《願榮光歸香港》2.0 革命版!!!!

418 回覆
443 Like 601 Dislike
不了太橋口 又無光復香港時代革命
1.0 似教會歌
2.0 似時代曲

作為香港🇭🇰歌!我會選1.0....革命精神,才是永恆!
加返光復香港 其實呢首詞完美
係正既, 不過太遲了
要更好, 一定可以有3.0, 6.0, 10.0, 3467.0都得
但1.0已經聚左氣, 要統一集氣, 一定只可以有1.0
2.0整體質素係好, 但都會揀1.0
假如係作為軍歌,激烈d係好d。
但作為國歌的話,無必要帶入革命/對暴政憤慨。原本d詞咁主旨係以熱愛民主自由而不畏懼比較好。

好似chinazi国歌日日提住自己比外人烚,正常人都變痴線佬。
照推,百花齊放
你唔識讀就話人橋口
其實呢首啱音過1.0
不過都要多謝樓主的心意同努力!
香港人被激活
好似宋詞元曲咁好多版本記載唔同故事
多謝付出, 但唔好再side track 太多。 1.0 keep going la
但應該咁諗 國歌記錄返對該國重要嘅歷史 提醒返重要嘅事
而家下對香港最重要 亦最值得記住 就係家
下發生嘅事
同埋熱愛民主自由呢首都有
呢首好熱血
但難得今個星期開始有人唱革命歌
個人覺得可以唱熟個melody 先
國歌但又用我城
啱音唔代好 1.0都唔係好多人識唱
2.0 啲人睇住啲詞更加唔識
其次光復香港 時代革命呢句一定要入國歌
唔係太認同
法國國歌都有好多戰爭場面,第二句已經講暴政 (Contre nous de la tyrannie)
呢個世界有 city-state 城國呢樣嘢嘅,香港無論係咪國都係一個城嚟嘅
2.0咁高音點唱阿
我見其實美國國家都有好多段
但通常唱第一段
而家first version 唱曬大約分半鐘
可以選取大家同意嘅版本合成一個完整版本
專業人士
似戰爭歌
咁同強國首歌有咩分別

都係鐘意原唱
香港就係國際 英文唔係外語
我覺得塡夠4段(唔係翻譯)都唔過份
粵(粵文)-英-華(粵音華文)-漢(粵音漢文)
華文即係現代中文(aka書面語)
漢文即係古典華文Classical Chinese(aka文言文)
一直覺得1.0好怪唔押韻
不過一齊唱唱下又OK
不過樓主呢個真係順好多押返韻
1.0 易入口
2.0 似戰歌
兩個版本都好正
2.0戰歌ok但略嫌深左啲不過夠殺氣

國歌就反而1.0比較適合,不會太重生死決戰味道,比較著重對自己地方對未來嘅盼望同期待
完全同意 好難記但幾有深度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞