[LiHKG 新post] 強勢股討論區 (5)

1001 回覆
42 Like 1 Dislike
igg
799真係愈升愈有,我估去到13蚊左右先封頂

星期一高追左,一直諗溝唔溝貨好,但2日個市麻麻地
igg

好在allin左未放,睇13蚊
698算唔算強勢?
入左一手做中長線,
短線升得急會獲利先再入.

698 1478 2382 三隻都係我愛股

短線升得急即係破頂 破頂強勢係唔係應該keep?

通常破頂再入都係摸頂

799係近期破頂嘅最好例子
$7.100買入左
巴打點睇?
igg

點解會咁有信心
igg

點解會咁有信心

強勢股不要問只要信
igg

尋日低位放晒
天晴巴打有冇睇開135昆侖??
業績大跌55%但撇除減值 實為增長36%
股價今朝回落到20天線反彈
keep住等佢繼續破52週高位點睇?

石油股有d 奇怪
857 883 好弱
135 386 就上緊
135 20天線有支持 要入就今日 失呢個位就走
799真係愈升愈有,我估去到13蚊左右先封頂

igg

尋日低位放晒

頭先十蚊放曬
igg

尋日低位放晒

其實強勢股有貨唔使無啦啦估頂
呢兩日高位橫行係好事黎 姐係消化緊沽壓
igg

尋日低位放晒

頭先十蚊放曬

igg

尋日低位放晒

唉,真係黑到
早兩日4.94 輸住放992,換左去1548.......

1548早兩日唔係強勢 買嘅原因係?

唉,之前都有留意開,諗住佢回返啲可以入
隻992揸左好耐都死死下先諗住換馬
睇黎隻1548短期都冇咩運行

1548 參考番12月出左3枝大陰燭後都調整左兩個月 50天線個位都幾有支持
巴打們點睇1112, 岩岩出左業績增長2xx%

同埋二孩政策, 可能有D機
$7.100買入左
巴打點睇?

港股金礦股好難玩
金又美市先大郁 跟住第二朝可以唔跟
1818 圖岩岩又係下降軌頂住
渣住883 天晴巴點睇
1478都唔知走唔走好
蟹就蟹緊
但對佢業務又有信心
加上10週線都未穿
真係好迷惘
會唔會係下隻2777

1478 $6左右累積左好多成交
應該已經唔算強勢系列
呢隻都係我嘅愛股 所以都keep少少貨
但係如果穿50天線 都應該會走埋佢

由強勢變左橫行
留少少睇佢突唔突破到咪算

呢d係咪叫升完一浪 再整固? 如果破位可跟進?

我都係諗住坐下先
未穿5.69都安全掛

整固完 可以爆上/爆落 睇佢爆邊邊
正路有盈利睇住佢咁陰跌都可以食d 先
渣住883 天晴巴點睇

$8.9 之上咪繼續揸 失就走

未有明確趨勢
igg

尋日低位放晒

本身覺得佢會回到9蚊邊再入
而家又唔敢高追
唉,真係黑到
早兩日4.94 輸住放992,換左去1548.......

1548早兩日唔係強勢 買嘅原因係?

唉,之前都有留意開,諗住佢回返啲可以入
隻992揸左好耐都死死下先諗住換馬
睇黎隻1548短期都冇咩運行

1548 參考番12月出左3枝大陰燭後都調整左兩個月 50天線個位都幾有支持

等緊4-4.1

應該會係$23.7~$27.2 左右橫行,但都睇成交點配合啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞