有冇人試過經agent公司搵工?

256 回覆
45 Like 4 Dislike
有好多大公司都會經agency請人
最緊要係perm位
連登搵食 死罪
Agent for FG d 工多數垃圾黎,但有經驗果陣有d agent都有好野
呢啲咪戇鳩
兇到你去見咪又係唔做
巴打唔好灰心
的而且確 過左budget我地多數係無能為力嘅

時唔時勢反而我覺得要睇個candidate

比我會講個事實比你聽 但比段時間你諗囉
btw 對agent禮貌啲 你搵到好野嘅機會會大增
仲有比agent嘅cv 請用word檔
format簡單就好
我最近果兩份工都係經agent搵
每次都加30%
agent好處係你可以知公司個budget
有幾高叫幾高
基本上佢鐘意你就乜都得架啦
最緊要唔好做secondment contract
咁就多數都無伏
啱呀

如果agent同你講over budget多數要信
尤其in大公司
巴打係搵邊行工?
真心我未見過有agent用中文名...
基本上budget低果d公司我直情唔會去in
咁又唔係 有陣時agency手上真係會有啲幾好既position 因為有啲大少少既公司係真係會偏向偷偷地請人 我唔係直接contact佢地hr既人所以都唔係好清楚個原因
我自己估有時係佢地啲hr可能唔夠勁 唔知咩candidate岩 所以先會搵埋agency幫手 等佢地幫手screening
有陣時啲line manager可能會講唔清 或者個個係一個新既opening 所以可能佢地都未必知啲咩人岩

但如果經agency 佢地可能係跟翻個position 分工 咁佢地識既野會deep d 所以又唔洗咁反感
有一個suggestion
如果想有好agent或工搵你
用LinkedIn
寫好自己profile
慢慢會有工自己游埋黎
要型下你掛
你個case咁煩
真心係cv寫一兩句係好事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞