有冇人試過經agent公司搵工?

256 回覆
45 Like 4 Dislike
Fg 其實好少agent做你生意 (agent人工都係睇你人工)
主要係有時佢有啲Posting人地無(果間公司請人唔透過hr仲要俾三個月人工介紹費,應該等人用同俾得下錢)

Agent好處:
1. 佢通常有幾個Candidate隊去公司果邊,除非果間公司好大(大未必要through agent), 一般interview流程係一模一樣。所以agent話到你知個flow係點同有咩面試問題 (只要你唔係第一個in)
2. 你既人工影響佢嘅收入,呢個角度睇你地係同氣連枝佢會盡量幫你爭取 (獨市的話)

Agent唔好處:
1. 做得你Fg生意嘅多數係新仔,新仔未必從candidate角度出發,純粹為自己。你見岩嘅工佢未必好用心幫你follow
2. 同上,如果佢有個好champ嘅candidate, 佢可能照搵你黎攝位 (有點浪費時問)
3. 同上,如果佢覺得你有機,同時唔係獨市 (可能僱主搵左兩間agent叫每間交三個candidate), 佢可能掉轉槍頭游説你一個差少少嘅package (通常去到package agent都係會叫你叫僱主直接同佢傾)

有辣有唔辣 睇運睇緣份
祝樓主順利
想問大家有有試過Adecco agent?
Google 過有好多人中過伏 (Temp job, part time) ,
但Full time 會唔會有伏?
多數都係睇工,同埋就算同一間agency入面既agent處理手法都可以好唔同,不過如果唔計工既話,agency我覺得Morgan Mcxxxxxx同TEKxxxxxx係唔錯,而d人話伏既經常都有IT Solutions份(但我冇試過)
用過full time正常冇問題
唔該曬見咗大概7、8份工,想返既工就唔請,冇興趣既就請應該搵多陣就去你介紹既agency度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞