不過呢個轉變係靠演員做出嚟,戲入面除咗強調佢「feels good」就冇刻意明示,我都覺得表達唔到佢係高智商罪犯嘅一面
其實dc咁多字宙,你唔好當佢係你心目中個joker先啦。 咁多年咁多套batman. 有個batman直情係度派batcard同跳bat舞。 你唔係糾結佢身份,當佢想試下用其他角度講。
成套戲相當直白同好劇情推進角色而唔係角色推動劇情,對白係基本上直接講曬套戲主題出黎,而且其他角色都相當臉譜化,塑造相當唔立體
Agger
同埋社會個仇富情緒其實又唔係真係show 出黎
Arthur 比社會所逼果種逼法除左冇藥食就係純粹比人打,又唔係真係算好深入,成套野結果到喉唔到肺
見你用一念無名余文樂做比較就覺得你講嘅全部係廢話
你當joker笑片咁睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞