《願榮光歸香港》2.0 革命版!!!!

418 回覆
443 Like 601 Dislike
P 牌comment 應該冇quota,出po就每日一個
梗係歡迎翻唱啦
我覺得值得試。唱四節根本唔夠喉。
我覺得國歌應該歌頌自己嘅地方
2.0就好似匪歌一樣 充滿仇恨
所以1.0好啲。。。雖然我覺得榮光呢兩個字有點作狀
原版開始入民 唱住先啦
太急推幾首改黎改去
大眾跟唔切架
要識讀哂全部,7%都唔知有無
1.0幻想到係奧運會 香港人拎金牌個陣播 好光榮好開心
2.0幻想到係旺角 金鐘 街頭戰曲
同意歌詞的確隨年代或者會過氣,但係詞之後可以再改嘅
例如澳洲國歌本身對英國情結嘅兩段,依家都刪走咗同改咗

要我講嘅話我鍾意1.0嘅意境,榮光歸香港的確係澎湃啲振奮人心;但同時2.0嘅遣詞係好少少,而且押韻
1.0夠簡單易記
對中老年嚟講都易入口d
“黎明隨至” 好正
黎明將近,香港人撐住!
每次聽到時代革命都眼濕濕
夕爺佢寫嘅話應該真係可以就國歌了
LM
sor唔記得咗自己唱歌難聽……當我無講過
個人覺得原版太著重 "光復香港 時代革命"依幾隻字
你謙啫
BTW 濕鳩試唱,拋磚引玉,唔好插得咁應
https://soundcloud.com/bullsword/glory-to-hong-kong-2
1.0 內容大路多人認同 2.0 太曲高和寡
丁撚死人咩
消防兩次點算的傷者數目不同,到場後初步點算為 10 人,最終 7 人送院

位置四:22 : 57 太子站底層月台 往中環車廂
急救期間,列車突然一搖、開出,時為 23 : 03分。

位置七:23 : 00 太子站底層月台 往中環第 5 卡至車尾
3 分鐘後,往中環列車開出;再過 2、3 分鐘往調景嶺列車亦開出,同時警方開始驅趕月台上所有記者。

23:03 match 23:00+3mins
所以係有可能有人見到,係22:57 - 23:03 之間,共6分鐘

位置六:23 : 07 太子站底層月台 往中環車頭對出
他記得被捕者一排排地蹲下,堆了至少三排、近 60 人;然後左方有一位昏迷不醒的黑衣男子,驟眼看沒有血,不知如何弄成這樣。有一個軍綠色 T 恤的男子則被打得頭破血流,還有一個「肥仔」好像恐慌症發作,一度手腳僵直呼吸困難。 共三人

「你問我覺得有無死人?我不能排除這個可能。」David說,「因為我親眼見過有人不省人事,連同那軍綠色衫的男仔,事後在警署都沒碰過面了。」

剩下的事情,只有警方、港鐵職員、消防救護員及被捕者知道。

https://lihkg.com/thread/1556113/page/1
【專題】地圖重組 8.31太子站 閉路電視有真相嗎?
https://thestandnews.com/politics/%E5%B0%88%E9%A1%8C-%E5%9C%B0%E5%9C%96%E9%87%8D%E7%B5%84-8-31%E5%A4%AA%E5%AD%90%E7%AB%99-%E9%96%89%E8%B7%AF%E9%9B%BB%E8%A6%96%E6%9C%89%E7%9C%9F%E7%9B%B8%E5%97%8E/?fbclid=IwAR22jHiXy_7IgLQgLUR96edc3INp30gBuPOQSUGxaXbhPI-J2L5fwjD_Xds

立埸新聞為香港人尋求831真相,極重要,請睇!
好大頂高帽
贊成想押韻,但係自己中文唔夠好,覺得樓主嘅好深。希望有人繼續改。

誰要 這土地 淚再流 <--政府
誰要 令眾人含恨接受 <--政府
誰不 再默沉 吶喊聲 響透 <--和理非
信自由 光輝 得救 <--祈禱

誰說 這黑夜 趕不走 <--不灰心
誰已 為信念 從沒退後 <--毋忘烈士
誰不 怕血流 邁進聲 響透 <--勇武
愛自由 不惜 爭鬥 <--覺悟

遇壓逼 暴戾 圍城 掃射 <--政府升級 8964
危患裏 奮鬥裏 點燃 萬里鄉 <--圍城者被圍
捍自由 從無論過去 能承認錯對 <--拋低私怨,為良心變節
勇氣 智慧 各有 火炬 <--全民魔法

同來同去 要擊敗 這封鎖 (呼叫:光復香港!)
黎明同創 為正義 全力抗命 (呼叫:時代革命!) <--抗命=違抗不合理命令和被編寫嘅命運
全人全心 要自由 萬世都 享有 <--為所有人恆久的自由
有幸能 交出 所有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞