【表白】寫一首情詩畀暗戀女仔,點知佢出返條謎題畀我.....

1001 回覆
1763 Like 19 Dislike
Live
lm
留名
唔好推啦,害到人啊。

屌,第一版就入左嚟
lm
留名
留名
是她!是她!

小藍今天自己放學。

難道上天要給我一個好機會嗎?

我腦海已浮過無數的畫面,今日的放學時間會成為我們兩人的快樂時光。

可能我還能一次過有超進展,成功拖到小藍的手!

好吧,我命名今天為:「小藍放學攻略大作戰。」

瞬間,她已拍卡出校門。

我當然趕緊追上前。

「喂!同學!」忽然門口的看更叫我。

「係?」

「拍卡呀!」

原來我顧著望小藍,都忘了拍卡出門,我便立刻拿學生證出來。

「Sorry,Sorry。」

「唉,追女仔唔洗咁心急嘅,唔得咪再寫另一首詩囉。」

「......阿叔,連你都知呀。」

「唉,阿叔都有十七歲過,青春哩家野,好閒架啫。想當年......」

怎麼連門口的看更也知道。

媽呀,到底有幾多人知道此事。

此時,小藍已走得遠遠的,我無閒再聽阿叔的風流史,唯有趕緊急步上前。

「嗨!小藍!」我在背後喘氣說。

小藍轉頭望著我,微笑說:「哈囉。」

噢,我快給她的笑容殺死。

世上怎麼可以有如此美的笑客,天真動人。

我的心像朱古力般溶化起來。

「你一個人放學呀?」
「係呀。」

我們之間馬上陷入無言的尷尬中。

快想話題呀快想話題呀!

「呃,封信......」

「多謝你呀。」

「唔洗,我只係......」

「不過咁張揚......好似唔係咁好。」

張揚?什麼張揚?

「妳講......?」

「我指......封信。」此時,她指一指另一個方向的路,然後笑說:「我行哩面呀,拜拜。」

「喔......」我腦袋還在處理她所說的張揚。

當回過神後來,我才驚覺。

咦?

不,難道她以為是我把信放上民主牆的嗎?

鳥啊鳥,雲啊雲。 

雲孤獨地飄浮,總是盼望著鳥的來臨           

擷取自主角的情信

留言正評加速
「你做咩咁慘嘅樣?好似死老竇咁。」第二天吃早餐時,阿明問我。

阿明、阿程、龍威和我,四個人每朝早也會相約在BU的餐廳吃早餐,然後才上學。

你問我為什麼不在家裡吃,因為......和朋友吃飯是最好的調味劑嘛!

「我玩完啦。」我伏在桌面上說。

「你而家先知你人生玩完呀?」

「小藍以為係我將封信公開!你仲好講!」我一手掐住阿明的頸,想殺死他。

「喂,你冷靜啲先。其實係好事嚟架啵。」他拼命掙脫我的手。

「點會係好事,佢話唔係咁好呀!」

「都話宣說主權!全世界都會知小藍有追求者。」

「其實知佢有追求者咁又點?」龍威問。

阿明呆了一呆,望住我然後說:「又係喎,你都無乜威脅性。」

我有極強烈的殺人衝動!
「哼,咁我直接同佢講係你貼,等佢憎你囉。」我威脅阿明。

「佢態度有無好差先。」阿程問。

「咁又無。」

「你又唔洗太擔心,佢都係怕醜啫。」阿程又說:「不過你又解唔通佢個回覆係咩,In the long run都唔係辦法。」

「有咩方法啫,連我地最聰明嘅數學明都解唔通嘅數字,我又點會明。」我說。

「我睇唔明堆數字有咩邏輯關係。」阿明認輸。

「所以你要繼續搵方法去接近佢先得,如果唔係點培養感情。」阿程繼續說。

「即係點。」

「我知!我知!朋友!」龍威舉手說。

「無錯,要接近一個人,必先要接近佢朋友先。正所謂,近水樓臺先得月!」

「小藍嘅朋友......大佬花?」我驚訝地說。

大佬花,又命人間凶器。

生命值:15000/15000

戰鬥力:無法估計

武器:身體每一部分皆為凶器。

技能:東方は 赤く燃えている

每一個人聽到大佬花的名字,無不聞風喪膽,戰戰兢兢。

她比任何一個男士更具殺傷力,無男生能在「咬手瓜」勝出大佬花。傳聞在中三時,有一班同學欺負大佬花的朋友,下一個學期,他們全部人都選擇退學,理由是「身心受創」。

「呃......有無第二個方法,我唔想死呀。」

「你係咪想追人先。」阿程問。

「係!當然係!」

「咁你就唔好驚啦!同佢朋友熟,你就可以名正言順一齊出街。」

「你都啱嘅......」

「就咁話啦。」
正評留言加速
留名
屌好後悔咁快㩒咗入嚟睇
樓豬快啲出文
留名
邊睇邊笑

屌好後悔咁快㩒咗入嚟睇
樓豬快啲出文

唔緊要啦 正評加速
x²+y²-1)³-x²y³=0
有冇數神解左條公式會係咩

Search from google
Credit:https://mobile.twitter.com/quikevs/status/306274498137686017

Search from google
Credit:https://mobile.twitter.com/quikevs/status/306274498137686017

又長知識了
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞