有冇人試過經agent公司搵工?

256 回覆
45 Like 4 Dislike
係呀 所以我上面咪話經agent搵工最唔好就係呢樣
我諗我黎緊會面對呢個情況 因為我返緊政府部門 係經agent請
以我所知政府應該唔會咁順攤出個reference俾我
經Agent就係睇彩數,都聽過有人係經agent搵到唔錯嘅工。
但我自己試過見一份伏伏地。上agent 公司interview, 咁佢講到好好又點,又印哂資料幫我約去second in. 咁我噃到屋企即刻上網睇下間公司咩料,點知個個都話閪工,唔怪得人工出成18k都請唔到人做。之後我咪同佢講話份工我冇興趣。

Agent 好陰濕,只係講好野,氹你落搭,有好多post連做邊間公司都唔知,講到勁好福利,求職最緊要搵多幾間對比,同埋唔好盡信人地。
受教了 多謝
依家都有keep住搵緊
收到
依家都係睇到啱requirement都send
應該話原公司會比筆錢agent 去物色啲人嚟做。筆錢點嚟咪睇個agent 搵到幾多人去做,同埋要做夠3個月試用。
咁你自己諗下,原公司資金上預左18k請人,去到agent咪會少左變16k咁,否則agent點會咁比心機幫你搵工。不過你做多排就會升噃去原價。但都要講,要經agent搵人通常代表份工流失好大,成日請唔到人
其實 fg計黎 唔洗理咩 requirement
佢都唔預你識啲咩
啱自己興趣就報 ok ga la
好詳盡啊
嚟緊會上間agent見工話了解下我
會小心啲!
唔會㗎 😂
agent commission 係用 candidate salary 去計
你只可以話公司搵 agent 可能個人工唔同
呢樣無從䅲考
但 agent 一定唔會主動壓你價
反而會幫你 fight 高啲去拎高啲 commission
自己做開公營機構 加上搵私營機構好多經agent出既工都壓到好低
所以揀政府
巴打好有料 40%挖你角
淨係簡五日工sd
得勁少
我經AGENT做緊政府外判, 人工係政府個價8折, AGENT食左2成, 不過對比外面同樣的工作, 其實個價唔算差
聽過有agent係每個成功個案可以賺3個月糧, 不過係新公司比唔會扣你
大部份正確
唔會壓你價 你愈高人工我地收愈多

三個月果度都正確
見你唔對路唔會send你過去
反之亦然 主要係唔會想比客屌
唔想做replacement

閪工果度就間間公司唔同
it secondment果啲冇錯係閪中之覇
因為佢係食你人工

正常食公司價果種真係睇公司
managerial grade 年薪過百萬嘅一樣用agent
至於你問點解唔自己請
有幾個原因

慳錢

當你請多個做過下野見過下人嘅hr
當比萬五蚊 一年都差唔多廿萬
你間公司流失率唔高嘅比agent不知慳幾多

易溝通

有啲野求職者唔夠膽問 有啲嘢公司唔會講
就要agent 解畫

面子

去到你搵八萬蚊個月 你唔會主動搵工
其他公司想要你都唔知點搵你
就算搵到都冇面啦

時間

Agent data base大
你post ad 要等幾耐
你搵我 我聽日就shortlisted十個比你喎

偏門

偏門唔代表閪
正如你唔會主動去儐儀館apply 做admin
但人地可能出得起錢但搵唔到人
咁就要靠agent

講住咁多先 搵工唔同賣保險 冇人逼到你做一份工的 你唔過probation我一樣食屎 係閪嘅寧願講真話等你有心理準備

利申:agent 靠佣食飯 非做善事 大家都係打份工
我都係!
接受唔到返5.5/6日
覺得得一日抖會好抑鬱...
年薪18~30%
睇公司 睇職位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞