[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (45)要執一執第一頁

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
a9ii
iOS13 用唔到個apps?
支鏡係方便唔駛換鏡,但衰貴
睇你係咪要支標準2.8 Zoom

你果幾支鏡同16-55 無乜影響
我本身有1670z, 24.8z, 同你一樣諗緊入唔入好
上左去showroom睇過的確幾正, 但都幾重同貴下
本身我玩APSC都係諗住輕便同平d
但如果入枝1655就好似同本身原意唔同左
想放A6000 body 換新機
應該揀6100定6400?
A6600 好正但實在太貴
價錢差唔多就a6400
有無諗過升FF
人地想keep 返推鏡用呢
Tg: kn2900
呢個其實都係我而家既問題
手上有a63 1670 24.8 32.8
想買1655既時候就諗不如上a7iii 24105
點搞
你出相setting係咩?
你出事的位全部都係顏色變化大的地方
試轉用高bit出相應該會無問題
試出16 bit tiff,再用其他software 轉jpg試試有無改善
(我都只係估情況。可以的話up個raw file黎睇睇)
剛入了A7R4, 想問下70-300 F4.5-5.5 G鏡入唔入得過?本身有TAMRON 28-75 F2.8做主鏡,而家想入支長焦。

如果用70-300 + 2x增倍係唔係可以拍到月球坑紋
係呀
70300應該用唔到2x
2x只可在70200GM 100400 200600用 (400同600GM我唔肯定)

但影月坑你crop相的話100400夠曬 所以70300用到300應該都可以
係喎,官網睇咗2x真係無講相容到70300

但係考慮到重量同價錢,入70300算,300應該夠做

唔該巴打
我自己以前用Canon嘅時候用過70300其實仲差少少
係影到個月亮啲紋理但係影唔到啲坑洞
tg kakeruuu1
a7r4 有冇?
同問

tg rc1201
佢R4黎。APSC 450mm下仲有26MP,比A7III 仲要高像素;當M43黎用600mm下仲有15MP

如果要足61MP當然唔夠,但R4勝在像素夠高唔怕crop
但唔好預會放大到連玉兔都見到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞