[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (45)要執一執第一頁

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
禁錯reply

呢張係前幾日用R4影....
結果影到隻烏蠅....

你要有心理準備用R4影到太多唔想要的detail....
而呢啲detail係你唔想要的
R4新的地方係for專業用多
而且R3其實好成熟....一般用家真係唔值多花一皮

我個人覺得可以先入二手R3等A7IV好過....
二手買二手賣唔會蝕太多
61MP如果你聞相.. 真係聞到太多你唔想要的野

壓細佢的話點解要R4....
單純R3嘅話我又唔太想轉 因為其實73都夠用
不過見R4個61MP好似幾好J
有時想CROP相特別係用70200影EVENT嗰陣 就覺得得2000幾萬像素唔太夠用
Crop相真係好大優勢,呢個正係我由R3升R4主因。
R4 APSC mode我用佢比用A6400爽。用支70200 + 1.4x 我可以影入門wildlife同sport
因為我係人像為主,手上的鏡全係for人像的.. 想可以玩下其他類型但又唔想花錢買100400/200600.. 因為一年都唔會用幾次
變左用R4會好啲

咁有幾樣野要主意,尤其你影event
R4低光比A7III 差唔少。我上星期試左晚low light performance... 大約用到ISO3200係我上限,但2000以下會較理想 (無sample相,入左電腦未得閒搞)
仲有拍片能力比唔上... 4K入Crop mode

另外buffer 都係問題。佢buffer 夠,但本身file大,save入卡要花時間。我用張差少少的UHS-II card會明顯見到1秒入1張相。如果你想玩連拍要留意
好 唔該曬
仲有一個好多人未必關事的R4問題...
就係當你做retouch 時會幾考電腦

一轉tiff當已經340mb,再做幾層layer就上2gb了..
到時你ram等會好考功夫的
我執相用LR唔用PS嘅 呢層應該無乜問題
Anyway ,R4係正機黎。
我唯一心痛係我早左個半月買..
因為我有關係買到內部員工價... (8折+退埋GST),但佢地要過左第一水先有折(約到呢個月尾)
就可以計番唔駛hkd 2萬入手😱😱
而家早左買貴差唔多成皮😫😫

不過.. 早買早享受🤣🤣 遲買平兩舊😫😫
諗住等到12月尾先買 之前73就係無得揀要第一水買買貴曬
睇返PRICE.COM個價呢個月都跌咗千幾蚊
SONY啲機由R2開始,無論FF定APSC機都係有買貴無買錯的...
買貴左影多幾飛補數... (我業餘用買左兩星期多少少,都打左作二千飛🤣🤣)
好滾動, 終於有1728可以攞鏡
放大睇到有幾出奇,我7年前既sigma sd1m都影到啦...
見到之前有巴打問sel 35.8 oss 定 sigma 30.4,回覆都係推sigma 30.4

近排想要支50mm視角,見到touit 32.8好好J

Touit 32.8 貴 型 (外型)菜(不解釋)
Sigma 30.4 平 靚(色水) 柒(外型)

比d意見,可以點揀
32.8 拉風箱
利申平放左畀呢度巴打
利申 收左嗰個巴打
如果想放T1728有冇巴打想要?

買左一星期 冇出街用過
巴打,用落覺得點?update 左firmware 可唔可以追小朋友?
a92垃圾

果時我用係a6000 係慢

但聽聞用係a6300 or above 係會照拉 但對得快
實際就問下接手果個
我估會有a9r
canon 係咪有人過左檔sony
拉風箱又對得快? 係咪即係每次對焦都會一進一退先會對到?

其實我要求好低,做到快,準,眼對焦就可以
你部野本身都高像素
咁人地由A7III上R4 24上61
以前唔覺的地方都睇到曬

仲有買得呢啲機個個都話聞相...
但一放大聞相女神都變火星面時...
除左變態仲有邊個會真係聞相

影其他唔知.. 但影人像最常見係一上高像素好多人覺得皮膚變得好差..
但又唔知出面用高像素影人後做幾多功夫..
如果唔放大的話又點解要花多差唔多3倍錢買R4? 仲要在高ISO同拍片有折扣下

我只係提醒佢換高像素時有咩要留意....唔係講緊部機有幾清....
申利,a6400
a6000 eeeeee
a6300 EEE

跑車聲咁
但a6400 唔知
去showroom 撚下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞