《願榮光歸香港》2.0 革命版!!!!

418 回覆
443 Like 601 Dislike
聽完 tdgx 巴打嘅《願榮光歸香港》之後,我哋 Atmostas 製作組表示好感動,因為我哋香港終於有自己嘅國歌啦!首歌激昂嘅旋律實在係振奮人心。我哋製作組覺得,如果歌詞可以稍作潤飾,令每句都押韻,唱起上嚟就更加鏗鏘有力。有見及此,我哋不惜冒昧獻醜,只係保留原詞最核心嘅意念,重新編寫一個 cover 版嘅歌詞,希望令首歌更富有革命色彩。於是我哋參考咗法國國歌甚至係對家嘅國際歌,當中唔少有提及為革命犧牲嘅精神,前朝嘅暴政,同消滅賣國賊嘅決心。再一次多謝 tdgx 巴打為香港人作曲!香港人加油!

錄音:https://soundcloud.com/vatnid/glorytohk2

歌詞:

無畏 揭黑幔 復血仇
民眾 暴政下 受困囿
人生既自由 但瞬間轉烏有
革命才可解詛咒

朋友 快起義 滅惡讎
同捍衛信念 莫退後
寧慷慨性命 誓要將小島救
以血汗換光輝不朽

萬劫中 路上重重障礙
權閥惡霸佔據家園廿數載
抗殖民 全城亦憤慨 無償衛要塞
智勇 破虜 殺退疆外

黎明隨至 戴盔冑 護我城
從來無悔 衛正義 時代革命
同謀民主與自由 萬世皆響應
戰絕榮光必得勝

============

光復香港,時代革命!
支持但覺得原詞好D
覺得1.0好d
廣東話歌詞要押韻基本啦
原版咁多人支持先費事屌。呢個版本明顯內容豐富好多,起碼唔係何以何以何以何以先
樓主個名……
鍾意2.0多啲
都正!1.0 啱聽d不過個人覺得
支持
辛苦晒
但都係鐘意1.0多啲
用詞好正好癲 但唔親民 1.0可以係國歌 但2.0絕對係戰歌
國歌嚟講的確幾正
但係啲詞都幾深,一時三刻唔係好入到腦
將來如果獨立到有得由細教起就正
國歌得一首,唔係洗腦 K 歌,唔怕畀心機學
1.0好啲
寫得好好!句子詞語都有深度、有押韻,佳作!
以目前中文水平低落,
你呢首2.0 叫人唔好讀錯都難,莫講話背
國歌文雅隆重啲都好合理,到正式做國歌嗰陣就會型啲
d字好深
1.0 好啲 不過多謝
我諗有七成香港人唔識讀曬啲歌詞
1.0 好啲,thanks 樓主btw
好文采
用黎做戰歌係好既

但係1.0易背好多
明顯中文系

不過好多字太深,囿、胄、讎都深左少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞