[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (45)要執一執第一頁

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
有無實物size對比
未得閒上毒氣房
冇收到邀請
重未收到邀請
可能見我上次比佢劏完就放過我
1670 第一代鏡 vs 第N代鏡design.....
咁24 vs 1635 呢點揀好
尋日上去問
話嚟緊24號有
但只張限個個月生日先有
叫佢invite 我 但無哂聲氣
1667x Amazon 34usd 128g
最緊要梗ram
夠ram
明白
另外想問下各位,如果我出a7r3,
鏡頭方面,如果24 GM同16-35 GM二選一,我係唔係應該選擇24 gm比較好?
因為我自己諗法,係大光圈可以減少低光高iso出現多雜訊既情況,但始終16 35又好似比較實用.......
但如果又調返轉,如果我選16-35gm .係唔係配a7m 好d?因為係室內低光環境,得2.8光圈,需要拉高iso,a73會比較好d?
前日收到電話有得去,因為我已經覆左佢自己一個人去
唔知仲可唔可以帶人入
聽聞photoshop 2020會有新function 可以好有效減noise, 所以我個人覺得問題不大,況且Sony 都唔算高iso多noise既機,我黎講已經完全接受到
之前睇過下, QC 點 如何? 我見comment 話一般
要極致畫質就24.4
要大景就1636
買左部6300一年
想要部反到mon 既機,但轉6400又好似唔太抵咁
又無咩反mon sony 機
其實r3同m3高iso無你想像中差咁遠,反而你應該考慮係r3多出嘅功能對你嚟講重唔重要,例如高像素,靚啲嘅芒同EVF, 全金屬幾身等等,比我會揀R3, 始終做工係唔同級數

至於鏡,好睇你咩用途,想實用走天涯一定係1635gm, 有得zoom好用啲,除非你本身有超廣,想撘多支prime玩
有無收到風 有咩優惠咁呀
根本放到同尺寸,r3 係最好
反而 r4 去到超高iso 真係頂唔順,一放大又起哂沙
佢打黎就咁問下我會唔會帶朋友去,同問我會唔會有興趣聽埋智能電視
係呀r4除左棚拍,其他場景真係無乜優勢
我選擇r4都係貪佢像素高crop相用,出街唔駛帶咁多鏡出去
Lightroom既noise reduction一向都唔錯,你都唔會磨到滑一滑
佢連埋PS既plan都係$68/一個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞