六月頭緬甸仰光 其實我乜都唔知

279 回覆
0 Like 6 Dislike
其實仰街d街幾有特式,我留左2日都唔係好夠
蒲甘預3日到夠,租架ebike周圍揸,我2日已經行晒
Inle lake幾靚,但最好搵人一齊租船,慳返d錢

Thanks
咁我去到蒲甘租ebike玩先, 識踩單車但無電單車牌OK嗎? 交通會唔會好危險?

最快都係得個60 ,完全冇危險,甚少大車行
係注意好大沙塵
唉我6月尾去,7月中番,去14日
個時衝動買完先知雨季,真係碌柒
唉我6月尾去,7月中番,去14日
個時衝動買完先知雨季,真係碌柒

你嚴重過我, 我6月頭去應該仲未好多雨 (好似係)
我都碌碌地柒咖啦, 我仲要1條友去
其實仰街d街幾有特式,我留左2日都唔係好夠
蒲甘預3日到夠,租架ebike周圍揸,我2日已經行晒
Inle lake幾靚,但最好搵人一齊租船,慳返d錢

Thanks
咁我去到蒲甘租ebike玩先, 識踩單車但無電單車牌OK嗎? 交通會唔會好危險?

個到有車會讓ebike/單車 行先
未到已經 呠呠一聲提你
不過我單車,酒店單車好多冇頭燈尾燈
帶埋單車燈會好d,因為你睇完日落番去冇燈
不過如果落完雨一定要小心D濕泥路

無單車燈喎, 咁係咪唯有租ebike, 放棄單車?
我識踩單車, 但唔係踩開果D
我5月中去,同樓主一樣一無所知

我們都是任性的
12月去

東南亞地方冬天先去是常識吧
仰光/蒲甘有冇hostel/酒店推介
另外唔去得多日 除左仰光同蒲甘外值唔得去曼德勒?
ebike難唔難揸? 利申單車成日仆街

ebike 一炒記得俾油隻手要放手,你仲擰住佢,佢會愈嚟愈發力行,扯到你落地

千祈唔好驚車,啲車喺你後面過你,佢地識避你,你唔死自己驚到靠邊上膊落沙地。

沙地係最易炒車,啲沙啜實你個轆會好易炒,不過雨季唔知會變點。

上淘寶淘個幾十蚊既USB 單車燈,依家果啲好光,射得好遠,肯定好過架EBIKE原裝燈。
六月雨季喎

仆街啦, 落雨好煩喎

落雨都算,啲人話會水浸架

利申:11月份去過,天氣正到爆。

屌你, 咪嚇鳩我啦
你去過就share攻略俾我免中伏啦, 例如上網/食物/住宿/景點
我諗住跟大家建議去

去番舊時果度COPY番自己講既嘢。

蒲甘住宿:

新蒲甘距離長途巴士站同機場就比較遠,但果邊好多住宿,亦好多背包客都鍾意揀果邊。

另一邊就烏良,距離機場同長途巴士站都比較近,同埋附近有個market,都幾多鬼佬行。

去景點新浦甘同烏良都唔係差得幾遠,都係要去咁上下路。

我當時留佐5日4夜,4日有租ebike,有一日就同人夾份包車去佐附近既 Popa Mountain,兩條友夾佐30蚊美金包車。(當年USD1.00 - 1050 Kyat)

一般都係去瑞金陀塔睇日出同日落,貪佢多啲前景,朝早睇日出可以睇熱氣球 (但原來有人話雨季係無熱氣球既)

主要呢個塔多人去,日出日落相對去其他佛塔安全,有啲去過唔錯既,但真係連日頭行都危險,唔好話天黑去,道上既沙好似落佐沙灘咁,天黑都幾難搵路去同走。

我用部ebike 差唔多兜晒大部份既佛塔,有唔少好偏僻既都有驚喜。

蒲甘實在太舒服,玩到唔捨得走。

伏既話,有幢好明顯係新建築既圓柱酒店都應該算係,附近無野好睇。

去緬甸識著一定著隆基,平既2千幾KS 都有塊,日日粗著坐地下,裡面著條短打就得,炒ebike炒穿都唔肉痛,仲可以繼續著,著到走先扔。

喺緬甸,真係連鞋都唔洗着,仲要著涼鞋既話不如著拖鞋,涼鞋入沙入水要洗既話好難乾,第二日再著就好唔舒服。

當地人著拖鞋穿隆基出街係好平常。

Shwezigon Pagoda (近烏良的一個大金塔)

去呢個佛塔就小心啲,鞋要跟身,ebike 要擺遠離攤檔既地方

佢地啲小販會扮好心咁幫你泊車,又幫你擺好對鞋,

但到你走就pk了,你會搵唔番自己對鞋,對鞋已經俾佢地hold著,部車都係

佢地會游說你買野,

你想唔買野走係好難,仲要一開價一屈就十幾廿蚊美金,但只係一個好簡單既野。

好多人都中過招,唔係得我一個。

POPA 山

坐車去都幾遠,中途都停佐一個地方睇人釀酒,不過就無話一定要買。

果度睇既佛寺你會覺得去佐虎豹別墅果啲咁。

由馬路要行樓梯上去山頂上面,入佐個山範圍要除鞋,佢有LOCKER你放鞋,我記得應該要收錢。

果度好多馬騮,你要赤腳上山係好驚踩到馬騮屎同雀屎。

山頂景好好正,好開揚。

但裡面既廟供奉果啲都係以前當地人 (村長或有地位既人) ,全部都係蠟像咁,

好多都好似江湖大佬咁,幾特別下。

呢度勁多生果賣,我果年十月尾去,勁多蕃鬼佬荔枝,成個壘球咁大個,

但係果度賣好多都唔林,硬掘掘既,買佐都唔知點食。

木瓜、香蕉都係好平。

我去 Popa Mountain 來回只係用佐六個鐘左右

果日無租車,訓到七點先起身食早餐,九點出發,下晝兩點就返到黎了。

早知咁快就果日照租車,不過都在烏良附近行 (去佐Mani Sithu Market),

但係夜晚行去間好出名有木偶表演既餐廳,行佐成半個鐘。

暫時SHARE咁多

太少日數唔建議,可能我鍾意蒲甘,我改車票停多兩日都無上到德勒。

除非你買OPEN JAW 機票。

ebike 一炒記得俾油隻手要放手,你仲擰住佢,佢會愈嚟愈發力行,扯到你落地

千祈唔好驚車,啲車喺你後面過你,佢地識避你,你唔死自己驚到靠邊上膊落沙地。

沙地係最易炒車,啲沙啜實你個轆會好易炒,不過雨季唔知會變點。

上淘寶淘個幾十蚊既USB 單車燈,依家果啲好光,射得好遠,肯定好過架EBIKE原裝燈。

巴打,我有睇你hkg個post

好想再去蒲甘 hea,不過可惜無假期去。

BTW 尋日仰光又話地震。

太少日數唔建議,可能我鍾意蒲甘,我改車票停多兩日都無上到德勒。

除非你買OPEN JAW 機票。

Thanks
緬甸有樣嘢多,就係蚊。

市區都可以食完餐飯返去就咬咗幾啖

防蚊最好用到3M果款話孕婦細路唔用得果啲級數。

另外旱季好啱用,就係戶外面巾,防風沙防曬,開EBIKE唔洗食沙塵,朝早開EBIKE睇日出,啲蚊滋真係可以撞落你塊面度。

防曬帽,防曬用品又係唔少得。

褲真係建議買隆基,幾日都唔洗洗同換,裡面着條短打就得。

朝早/傍晚睇日出,坐喺度可以包埋隻腳指。

多謝巴打分享。 我想問5月算唔算雨季?想睇熱氣球

搵到一個網寫:

BOOK NOW to make sure you will get a seat!

This ballooning season is only open from October 2016 until 31st March 2017
12月去

東南亞地方冬天先去是常識吧

我都plan緊12月去

多謝巴打分享。 我想問5月算唔算雨季?想睇熱氣球

搵到一個網寫:

BOOK NOW to make sure you will get a seat!

This ballooning season is only open from October 2016 until 31st March 2017

Thanks, 好詳細
有機會去,會去泰國,想去埋緬甸

記住!你飛機入緬甸,一定要搭飛機走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞