[嚴重警告] 唔好再用炸彈玩膠

990 回覆
2922 Like 147 Dislike
但係係咪佢唔放菠蘿就唔會輸?我諗起碼唔會輸得咁慘先,佢地當年既前線,完全失去公眾既同情,前途盡毀之餘,亦都比中共當做condom (除左少數曾氏兄弟果D)
土共亦都一直背負呢個包袱

我唔係好明,既然你都認同放菠蘿係佢地輸既轉捩點,你又點可以得到「可能放菠蘿就係最好的選擇」呢個結論?
放菠蘿: 100% 輸,歷史已經有驗證
其他方法: 係一個未知數
佢地既其他方法可以係: 繼續滲透中產主流社會、教育界、文化界,etc
呢d 野佢地67之後一直有做,培養左回歸之後你見到既左派精英

點解你覺得100% 輸既方法可能係最好既選擇,反而唔係去諗其他可能性?

你成日問有冇其他有效既抗爭方式
其實場運動依家已經發展到將抗爭融入日常生活,eg 建立黃絲經濟圈、反紅媒etc
呢d 方法未必即時可以推翻政權,但你點解覺得佢地無效? 反而你assume不斷將暴力升級先有效?
唯一可以即時推翻政權既方法,係武力革命
但係我地冇武裝,換黎既只會係更血腥既鎮壓
你玩恐怖主義,會連唯一既籌碼--民意都冇埋
唔好再問人有冇其他更好方法
我淨係想講
100%輸既野,你去做,即係自我終結呢場運動
其實你知唔知當年港英政府打壓左派打壓得幾勁?
滲透係好難的事 可能比而家更加難
全部高官都係英國人
連d電影或者歌曲有少少政治色彩都要禁
你唔好當70年代前的港英政府係一個文明的政府
得罪講句 真係同10年前的中共差唔多
係冇而家咁邪惡
曾德成派下單張都要坐兩年監
「佢地既其他方法可以係: 繼續滲透中產主流社會、教育界、文化界,etc」
講就易
岩岩講左派
而家講返菠蘿先
其實你假定左放菠蘿100%輸仲有咩討論空間?
北愛爾蘭夠放炸彈炸戴卓爾 佢地輸左未?
而且左派係周街放一開即爆的菠蘿
放d自己都控制唔到的菠蘿係好on9的事
如果手足放呢隻 我都一定反對

「我唔係好明,既然你都認同放菠蘿係佢地輸既轉捩點,你又點可以得到「可能放菠蘿就係最好的選擇」呢個結論?」
佢地放菠蘿炸死細路先係輸的轉捩點
放d自己控制唔到的菠蘿先係輸的轉捩點
點解我會話可能係最好的選擇
因為事實上當年的港共政府真係好仆街
住屋問題 貪腐問題都令港英得唔到民心
我覺得香港人唔係同情左派
事實上我都唔覺得有咩好同情
我覺得佢地支持左派的原因只係因為憎港英 憎警察
只係左派自己衰on9亂放先搞成咁(其實都唔係on9 當年有鬼遙控菠蘿咩)

話說當年放菠蘿有冇話係恐襲?
通常都係聽開67暴動
冇聽過67恐襲

「唯一可以即時推翻政權既方法,係武力革命
但係我地冇武裝,換黎既只會係更血腥既鎮壓」
好老實講 真係踩緊鋼線
亦都係貫徹緊一開始的理念 攬炒

「你玩恐怖主義,會連唯一既籌碼--民意都冇埋」
首先我唔認同係恐怖主義
我一直都話香港人的思想唔變真係唔知香港人可以點贏
所以先要改變香港人的思想
試諗下如果香港人一直停留喺和理非
乜條例都過哂啦
如果香港人的接受程度越高 可用的手段亦都越多
冇民意支持的行動係唔會成功
就係因為打壓得勁,而67暴動又衰左,佢地咪係70年代轉左另一種方式去對抗港英,就係利用大學裡面既國綷派,用愛國主義作為號召,所以有保釣、有「火紅」既70年代
你見到唔少建制精英,都係當年既國綷派
但係佢地的對抗形式贏到咩?
純粹只係因為97要將香港比返中國先叫「贏」到
用愛國主義號召 愛國愛到移民潮出現
你講左咁耐,但係我唔覺得我地之間既分歧係咁大
我同你都認同,恐怖主義係唔可以做
我唔知你點定義恐怖主義,但一般黎講其實係兩點1)無差別,甚至係以無辜平民為目標 2) 以散怖恐懼既方式去paralyze 個社會
我反對放菠蘿,係反對67暴動模式,用周街真假菠蘿去癱瘓社會,而不惜以傷害無辜平民為代價
67暴動模式100% 會令個運動輸,令所有人唔敢出街,人人自危
67暴亂既左派唔單止想推翻港英,佢地仲係好仇視主流社會,所以佢地係同主流disconnect 左

而北愛炸彈襲擊模式係另一回事
兩者唔應該混為一談
其實我一直主張的只係喺狗推進時喺大馬路放假或者遙控
仲要放正喺路中心
絕對唔可以放行人路
內街必要時可以考慮

而且我都唔係話要快d放 放多d
只係有人放的話 我覺得冇問題
唔係贏輸問題
而係回歸之後,大家發現原來各個界別都有中共既自己人,呢D係中共係香港長期既戰略部署

不如你唔好再用一種和理非同勇武二元對立既思維黎諗野啦
今次場運動行到呢步,係因為和勇合作
係呢post反對放菠蘿既人,唔係否定勇武抗爭
而係覺得暴力係需要一條底線(條底線係邊,人人都唔同,我已經講左我既睇法係唔可以變67暴亂恐怖主義模式)
同樣,希望你都唔好assume所有和理非行為都係冇用
你得唔到控制權
各個界別有好多自己人又有咩用?
而家有咁多人反政府
政府內部真係少自己人咩?
但係有自己人又點? 根本做唔到d咩

我點樣用「和理非同勇武二元對立既思維黎諗野」?
我都知一直都係和勇合作 簡單黎講就係各盡所能 各有各做
我都知人人都有底線
所以先要降低香港人的底線
香港人的底線越低 可用的手段就越多
而且我覺得香港人的底線係必須降低
我一直抱住的心態都係「今次香港人能夠行到幾遠 就係睇香港人的思想有幾進步」
如果到最後香港人依然認為獨裁者 鎮壓者的性命比自己的民主自由重要
我睇唔到有贏的機會
推啊diu
你放炸彈 做恐怖分子嘅
全部人第一個割鳩你
冇啲咁嘅手足
我唔再回應啦
因為基本上我地要講的野都已經講哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞