《願榮光歸香港》2.0 革命版!!!!

418 回覆
443 Like 601 Dislike
1.0
很好啊

看看他們肯不肯用

我把原詞修改了少許, 希望順口些簡單些

何以 這土地 淚再流
何以 令我們 亦憤恨
昂首(攜手) 向前行 吶喊聲 響透
盼自由 歸於 這裡

何以 這恐懼 抹不走
何以 為信念 從沒退後
何解 血在流 而步履聲 (而哭泣聲) 響透
建自由 光輝 香港

在晚星 墜落 徬徨午夜
迷霧裡 遠處 天邊 吹來 號角聲
捍自由 來齊集這裡 來全力抗對
勇氣 智慧 永遠 不滅

明夷來到 誓光復 我這香港
同行同濟 衛正義 時代革命
祈求 民主與自由 萬世都不朽
我願榮光歸香港

請指教
寫得好好 唔明點解d人係咁負評
可能d字太難
覺得1.0 有振奮人心嘅感覺多啲
我覺得一般民眾易上口 咪好似中共國國歌 無乜修養
啱啊,中共國歌無錯係做到文盲都識唱,但係俗到不得了,無咗國歌應有嘅莊重感
1.0係和理非版
2.0係勇武版

1.0前面冇乜特別,但黎明來到開始去到最尾個段真係好正好有feel
淺白得黎好有感情,感動到人心,而且包含左光復香港時代革命字眼,內容都熱血,唔會好懦弱
無論最後大家決定用1.0定2.0定兩首合併,我個人就好希望1.0最尾個段可以保留或者只係細執
2.0 唱起黎總有d格硬黎既感覺
樓主加油 2.0
單計啱音
呢份詞其實更佳
期待2.1版
連燈仔戇居居咁
無乜獨立思考
反而奴才思維畏首畏尾 要跟大隊
有事明明啲唔好嘅消息都一堆正評
明大家對第一首歌有情意結 但都唔洗咁呀sosad
大家唔追求深度,但求上口就ok
其實對歌詞有建議,提出無問題,不過我覺得唔好一野就開post傾,應該先聯絡作詞人話有以下建議請睇睇,對方回覆左再由佢宣布有修改。同埋對方無論點覆都要尊重,可能佢作詞時覺得咁係最好。
但而家開post 就間接產生左一鼓群眾壓力,作詞人唔改就好似唔聽大家意見咁。post 內開始有少少火藥味,大家都係為首歌好,唔好攪到嘈交。
支持,押韻好重要
用詞深更有內涵
On9 咁都有得分和理非勇武
普及既話1.0好啲
2.0既詞就好有深度
但個感覺似戰歌 戰意濃濃
無1.0咁warm 但都好正
本身就已經有通用版同勇武版
大家已經接受咗嗰個就係通用版,唔知邊度彈條友出嚟又搞多個版本唔知為乜
而且啱音但唔順口有乜用
邊度有唔順口?
2.0其實押晒韻啱晒音好背好多,只係內容冇1.0咁和理非咁好入口,但係做戰歌一流
謝謝分享

少少意見:
1: 曲高和寡,詞高亦會和寡
2: 缺少「香港」兩個字,本土感不及原詞
3: 缺少「光復香港」,縱有時代革命亦感覺不完整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞