[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (45)要執一執第一頁

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
全開光圈邊角位鬆好常吧,邊支超廣角都有
10-18性價比算高,同埋size 夠細

就算上ff 都交到貨 ,除非搵支定焦同佢比
一樣 入左t1728
考慮緊t2875定係FE 24105
買二手用陣再放返出去
唔洗諗太多啦
我早排900收完枝2手再900 放
我都想問 本身用緊6400
打算換 A73 +鏡
Tamron 28-75mm F2.8 Di III RXD
FE 24-105mm F4 G OSS
去旅行 影下小朋友 邊支好
另外點解支 FE 16-35mm F2.8 GM 可以貴撚到咁.........
我都想問枝1635GM 係咪真係值 門市幾時先特價
俾我就會入16-55
光圈一樣
但冇個M字
1635 for Full Frame
1655 for ASPC
近一兩年堆GM有買貴冇買錯
已經想由1635gm 換返24.4
太重?
已經1635gm加24.4雙修
覺得24.4 好似會用得開心D, 當然而家1635 都好開心, 但我自己本身在香港影野比較多, 會用到16MM 真係好少機會, 35MM 會較多
大佬
放T2875
8月入 有保 靚仔
https://t.me/awsd637
用後感係35長插
但55同85影event有用
55 好界手35都做唔到
85好靚好正 對焦慢55.8同35.8一倍
我結論係唔會放55.8
55影人散景始終靚一級

目前手持 24 2.8 35.8 55.8 T2875
當時諗廣角買sigma 14-24定16-35gm都係諗到香港用唔著14-24咁廣先課GM
我反而留左85.8 而賣走55.8

85.8影落個種感覺好過55.8好多
14-24 在香港又真係好少會用到14MM, 你係長期SET 24MM?
買左GM
同你一樣set 35mm,35mmf2.8其實虛化都算ok
大家唔好貪平買淘寶啲鏡頭貼紙
手痕撕開嚟睇 發現撕埋張s/n貼紙落嚟
gm ?
85.8 , Sony 個枝
GM 好似係85.4
終於講掂老婆買r4 + 2868
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞