Joker 劇本一般,說服唔到我聽佢既心理變化

197 回覆
386 Like 172 Dislike
最大問題係set佢自己本生就係有精神病
如果係一個正常 又試過去努力既人 比社會摧殘 到變 Joker
咁可能會多 D 共嗚 入肉 D
但而家條友本身就係 Short 既 仲要係個未康復就出左黎
又好似唔接受/唔知道自己係 Short 既人咁
最後貫徹自己 Short 左既行為咁
個感染力大減 因為 d 觀眾唔係 Short 架
劇本唔係神級
但一定係一個好劇本
同埋唔覺得佢有自怨自艾過
佢從來都係想過d好平淡既生活
但社會總總問題令到一個咁正常不過既想法都實現唔到
加上其他因素令佢變得瘋狂
首先唔好幻想哩個joker係你地心目中果個高智商夠瘋癲有型有個性果個joker
哩個係Arthur Fleck,一個完全原創既人物,導演都話過你可以當哩個joker係後來同batman鬥智鬥力果個joker既啟蒙
Arthur Fleck只係一個有怪笑病身世可憐無智慧無體能又無咩學識既人
一連串既不幸令佢殺左人行左條歪路
其實只係好普通既一個慘情故事,只係剛好佢職業係做派對小丑同想做comedian先俾人叫做joker,其實佢既人生本身就係一場玩笑
導演只係借dc joker個朵黎借題發揮,講一個有神經病既人係一個瘋癲既城市既遭遇,成套戲9成9時間都係第一身角度咁拍,好少講其他人同哩個城市發生緊既野,有人覺得故事唔完整唔全而都好正常

總括黎講套戲係睇演技多過睇故仔,唔好抱太大期望入場諗住故事線會好出色,人物刻劃其實都算係咁喇
我都分別清佢係真係精神病定佢只係怪笑病,怪笑病係佢腦神經受損唔可以正常表達情感啫
我直頭懷疑成套戲由頭到尾都係佢幻想出黎,剩係得last喺精神病院同社工對話嗰度先係真

外國有人發現咗,喺戲入面出現過個鐘嘅時間係永恆不變
根本就只係為噱頭而用joker,加插batman一家簡直無厘頭,完全冇咁嘅需要
曾經有諗過呢一點xd
因為導演編劇低估左DC fans既執著,佢地心目中嘅joker唔係一個神經病廢人
其實你講得啱,只係靠個角色個人魅力,個story比較weak
講咩智商
呢套戲有咩位會表現到佢智商

不論佢係聰明定係蠢都好
呢套戲嘅劇情根本無位show到
佢做嘅好多嘢都唔係刻意安排
而係順其自然咁發生
套嘢無突破,你早60年拍就話新奇遮
我嫌新嗰套太舊
係地鐵殺咗三條友 一跳就跳到吸到大班支持者同暴動 劇本跳晒steps 無說服力

殺wayne 夫婦嘅另有其人 係咪想暗示蝙蝠俠對嗰個小丑另有其人 𠵱家呢個小丑係啟發咗一班人
Yes
其實依套唔係叫Joker 或者應該叫一個悲劇小丑的一生
直播爆seed真心odd
BTW
配樂真係正到痴線
Sound Track
其實個message可以好簡單
做人唔好咁冷漠、咁仆街
你對人冷漠 好似joker咁嘅人就會入咗惡性循環
真係咁難?
佢笑係有病,上網查下啦,有病係唔能夠自控咁笑
樓主唔做影評真係浪費哂
咁影佢笑兩個鐘囉
其實我覺得佢笑果啲畫面全部都有好力
每次笑都表演到佢好痛苦
再唔係就係應酬式假笑,一出門口就收聲
就算去到最後企喺架警車上面,都係喊住咁笑
其實好體現到小丑個角色
只不過強顏歡笑嘅原因
由小丑要令人開心,變左為自己開心
連登影評>威尼斯影展評審
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞