【表白】寫一首情詩畀暗戀女仔,點知佢出返條謎題畀我.....

1001 回覆
1763 Like 19 Dislike
係咪圖書館索書號
係咪圖書館索書號

好欣賞你思路,認真
睇好你嫁 未爛尾呀
第一組數字係16進制?
希望唔會爛尾
好睇
Push
正評留名加速
留名
皮已正
好似多咗正評,咁加速先
第一組數字係16進制?

唉,為什麼戀愛路上總是困難重重。

「攻略小藍的朋友-大佬花作戰開始!」

回到學校,惡霸成第一時間叫我:「喂,詩人!」

「多謝呀成哥。」

「唉,詩人幾時教我作詩呀。」

「唔好玩啦,我哩啲小兒科嚟。」

「你就唔好玩,連我地校花都敢公開追,邊個夠你大膽呀。」惡霸成用腋下挾著我的頭,低聲說:「你知唔知你係全校男生嘅公敵呀。」

「有無咁嚴重呀。」我連成功都算不上,已經是公敵?

「咁究竟小藍佢回啲咩畀你?」

「我都想知呀。」

我是真的不知道。

回到班房,我心裡一直回想著他們所說的話。

要跟大佬花打好關係,要跟大佬花打好關係......

大佬花就坐在小藍的後座,也就是我的前座。

老實說,平時傳簿時我也不敢拍她的背,我只會默默地放在她的桌面。

我深呼吸一口,然後拍一拍她的肩膀。
「做咩?」她轉頭,目無表情地說。

「Um……」我發覺我連呼吸也有點困難:「Um......」

「你UMUMUMUM夠未啫?」

「你你你睇唔睇到黑板?」

她轉頭望一望黑板,然後再望著我:「睇到,跟住呢?」

「無呀,我都睇到。」

「.......」

大佬花作戰 ROUND 1 失敗!

我嘆一口氣,龍威和阿程則在一旁不斷做動作,著意叫我開始PlanB.

對對對,PlanB.

我從袋中拿出西施狗糧,啊不,是波板糖。

我再次鼓起勇氣,拍拍大佬花的肩膀。

「啊花姐呀,放畀你呀。」

「畀波板糖我做咩?」

「無呀,想請你食之嘛。」
「喔!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!阿奶溝完小藍而家溝大佬花!!」惡霸成忽然在班中大叫,叫得整個班房知道。

正在教書的Miss張當然非常不滿,皺眉望過來。

「你地做咩呀?」

「阿奶琴日先表完白,今日又送波板糖畀人呀!」惡霸成舉手說。

「我.....我.....」我手中的波板糖懸在半空。

阿程、阿明和龍威他們三個馬上轉頭不看我。

媽呀,大難臨頭各自飛?簡直不是人。

「佢送畀我咁又點呀,關你咩事啫。」大佬花吼回惡霸成,然後收下我的波板糖。

此時,小藍轉頭過來望著我,大概兩秒後又回頭。

是我錯覺嗎,她好像扁嘴。

「我......咁唔關囉。」惡霸成無理可言。

「喂好啦,專心上堂。」Miss張再說。

課室再次回覆平靜。

可是,可是,我的形象.....

我已變成一個負心漢的形象!

最糟糕的是,大佬花一會真的以為我喜歡她,那怎麼辦?

大佬花作戰 ROUND 2 失敗!

鳥在天空傲遊萬里,自由飛翔。

雲總是在背後默默跟著鳥遊蕩。
睇好你嫁 未爛尾呀

如果有多啲留言同正評 我一定唔會嘅
x²+y²-1)³-x²y³=0
有冇數神解左條公式會係咩

Search from google
Credit:https://mobile.twitter.com/quikevs/status/306274498137686017

係咪笛卡兒個愛情心臟線?
個故好正 留個靚名先
狗糧
呢個故掂呀
lm
Lm
藝術世家出身的阿程,則給我一個建議。

「拿,溝女嚟講呢,畫畫就係最得嘅。」他續說:「你試下畫佢個樣,包佢感動。」

精雕細琢後,我的作品完成。

「Oh my God!咩嚟架!!?」阿程大叫。

「呃,其實我畫佢隻眼都畫得唔錯呀.....係咪?」

體育小王子龍威則建議我在運動中表現男子漢的一面。

「女仔,十個有九個鍾意睇男仔做運動,就好似雌性動物會揀最孔武有力嘅雄性做老公。場上表現好,自然會鍾意你。」

然後,在他的足球訓練途中,我不小心一球踼爆訓導王的眼鏡。

數學不行,藝術又不行,體育不行。

龍威係十八區滅罪小王子
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞