《願榮光歸香港》2.0 革命版!!!!

418 回覆
443 Like 601 Dislike
成首歌幾段都都得其實
樓豬有心
我唔係文人所以唔敢評你闋詞
但立一眼都見到有三五隻字係要諗幾諗先識讀嘅時候
想推廣畀全港市民就已經唔及1.0咁好
如果直接

誓要將香港

會唔會好過用小島借代

戴盔冑 呢句我覺得都要改 但係未諗到住
笑咗出聲😂😂
But i am sorry to remind u that u are quite off-key🙈
You ruined the song
香港的確比較岩音同有氣勢啲
唔係「嘅」,真係個「既」字嚟,即係「人生出嚟本身係自由」
我擅自升咗key 唔好意思,因爲原 key 太低音我唱唔到
點會香港比較啱音?填香港落去唱出嚟會變向港
兩首都無地標性嘅地方

講戰爭其實唔係得中共個首係咁。。。
好多國家都係
1.0啲詞易入腦啲
舊版touch好多
支持,依首內容比我原版好好多,有講現在情況,之後點面對,而唔似原版咁,一直講自己有幾慘

文字上都有意境好多

你難唔難讀,係大家少見,校歌夠成日有好多未見過既字,唱唱下自然識

因為難而唔用,咁既思維同當年創簡體字既中共有咩分別
中意1.0多d
其實原版係
黎明來到 這一日 霧已除
同行兒女 讓正義 獲勝利

只係改詞 post個個都話要加光復香港 時代革命落去就改咗做而家咁 我都覺得好夾硬 但既然加係主流意見就算啦
頭盔個盔應該好多人識嘅,係 “冑”字反而多人唔識讀。不過可惜因為1.0 已經普及左所以大家先入為主覺得佢好啲😭
要浅白先得 雅俗共賞 不一定只雅不俗
詩經都好淺白重覆 其實反而可以廣播於平民
詞係好 但無貼近時局同受眾

https://fanti.dugushici.com/ancient_proses/111

同埋詩經有好多首 比較要普及既一定係全民吊君主
可以參考碩鼠一詩

利申:中文系
押韻左
但無左香港人既追求既野 所以1.0好d

盼自由 歸於 這裡
建自由 光輝 香港
勇氣 智慧 也永不滅
祈求 民主 與自由 萬世都不朽

依幾個香港人既核心價值都無哂
成首歌無哂意義
押韻左
但無左香港人既追求既野 所以1.0好d

盼自由 歸於 這裡
建自由 光輝 香港
勇氣 智慧 也永不滅
祈求 民主 與自由 萬世都不朽

依幾個香港人既核心價值都無哂
成首歌無哂意義
陽春白雪,下里巴人
1.0情緒去到捍自由來齊集這裡來全力對抗個到開始強好多
有人肯唱就會有回響!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞