《願榮光歸香港》2.0 革命版!!!!

418 回覆
443 Like 601 Dislike
比起1.0更加有意義 更加似國歌
1.0都好正但始終文字間冇呢首咁有進行曲嘅感覺
法國國歌唱咗三百幾年都係講革命,荷蘭國歌仲提西班牙國王,波蘭國歌話自己仲未滅亡,蘇格蘭國歌仲話 Proud Edward's Army,冰島國歌百幾年前作但係仲講緊冰島成立一千週年,所以過氣呢個 point 嘅話真係唔使驚嘅

字詞複雜上面關於美國國歌嘅都答咗,打殺味可以參考法國、波蘭、羅馬尼亞、烏克蘭等國歌

希望解答到巴打嘅疑問
唔同感覺

1.0 易明歌詞,何以有反思空間
2.0 詞意直接細膩,字詞唔算好深反映廣東話過人之處

Btw 1.0 有光復香港時代革命同埋已經入左腦
大家可以擴闊下對國歌嘅想像,歌頌自己嘅有好多,澳洲、挪威、瑞典、芬蘭、俄羅斯等等都係,但係革命歌唔少國歌都係,最出名係法國,但係美國、愛爾蘭、烏克蘭、羅馬尼亞嗰啲都係㗎
呢個詞有深度好多 有國歌感覺
不過繞口d
歌詞太深
勇敢,為自由而戰咪就係歌頌自己囉?
中文差 有幾隻字讀都唔識讀
唔緊要,唱多兩次就熟,《苦瓜》第一句已經有兩個深字,都無礙大家欣賞
2.0層次高好多 唯一擔心唔入屋 暫時唱住1.0先啦
D字太難 好難普及化
所以都非常明白大家熟咗 1.0 抗拒其他版本,不過我哋都係想盡下綿力,拋磚引玉
依個2.0就似押韻d
但1.0就有feel d
無畏 揭黑幔 復血仇
...
從來無悔 衛正義 時代革命

樓主,藍天使話,正義係冇「復仇」哩個選擇。有自衛,有制裁,有隔離,有自衛,有瓦解,有索償,有充公,但係冇「復仇」。正義嘅出擊原因唔係自己嘅憤怒,而係對方嘅罪行。

「復仇」嘅意思係要對方有同樣對你嘅傷害。
例如,有人係噉殺人,如果因為冇其他方法可以阻停止佢,所以你殺咗佢,哩啲唔係叫做復仇。又例如,有人係噉殺人,殺完人之後自殺。如果你諗,佢殺咗我無辜嘅三個朋友,雖然佢死咗,但係我要殺番佢三個無辜嘅朋友。復仇係包括咗哩個意思。
欣賞,但不如你試下自己另外作一首?
1.0易上口
2.0有層次

好難揀
好深呀d字
啲詞好正
完美展現正體中文同粵語嘅威力
同原作傾過,本身 1.0 詞其實只係 draft,佢都非常歡迎改詞嘅,我哋先至試下
其實呢首詞真係好好多
不過1.0流傳緊
同埋2.0要搵合唱先可以好聽
依個歌詞時局未到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞