有冇人試過經agent公司搵工?

256 回覆
45 Like 4 Dislike
梗係唔係啦

僱主預左請人的每月人工假設係20000

搵agent請人要額外俾錢 假設係該名candidate人工的10%
咁僱主唔會係你份糧額外扣嗰筆中介費
佢自己另外嘔筆錢阻黎
今年fg
都有啲agent係好嘅
搵工本來16k幫我嗌咗做18k
最尾請咗?
正常公司就唔會
閪公司另計
做緊
IT dog
如果上面有講錯左既say個sorry先
但如果根據巴打所講 如果公司要額外俾錢出黎俾agent搵人
點解果間公司唔直接出ad?
如果照咁推斷 agent只係收果間公司既類似介紹費既錢 同埋只係一次性?
拎完你資料就88
我意思係 佢請人budget入面人工係唔會absorb agent fee
咁講法即係agent只係食一次性既介紹費 而唔係每個月吸血?
認同你上面講既 如果經agent搵高過自己搵既係三嬴
唯一唔好就係工作證明果度
其實fg最好唔好經agent搵啦 fg無經歷其實好易請
點解要經agent比舊錢去請呢 一定鬼鬼地 你自己諗下
如果你做admin/hr 更加唔洗諗係agent到會搵到啦 正常公司請個assistant點會用到agency自己搵會快好多
做過agency 答下你
通常senior position 都唔會直接出ad請人
因為會影響士氣 好多manager都係好低調resign
有時係個老細feel到條友想走但未firm 所以會偷偷地請住人先
而家都無咩公司仲會靠壓個candidate 價黎賺錢
Candidate 自己值幾多心中有數啦~
fg 工搵 agent 無咩用㗎
同埋 agent 唔會壓你價
你越貴 佢愈多 commission
如果佢真係壓你價 一係你 over paid
一係對面 cut budget

建議樓主 fg send 多幾份
如果你無相關 intern 又無咩諗法
send 幾廿份係好基本
係咁 send 就得
apply 工又無成本
但如果唔做secondment既話 第時再去見工點證明自己有係某某公司做過?
IT9 路過
我估 perm 係過左3個月試用期抽一次性,而合約制既應該係每個月抽少少

利申 : 做緊政府T-CON 一定要經agent
多謝指教
睇完巴打講既野之後 作為小薯既我有小小野想講
如果本身meet到senior post既requirement既話 我寧願搵一個post係間公司直接請好過經agent 除非人工真係好好
第二就係我呢輪搵工都有發現 agent多數登既ad都係D人工極低既職位 好多都係係政府部門返工 我諗係因為政府想慳返人力物力所以經agent搵
咁想請問點解唔建議做secondment?
咁果個job reference係你真正做果間公司出既 而唔係agent出俾你?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞