有冇人試過經agent公司搵工?

256 回覆
45 Like 4 Dislike
FG仲搵緊工......
Apply咗好多份都係得幾份打黎約interview
有啲in完講到好似要請你但都係冇下文
見到有啲工唔錯但係要經agent apply
想問有冇人試過經agent搵到工?
定有都係啲閪工?
Btw後日終於有interview 希望順利啦

【929行動】大家好,我地係Chinazi。
https://lih.kg/1590320
係咪要見完agent之後先再去間公司見?
通常都係,之後佢會幫你搵,搵到睇下你有冇興趣

我見有啲agent出啲post都幾吸引
試下apply咗先!
好啊唔該
自己搵工搵到頹
試下經agent搵下
想問下有咩agency公司?
有啲agent好識講野
美其名話俾機會你學野
實質壓低你個價+抽水
我見完agent 差不多一個禮拜
佢有打黎話幫我試多份工
都無消息
又話會幫我試有無interview
唔通我真係咁差
我自己避開曬搵工網嗰啲agent公司,有啲post好陰濕扮係公司自己請人,實則隱瞞自己係獵頭不過最近in咗好多份都未搵到岩心水工,可能遲啲都要考慮搵個可靠有誠信既agent
自己再搵公司in好過啦
靠agent不如靠自己!
經jobsdb搵好多都係
有啲工有啲都好吸引
但我見好多都係cs或者sales
多謝
想問你嗰陣時係apply個post
定係直接send cv比間agent?
諗住真係set個下限比自己
低過下限都唔會做
上網睇見到好多伏agent
都已經唔識分邊啲可信
靠自己啦
信Agency等於玩自己
除非你真係好叻 Profile好靚
如果唔係佢地都唔會搵到啲啲咩好工比你
Fg白紙一張
繼續的起心肝搵工...
多謝你
三份工都係經agent,嗱首先有得揀佢哋都想幫你嗌高人工,因為佢哋份俑就係睇你份人工訂,但有陣幫你嗌高人哋又未必請,總之你要同佢講企硬個底線,佢就會幫你嗌。

然後,福利方面,你唔好意思直接問公司嘅都可以經agent 幫你問。

因為一般嚟講你都要做夠三個月試用佢先會有俑收,所以都唔會亂塞啲太九唔搭八嘅工畀你(當然唔排除佢開唔到單嗰陣鳩嚟)。

但!有一點好重要,就係你要有心理準備佢搵得畀你嘅工都係閪工(新職位另計)。如果唔係閪工,公司自己請人都得啦,邊使經agent 蝕舊錢畀agent。

如果係fresh grad 乜都唔知想攞經驗嘅話,agent 工無乜大問題嘅。
929 同101 仲記住要聲援新疆!
將香港抗爭視野帶去有國際使命感既層次
將香港抗爭成為世人既共同任務!!
有提議黑布蒙眼靜坐行動, 以令世界關注新疆人權問題。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞